Cele mai citite
 


Harghita: Aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean, în pericol să fie disponibilizaţi
marţi, 2 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc ar putea fi disponibilizaţi întrucât conducerea clinicii nu dispune de fondurile necesare plăţii unor drepturi salariale restante, pe care sindicaliştii le cer în instanţă.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferencz, a declarat că Sindicatul Sanitas a acţionat clinica în instanţă pentru plata celui de-al 13-lea salariu din 2008 şi a sporului de stabilitate din 2009. Întrucât, spitalul nu dispune de fondurile necesare achitării acestor drepturi, singura soluţie ar fi disponibilizarea unui număr de salariaţi.
'Nu avem de unde să scoatem aceşti bani, în condiţiile în care nu avem mai mulţi pacienţi, iar valoarea punctului de finanţare cu a crescut. Am încercat să facem cheltuieli dar nu am obţinut efectul scontat, aşa că singura soluţie rămasă este reducerea numărului de angajaţi', a spus dr. Demeter.
Acesta a subliniat că li s-au explicat sindicaliştilor, în mai multe rânduri, motivele pentru care aceste drepturi nu pot fi achitate şi chiar dacă aceştia au spus că au înţeles situaţia, au decis totuşi să recurgă la instanţă.
'Mă surprinde şi mă doare acest demers al lor. În condiţiile în care ţara este în criză economică fiecare ar trebui să facă un mic sacrificiu. Sindicaliştii au părut să înţeleagă situaţia dar apoi ne-au dat în judecată. Probabil că vor câştiga, pentru că este dreptul lor. Dar eu sunt pus aici să asigur funcţionalitatea spitalului şi dacă trebuie să iau măsuri nepopulare, atunci o voi face', a afirmat managerul clinicii.
Potrivit sursei citate, în a doua jumătate a lui 2008 salariile din sistemul de sănătate au crescut cu 35 la sută, iar în ultimele 7-8 luni la Spitalul Judeţean au mai fost angajate 177 de persoane, ceea ce înseamnă că au crescut cheltuielile de salarizare cu 28 la sută. În aceste condiţii, spune dr. Demeter, singura soluţie pentru plata drepturilor salariale restante ar fi reducerea numărului de personal. Calculele arată că trebuie redus numărul de angajaţi cu 6,5 la sută, ceea ce înseamnă 100 de persoane. În plus, spune dr. Demeter, dacă se ţine cont de principiul că fiecărui pat de spital îi corespunde un angajat, atunci la clinica pe care o conduce sunt 191 de salariaţi în plus, care ar putea fi disponibilizaţi.
Întrebat dacă această decizie va afecta calitatea actului medical, dr. Demeter a precizat că disponibilizările se vor face, cu precădere din rândul personalului nemedical, dar dacă aceste măsuri nu vor fi suficiente atunci e posibil să fie daţi afară şi medici, cu condiţia ca cei care rămân să-şi asume sarcinile celor plecaţi.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc se confruntă, de ani de zile, cu un important deficit de medici, unele secţii funcţionând cu un singur specialist.
În replică, şefa Sindicatului Sanitas Harghita, Nyulas Emma, consideră că directorul spitalului s-a hazardat în declaraţii şi spune că cel mai bine ar fi să se aştepte decizia instanţei.
'Sindicatul nu a dat în judecată spitalul de capul lui. Sindicaliştii şi-au exprimat această dorinţă în scris şi cred că e mai bine să aşteptăm decizia instanţei decât să ne hazardăm în a declara că vom da oameni afară', a spus Nyulas Emma.
Potrivit acesteia, dacă magistraţii hotărăsc că drepturile salariale restante trebuie plătite, se poate discuta o eventuală achitare a acestora în rate.
'Nu vreau să comentez părerea domnului director, dar dacă oamenii sunt daţi afară tot trebuie să le plătească drepturile salariale. În plus, în ţară sunt mai multe cazuri de acest gen şi am fi aşteptat mai multă deschidere şi colaborare din partea conducerii spitalului', a precizat preşedinta Sanitas Harghita.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc lucrează 1131 de angajaţi. Prima înfăţişare a procesului va avea loc în data de 11 martie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...
Harghita: SJU a câştigat un proces cu Ministerul Finanţelor pentru recuperarea unor sume "tăiate" din salarii Miercurea Ciuc, 18 feb /Agerpres/- Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a câştigat un proces cu Ministerul Finanţelor, pentru recuperarea unor sume reţinute din salarii în anul 2010, banii intrând deja în contul angajaţilor unităţii sanitare.
Harghita: Aproximativ 2.000 de sindicalişti Sanitas contestă în instanţă reducerea salariului Aproximativ 2.000 de angajaţi din sistemul sanitar harghitean contestă în instanţă reducerea salariilor cu 25 la sută, cele cinci spitale din judeţ fiind date în judecată de sindicatul Sanitas.
Harghita: Grevă spontană la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc Aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au încetat lucrul, luni, nemulţumiţi că nu au primit la timp bonurile de masă din luna septembrie.
Harghita: Protest spontan la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc Aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au declanşat, luni, un protest spontan, nemulţumiţi că nu au primit al 13-lea salariu pe anul 2009.
Covasna: Sanitas a dat în judecată două spitale pentru al 13-lea salariu Sindicatul Sanitas Covasna a acţionat vineri în judecată conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe şi pe cea a Spitalului orăşenesc din staţiunea Covasna, care nu le-au plătit angajaţilor cel de-al 13-lea salariu pe anul trecut.