Cele mai citite
 


Norvegia permite accesul larg al imigranţilor la serviciile medicale naţionale
miercuri, 3 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Imigranţii ilegali vor primi de acum înainte acces la sistemul de sănătate norvegian, au căzut de acord membrii coaliţiei de guvernare roşii-verzi conduse de preşedintele consiliului de miniştri, Jens Stoltenberg. Propunerea legislativă pusă la punct marţi de premier alături de Ministerul de Justiţie şi de Ministerul Sănătăţii urmează să fie completată de o serie reglementări clare. Guvernul de la Oslo estimează că de prevederile noilor reglementări legislative se vor bucura 30.000 de persoane fără acte legale de şedere în Norvegia, relatează agenţia austriacă APA.
În principal, gravidele, copiii şi oamenii cu probleme psihice vor beneficia de îmbunătăţirea majoră a serviciilor medicale oferite imigranţilor. Până în prezent, 'ilegalii' puteau solicita în Norvegia îngrijiri medicale numai în cazuri de extremă urgenţă, ce se refereau mai ales la primul ajutor. Asemeni situaţiei din alte ţări occidentale, străinii fără drept de şedere erau obligaţi să se adreseze doctorilor şi spitalelor care acceptau în mod voluntar să îi primească.

Ministrul norvegian al justiţiei Knut Storberget a declarat pentru cotidianul Aftenposten, că din punctul lui de vedere este important să se dovedească coloană vertebrală în această problemă şi să se semnalizeze ceea ce este echitabil: 'Nu aş vrea să trăiesc într-o societate în care copiii, ilegali sau ba, nu ar primi ajutorul medical de urgenţă de care au nevoie.' Storberget şi Autoritatea Publică de Îngrijire a Sănătăţii nu cred de altfel că o îmbunătăţire a serviciilor medicale pentru străinii fără acte va conduce la o creştere a fenomenului imigraţiei.

Toamna trecută, formaţiunea populistă de dreapta Partidul Progresist a cerut interzicerea acordării de servicii medicale pe bază de voluntariat de către doctori 'ilegalilor' din Norvegia. Knut Storberget a respins în repetate rânduri o asemenea iniţiativă. Mai mult, el a semnalat că, după punerea în practică a noilor reglementări, rămâne în continuare loc pentru creşterea numărului serviciilor medicale pentru imigranţi, ce pot fi acordate voluntar acestora.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Tulcea: Posibile soluţii PNL la problemele din sistemul de sănătate tulcean Creşterea salariului medicilor, externalizarea unor servicii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea şi integrarea medicilor rezidenţi în sistemul de sănătate tulcean constituie posibilele soluţii ale liderilor PNL la problemele cu care se confruntă de mai mult timp unitatea spitalicească.
Olt: Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina nu şi-au primit salariile la timp Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Nicu Vladu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că unitatea spitalicească nu a plătit la timp salariile angajaţilor şi a solicitat audienţă la premier şi la şeful statului pentru a le aduce la cunoştinţă realitatea din sistemul sanitar românesc...
Covasna: Ministerul Sănătăţii a alocat un milion de lei pentru reţeaua de apă, canalizare şi hidranţi a Spitalul Judeţean Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a primit un milion de lei din partea Ministerului Sănătăţii pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canalizare, a hidranţilor pentru stingerea incendiilor şi instalaţiei de epurare a apelor uzate, a declarat vineri, pentru AGERPRES, managerul...
Restricţionarea ajutoarelor sociale pentru imigraţi, în perspectivă în Marea Britanie Premierul britanic David Cameron a anunţat luni, într-un discurs rostit la Universitatea din Ipswich (în estul Marii Britanii), restrângerea drepturilor imigranţilor la ajutor de cazare, indemnizaţie de şomaj şi acces la sistemul de sănătate, ilustrând înăsprirea politicii guvernamentale.