Cele mai citite
 


Prof.dr. Florian Popa (PSD): Promisiunea reînceperii activităţii productive a Institutului Cantacuzino, după 1 aprilie, este pusă sub semnul întrebării
duminică, 28 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof.dr. Florian Popa, deputat social-democrat, şeful Departamentului de Sănătate din PSD, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că promisiunea că după 1 aprilie, activitatea productivă a Institutului Cantacuzino va începe este pusă sub semnul întrebării.
''Recenta oprire a activităţii productive a Institutului Cantacuzino a venit după un scandal de presă, vizavi de vaccinul BCG care s-a administrat nou-născuţilor în condiţii de lipsă de autorizare şi din cauza trecerii perioadei de activitate a acestui vaccin sub masca necesităţii imperioase a modernizării liniilor tehnologice de la Cantacuzino. (...) Promisiunea că, după 1 aprilie, activitatea productivă a acestui institut va începe, cel puţin pentru o parte dintre noi, este pusă sub semnul întrebării, pentru că o modernizare s-ar fi putut face şi până acum sau s-ar fi putut face şi din mers. Nu văd o posibilitate de alocări de fonduri care să schimbe complet aparatura şi condiţiile de fabricaţie din Institut'', a spus şeful Departamentului de Sănătate din PSD.
El a adăugat că oprirea producţiei vaccinurilor reprezintă un pericol important pentru sănătatea oamenilor, având în vedere faptul că a fost stopată realizarea tuturor vaccinurilor.
Deputatul PSD a mai spus că vaccinul BCG este produs de 100 de ani, el nefiind obligatoriu pentru nou-născuţi în toate statele europene pentru că nu oferă o imunitate împotriva tuberculozei.
''Vaccinul are eficienţă pentru prima perioada de viaţă, dar nu oferă o protecţie, aşa cum se crede, pentru lupta împotriva tuberculozei pe toată viaţa'', a spus social-democratul.
În altă ordine de idei, prof.dr. Florian Popa a calificat bună intenţia ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, de a reduce funcţiile de conducere create suplimentar în unităţile sanitare publice.
''Tranformarea directorului general în manager, o temă discutabilă şi ca etimologie a cuvântului, şi ca rol al unui manager într-o unitate, a adus la crearea unor directori suplimentari, începând cu cel medical, cel administrativ, cel financiar-contabil, tot felul de numiri costisitoare care n-au schimbat mare lucru în modul de evoluţie a asistenţei spitaliceşti din ţară. Cred că e o idee valoroasă, curajoasă pentru domnul Cseke Attila şi cred că e în măsură să aducă o uşoară concentrare a celor care îşi propun să conducă spitalele publice'', a spus profesorul Popa.
El a adăugat, că, din punctul său de vedere, un ministru al Sănătăţii nu trebuie să fie legat de o formaţiune politică, oricare ar fi ea, pentru că el reprezintă o garanţie pentru sănătatea cetăţenilor.
Totodată, dr. Florian Popa a declarat, referindu-se la intenţia Ministerului Sănătăţii de a începe transferul instituţiilor sanitare cu paturi către administraţia publică, odată 1 iulie 2010, că nu se cunoaşte, deocamdată, impactul acestor măsuri.
''Poate contribuţia comunităţii locale va reuşi, pe de o parte, să reducă nevoile unităţilor sanitare care trec în administrarea dânşilor, dar cred că şi o parte din aceste spitale, în funcţie de localizarea lor, vor dispărea sau se vor transforma în timp în unităţi de protecţie socială, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa şi din lume'', a spus Popa.
În ceea ce priveşte sistemul de coplată, profesorul Popa a menţionat că PSD nu agreează o astfel de intenţie, în condiţiile în care ea se adresează tuturor cetăţenilor care deja au o contribuţie la bugetul Casei de Asigurări Sociale.
''Nu ştiu cum s-a formulat, cum s-a ajuns la preţurile care se doresc a fi impuse, ce înseamnă 5 lei la o vizită la medicul de familei, ce înseamnă 10 lei pentru o vizită la specialist. Nu ştiu cum s-a realizat acest calcul sau de ce este necesară o asemenea contribuţie a cetăţeanului la o chestiune la care el deja a plătit prin legislaţia ţării o asigurare de sănătate. Nu cred că plătind o astfel de sumă în plus vom aduce un plus de calitate'', a afirmat prof.dr.Popa.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Deputatul Sonia Drăghici (PSD): CNAS să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar trebui să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii, a declarat vineri, la Oradea, într-o conferinţă de presă, deputatul dr. Sonia Drăghici, membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.
Ministerul Sănătăţii îi solicită lui Eugen Nicolăescu "decenţă" când se referă la Institutul Cantacuzino Ministerul Sănătăţii a solicitat, joi, deputatului PNL Eugen Nicolăescu "decenţă şi mai multă responsabilitate" atunci când îşi exprimă opinia cu privire la activitatea Institutului Naţional de Cercetare -Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino".
Mureş: Dr. Radu Deac susţine că Attila Cseke a recunoscut că desfiinţarea IBCvT a fost o decizie politică Profesorul universitar doctor Radu Deac a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că fostul ministrul al Sănătăţii, Attila Cseke, ar fi recunoscut în faţa sa că desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş a fost o decizie strict politică.
Deputaţii au respins moţiunea simplă a opoziţiei privind sănătatea (sinteză) Camera Deputaţilor a respins, luni, moţiunea simplă pe domeniul Sănătăţii intitulată "Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu", cu 137 de voturi împotrivă, 134 de voturi pentru şi trei abţineri.