Cele mai citite
 


Vasile Astărăstoae: 'Contractul-cadru pentru servicii medicale nu va aduce economii!'
marţi, 2 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat noul contract-cadru pentru anul 2010, care reglementează plata serviciilor medicale către furnizori.
'În încercarea disperată de a face economii pe seama pacienţilor şi a medicilor şi în modul netransparent şi abuziv cu care ne-a obişnuit, Casa vine cu un proiect care va diminua veniturile cabinetelor medicale cu aproximativ 30%', a declarat, în acest context, pentru AGERPRES, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
În opinia sa, acest lucru va duce la scăderea serviciilor în medicina primară şi în ambulatoriu.
El a adăugat că medicii, pentru a-şi păstra numărul de pacienţi, vor face compromisuri şi vor acorda analize medicale la cererea pacienţilor, întrucât contractul prevede că, dacă unui cabinet îi scade numărul de pacienţi sub o mie, Casa nu mai face contract cu acesta, deci trebuie să se închidă.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România mai spune că niciun cabinet nu poate acoperi serviciile decontate pentru că acestea au rămas la fel - este vorba de vaccinări, cazurile de gravide, două vizite la domiciliu.
În acest contract-cadru au crescut şi penalizările pentru cabinetele medicale, dar nu se stipulează nimic despre penalizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în cazul în care nu respectă contractul, a afirmat prof. dr. Astărăstoae.
El este de părere că, şi cu aceste economii pe care vrea să le facă CNAS, banii pentru sănătate nu vor ajunge decât până în luna iulie.
Numărul punctelor acordate medicilor a scăzut faţă de vechiul contract la per capita - de la 90 la 70, iar la per serviciu - se acordă 30 de puncte.
La rândul său, dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Române de Medicină Generală şi a Medicilor de Familie, a precizat, pentru AGERPRES, că, deocamdată, medicii de familie analizează contractul, la o primă citire fiind 'şi lucruri bune, dar şi lucruri care trebuie modificate, cum ar fi raportul per capita, per serviciu'.
'Nu se precizează nimic ce se întâmplă cu SIUI, adică informatizarea, şi se mai arată că CNAS poate să facă un control în evidenţa contabilă, ceea ce nu este legal', a explicat dr. Tănăsescu.
Ea a arătat că 'important este însă nu contractul-cadru, care prezintă forma generală, ci normele de aplicare'.
Contractul-cadru este afişat pe site-ul CNAS pentru dezbatere publică timp de 30 de zile, după care propunerile, sugestiile făcute se vor analiza din nou şi se va redacta forma finală a contractului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Colegiul Naţional al Medicilor, nemulţumit de propunerile CAS pentru contractul cadru Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a primit vineri, la Tulcea, mandatul Consiliului Naţional al organizaţiei pentru a participa la următoarele întâlniri organizate la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru contractul cadru de anul viitor.
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...
Comunicat de presă - Guvern COMUNICAT DE PRESÃ
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
CNAS admite că există unele probleme de funcţionare a cardului de sănătate, dar spune că va găsi soluţii de rezolvare Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a admis joi că există unele probleme reale de funcţionare a sistemului cardului de sănătate, "cel mai frecvent" la furnizorii de servicii medicale care utilizează alt soft decât cel pus la dispoziţie gratuit de instituţie şi a precizat că va găsi soluţii pentru...
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.