Cele mai citite
 


M. Angelescu: Antibioticele trebuie folosite raţional
joi, 4 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Patologia infecţioasă, la început de mileniu III, continuă să rămână un domeniu de importanţă majoră al sănătăţii pe tot globul cu multe necunsocute şi riscuri imprevizibile, a declarat, pentru AGERPRES, prof.dr. Mircea Angelescu, membru al Acadmeiei de Ştiinţe Medicale, de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş'.
Acesta a adăugat că secolul XXI va fi scena luptei cu infecţii mult mai dificil de tratat şi de combătut.
'Departe de a fi rezolvată infecţia, va fi în continuare un câmp de luptă, atât în planul cercetării, cât şi în domeniul terapiei şi profilaxiei. 'Riposta mondială' împotriva infecţiilor nou apărute, împotriva infecţiilor cu bacterii, virusuri, retrovirusuri, fungi, microorganisme care dezvoltă rezistenţă, cât şi împotriva infecţiilor revenite în actualitate, unele în condiţii de 'bioterorism', este în continuă desfăşurare', a spus prof.dr. Mircea Angelescu.
Acesta a explicat că antibioticele moderne recent descoperite precum şi unele mai vechi, dar reconsiderate şi reintroduse în terapia infecţiei după anul 2000, reprezintă de luptă anti-infecţioasă incontestabile.
'Din păcate, utilizarea iraţională şi abuzivă a antibioticelor - medicamente cu cea mai frecventă prescriere - a dus la schimbarea ecologiei microbiene prin aparţia germenilor rezistenţi parţial sau total la antibioticele uzuale, de rezervă şi chiar la cele de excepţie', a explicat specialistul.
Prof. Angelescu consideră că rezistenţa microbiană reprezintă astăzi problema 'numărul 1' a antibioiticoterapiei şi chimioterapiei anti-infecţioase.
Apariţia infecţiilor cu 'germeni oportunişti', 'de spital', justifică necesitatea descoperirii producerii şi lansării pe piaţă de noi antibiotice şi chimioterapice, a explicat medicul.
Acesta însă a subliniat că medicamentele nou apărute, din ce în ce mai eficiente, dar şi din ce în ce mai costisitoare, au determinat o 'inflaţie' de antibiotice noi.
Prof.dr. Angelescu apreciază că pentru a beneficia în continuare de eficacitatea deosebită a antibioticelor vechi şi noi, singura condiţie este folosirea lor raţională.
Pentru a avea succes în tratamentul cu antibiotice este nevoie, pe de o parte, de informarea la zi a medicilor din toate specialităţile şi. pe de altă parte, de utilizarea şi interpretarea corectă a tehnicilor microbiologice actuale care asigură diagnosticul infecţiei, a mai spus prof.dr. Mircea Angelescu.
El a amintit de Ghidul privind terapia antimicrobiană care reprezintă un act necesar umplând un gol de informare şi de coordonare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cazuri severe provocate de germeni cu rezistenţă modificată, înregistrate la Institutul 'Matei Balş' O serie de cazuri severe provocate de germeni cu o rezistenţă modificată au fost înregistrate în ultimul trimestru la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", a declarat vineri pentru AGERPRES prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul unităţii.
Specialist: Excesul de antibiotice duce la rezistenţă bacteriană Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să nu se utilizeze patru clase de antibiotice - fluorochinolonele, cefalosporinele de generaţia 3 şi 4, macrolidele şi glicopeptidele - care au un risc mare dacă sunt folosite şi la om şi animale, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, conf. dr. Gabriel Popescu...
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
Infecţiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanşează semnalul de alarmă la G7 Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani...
O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte din Asia O bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele a fost descoperită în unele spitale britanice, aceasta fiind adusă din Asia de Sud de persoane care fac turism medical, dezvăluie un studiu apărut miercuri, evocând şi teama de o propagare mondială, relatează AFP.
Gena rezistentă la antibioticul "de ultimă instanţă" a fost descoperită şi în Europa Oamenii de ştiinţă au descoperit în stare liberă în Germania o genă detectată pentru prima oară în China, care face bacteriile rezistente la 'Colistin', o mixtură de polipeptide ciclice considerată de multe ori un antibiotic "de ultima instanţă", informează agenţia DPA.