Cele mai citite
 


Preţul medicamentelor ar putea creşte de la 1 aprilie
joi, 4 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preţul medicamentelor ar putea creşte de la 1 aprilie cu cel mult 6,25 %, a declarat consilierul pentru probleme farmaceutice al ministrului Sănătăţii, Emese Sipos.
Potrivit acestuia, preţurile vor fi actualizate la cursul valutar de 4,25 lei pentru un euro.

Consilierul ministrului Sănătăţii a explicat că Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1637 din 2009 pentru modificarea şi completarea normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentelor de uz uman, aprobate prin Ordinul nr. 75 din 2009, are în vedere o mai bună clarificare din punct de vedere tehnic a unor definiţii.

Ordinul menţionat prevede o metodologie nouă de comparare a preţurilor prin referirea la media celor mai mici trei preţuri din ţările de referinţă.

Având în vedere limitările economice ale sistemului sanitar din 2010 s-a constatat că modificarea metodologiei de calcul conduce la obţinerea unor preţuri nesustenabile de către sistemul de sănătate şi de către populaţie, a explicat consilierul. De aceea, s-a considerat necesară abrogarea prevederilor referitoare la stabilirea preţurilor la medicamente care să trebui să se facă conform vechiului ordin 75/2009, respectiv calcularea preţurilor după cel mai mic preţ din cele 12 ţări de referinţă.

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) solicită însă îngheţarea preţurilor actuale şi aplicarea noii metodolgii, respectiv media celor mai mici trei preţuri din ţările de referinţă pentru medicamentele noi care urmează să vină, la un curs valutar de 4,25 lei pentru un euro.

Dr. Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM, a explicat că actualizarea cursului valutar pentru toate medicamentele ar duce la creşterea de preţuri, ceea ce este de nedorit.

Consilierul ministrului Sănătăţii a precizat că va prezenta ministrului propunerile companiilor farmaceutice, dar apreciază că este mai bine să se aplice modul de calcul după Ordinul 75/2009.

Preţurile la medicamente se actualizează anual în funcţie de cursul valutar utilizat la actualizarea bugetului pentru anul în curs.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARPIM: Implementarea ordinului privind preţurile medicamentelor va determina o scădere de 153 milioane de lei la bugetul statului Implementarea Ordinului 75/2009 în forma actuală referitor la calcularea preţului la medicamente nu va afecta doar viaţa pacienţilor, ci va determina şi o scădere de aproximativ 153 milioane lei la veniturile bugetului de stat, conform unui studiu de impact realizat de PwC România pentru Asociaţia Română...
ARPIM: Preţul real al medicamentelor este practic cu 29% sub cel afişat în catalogul naţional Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au precizat marţi că respectă întru totul legislaţia în vigoare şi a atras atenţia că preţul real al medicamentelor este "practic cu 29%" sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor, rata de schimb folosită...
ARPIM: 800.000 de pacienţi - în pericol de a rămâne fără medicamente inovatoare În jur de 800.000 de pacienţi riscă să rămână fără tratamente inovatoare începând cu luna iulie prin dispariţia de pe piaţa din România a 123 de medicamente, cauzată de publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care determină coborârea preţului medicamentelor originale la nivelul celor generice, susţine...
ARPIM: Noua metodologie de stabilire a preţurilor medicamentelor pune în pericol pacienţii Noua metodologie de calcul al preţurilor la medicamente este incorectă şi pune în pericol pacienţii şi întreaga piaţa farmaceutică, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Marius Tănasă (ANMDM): Am primit notificări de necomercializare pentru 1.175 de medicamente Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a primit, în ultimele 12 luni, 1.175 de notificări de necomercializare de medicamente, a declarat luni vicepreşedintele ANMDM, Marius Tănasă.
ARPIM: Sănătatea românilor şi a sistemului sanitar depind de continuarea reformelor începute Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a atenţionat vineri asupra necesităţii continuării reformelor din domeniul sănătăţii discutate pe parcursul anului 2015 cu reprezentanţii autorităţilor din domeniu.