Cele mai citite
 


Marş al Bolilor Rare, la Oradea
miercuri, 25 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Oradea, 25 feb /Agerpres/ - Câteva zeci de persoane, reprezentanţi ai pacienţilor cu boli rare, au participat, miercuri, la Oradea, la un Marş al Bolilor Rare, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a opiniei publice privind aceste maladii.

Persoanele respective au străbătut zona pietonală din centrul oraşului, distribuind materiale informative şi discutând cu cetăţenii despre implicaţiile unei boli cronice incurabile.

Potrivit directorului executiv al Societăţii de Scleroză Multiplă din România (SSMR), Claudia Torje, unul dintre organizatorii marşului, Ziua Internaţională a Bolilor Rare este sărbătorită, în 2009, pe 28 februarie. Se consideră că ziua respectivă este o oportunitate pentru a atrage atenţia asupra diversităţii bolilor rare în România şi în lume şi pentru a face cunoscută prezenţa acestor pacienţi printre ceilalţi cetăţeni. Evenimentul este marcat printr-o amplă Campanie Naţională de Informare, care se desfăşoară în perioada 22 - 28 februarie.
Bolile rare sunt cronice, progresive, degenerative şi deseori ameninţă viaţa, cu nivel ridicate de suferinţă. Potrivit statisticilor, din cele 5.863 de boli rare cunoscute pentru care este posibilă o identificare clinică, 75% dintre acestea afectează copiii. Oamenii cu boli rare au deseori probleme similare, cum ar fi diagnosticul întârziat, lipsa calităţii informaţiei, lipsa unei îngrijiri adecvate şi inegalitate în accesul la tratament şi îngrijire. În plus, cercetarea este încă insuficientă.
Dacă bolile rare sunt o prioritate de sănătate publică la nivelul Uniunii Europene, în România, majoritatea pacienţilor sunt în continuare nediagnosticaţi şi fără un tratament adecvat, mai precizează Torje.
Alianţa Naţională pentru Boli Rare România lucrează în prezent la facilitarea unui cadru instituţional larg din care fac parte Ministerul Sănătăţii Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care au conlucrat la elaborarea Planului Naţional de Boli Rare, pentru care s-a încheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Sănătăţii Publice la 29 februarie 2008. Alianţa îşi propune ca acesta să fie inclus în Strategia Naţională de Sănătate Publică din România. AGERPRES/(Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.