Cele mai citite
 


Medicii reclamă subfinanţarea unităţilor sanitare
miercuri, 25 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 25 feb /Agerpres/ - Subfinanţarea din acest an îi determină pe managerii de spitale să ia măsuri şi să trimită adrese şefilor de secţie prin care să le atragă atenţia să folosească banii cu atenţie.

Dr. Florin Chirculescu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar, a declarat că, potrivit unui ordin primit de la conducerea spitalului, în acest an ar trebui să cheltuiască pentru un pacient 70 de euro, adică aproximativ 300 de lei.

El a explicat că banii primiţi de la Casa de asigurări sunt în funcţie de complexitatea cazului rezolvat. Cu cât un caz este mai complicat, cu atât costurile sunt mai mari.
În luna ianuarie aveam 90 de operaţii şi peste 100 de internaţi. Nu numai că au fost mulţi, dar au fost şi cazuri complicate, a menţionat dr. Chirculescu. "70 de euro sunt o glumă. Anul trecut am avut de cel puţin două ori mai mulţi bani pentru un pacient", a afirmat dr. Chirculescu.
El a făcut referire şi la sancţiunile prevăzute în cazul în care se depăşeşte plafonul, între acestea aflându-se ridicarea indemnizaţiei de conducere, iar dacă depăşirea este mai mult de 2-3 luni se sancţionează.
Dr. Chirculescu a evidenţiat faptul că, dacă bolnavii îşi cumpără medicamentele, există o lege care obligă unităţile sanitare să le deconteze cheltuielile. "De la începutul anului, ni s-a spus că trebuie să facem economii serioase, de aproximativ 15%. Ni s-a explicat că dispoziţiile vin de sus, de la primul-ministru", a spus dr. Chirculescu, subliniind că relaţia medic - pacient se deteriorează.
În opinia medicului, este necesar ca factorii responsabili să spună populaţiei care este situaţia reală, care sunt fondurile şi ce se poate face cu ele.
La rândul său, directorul medical al Spitalului Universitar, conf. dr. Cătălin Cârstoiu, a spus că nu s-a impus o anumită sumă pentru pacienţi, medicii având libertatea să prescrie medicamente pe care le consideră necesare. El a evidenţiat însă că li s-a făcut recomandarea să fie mai chibzuiţi în cheltuirea fondurilor. Medicul este cel care decide schema terapeutică, dar este bine să recomande medicamente mai ieftine cu aceeaşi acţiune terapeutică, a opinat conf. dr. Cârstoiu. El a subliniat că reglementarea este un semnal de alarmă, o încercare de a determina şefii de secţie să fie mult mai raţionali întrucât sistemul este subfinanţat.
Tariful mediu pentru un pacient pe care spitalul îl primeşte de la casa de asigurări de sănătate este de 1.400 de lei, infim, în opinia lui Cârstoiu, pentru complexitatea cazurilor. AGERPRES/ (Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.