Cele mai citite
 


Caravana Alianţei pentru Bolile Rare
miercuri, 25 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie
 

La Timişoara s-a deschis miercuri caravana Alianţei Naţionale pentru Boli Rare România, cu scopul de a informa şi sensibiliza populaţia faţă de problemele copiilor şi adulţilor cu handicap produs de boli rare, pentru protejarea acestora şi integrarea lor în societate, transmite corespondentul AGERPRES.

În două spaţii publice din Timişoara, voluntarii Alianţei Naţionale pentru Boli Rare au amenajat puncte de informare unde se distribuie pliante ce conţin informaţii despre bolile rare.

Acţiunea este dedicată Zilei Europene a Bolilor Rare, care va fi marcată şi la Timişoara, în ultima zi a lunii februarie.
Corina Damian, voluntar al caravanei, a declarat că populaţia cunoaşte foarte puţine lucruri despre aceste boli şi că, tocmai de aceea, este o nevoie imperioasă de a răspândi informaţii despre aceste boli, pentru a putea fi prevenite, recunoscute şi diagnosticate şi în ţara noastră şi pentru ca bolnavii care suferă de acestea să fie corect trataţi şi să beneficieze de protecţie socială şi sprijin pentru integrarea lor în societate.
În judeţ, există 50 de copii care au dizabilităţi produse de boli genetice rare, pentru aceştia, organizaţia judeţeană ”Salvaţi Copiii!” reuşind să obţină, recent, prin Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara, o finanţare nerambursabilă pentru proiectele ”Voluntari pentru boli rare” şi ”Împreună, pentru oameni rari”.
Bolile rare îi ating atât pe copii, cât şi pe adulţi, iar cu cât sunt descoperite mai de timpuriu, cu atât pot fi tratate sau monitorizate mai bine.
Conf.dr.Carmen Bunu, alergolog, a declarat pentru AGERPRES că a avut de-a face cu un caz de alergie rară, provocată de laptele de oaie.
”Pacientul este cioban şi are tegumentele mâinilor desfigurate din cauza unei alergii foarte violente. Este primul caz de acest gen cu care m-am confruntat. Singura soluţie pentru el este să renunţe la meserie, dar nu îi este uşor, deoarece din ciobănit trăiesc el şi familia”, a spus dr.Bunu.
În Timiş, s-au înregistrat şi alte tipuri de boli rare, soldate cu decesul bebeluşilor prin aşa zisele ”morţi subite”. Potrivit specialiştilor, necropsiile au condus la concluzia că în partea inferioară a creierului existau anomalii ale celulelor nervoase, care produc şi utilizează serotonină. Aceste anomalii fac dificilă respiraţia, trezirea din somn, precum şi alte reflexe. Mai predispuşi spre moarte subită sunt bebeluşii care dorm cu faţa în jos, deoarece, în această poziţie, reflexele sunt mai greu de declanşat. În plus, dormitul cu faţa în jos îi privează pe bebeluşi de oxigen, aceştia devenind sensibili la dioxidul de carbon produs în procesul respiraţiei.
O boală rară este considerată aceea care afectează mai puţin de una din 2.000 de persoane. În prezent sunt identificate peste 8.000 de boli rare, ceea ce face ca numărul bolnavilor să fie mult mai mare, deşi se vehiculează o statistică de 6-8% din populaţia Globului, dintre aceştia, 1,3 milioane de oameni fiind din Romania, iar peste 25.000 din Timişoara.
Medicii susţin că bolile rare ameninţă viaţa sau sunt cronice, cu nivele mari de complexitate. Pacienţii cu boli foarte rare şi familiile lor sunt, în mod deosebit, izolaţi şi vulnerabili.
Dr. Mihai Gafencu de la ”Salvaţi Copiii!” Timişoara spune că speranţa de viaţă a pacienţilor cu boli rare este semnificativ redusă şi mulţi au dizabilităţi care devin sursa de discriminare reducând sau distrugând orice oportunităţi educaţionale, profesionale sau sociale.
Alte boli rare care afectează populaţia timişeană sunt provocate de viruşi (sinciţial respirator - care se manifestă, mai ales la copii provocând afecţiuni asemănătoare gripei), boala a cincea (o formă de rubeolă) sau boli ale sângelui (hemofilie, talasemie), scleroza laterală amiotrofică, miastenia gravis, sindromul Moebius (paralizie facială congenitală sau oculofacială), hidrocefalia congenitală.AGERPRES/(Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile rare ucid şi prin ignoranţă, consideră medicii Ziua Internaţională a Bolilor Rare este marcată miercuri la Timişoara printr-un marş la care participă părinţi ai copiilor cu astfel de maladii, pacienţi cu boli rare, medici, studenţi şi voluntari, pentru a atrage atenţia asupra faptului că numărul deceselor în rândul acestei categorii de bolnavi este...
Timiş: Marş de solidaritate cu suferinzii de boli rare Câteva sute de persoane au participat vineri la cea de-a opta ediţie a Marşului de solidaritate cu suferinzii de boli rare, cei mai numeroşi fiind studenţii medicinişti, medici, voluntari, care li s-au alăturat familiilor ce au copii afectaţi de astfel de maladii.
Timiş: Marş de solidaritate cu bolnavii cu boli rare Aproape două sute de timişoreni au participat, joi, la un marş prin centrul Timişoarei, pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu problemele cu care se confruntă persoanele cu boli rare. Printre participanţi s-au aflat părinţi ai copiilor cu boli rare, pacienţi, medici, studenţi şi voluntari...
Timiş: Săptămâna Bolilor Rare a debutat la Timişoara Săptămâna Bolilor Rare, o acţiune organizată de Filiala Timiş a Organizaţiei 'Salvaţi Copiii!', a debutat, luni, la Timişoara, acestui proiect alăturându-i-se ca voluntari studenţi medicinişti şi medici specialişti.
Bolnavii de hemofilie şi talasemie din Galaţi, transferaţi la Brăila, după ce au rămas fără medic hematolog Bolnavii de hemofilie şi talasemie din Galaţi au fost transferaţi la Brăila, pentru a-şi continua tratamentul prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, după ce singurul medic specialist hematolog din judeţ a intrat în concediu de creştere a copilului.
Pacienţii cu talasemie majoră şi hemofilie anunţă că vor picheta Ministerul Sănătăţii Pacienţii cu talasemie majoră şi hemofilie anunţă că miercuri, în intervalul 11,00 - 13,00, vor picheta sediul Ministerului Sănătăţii în semn de protest faţă de faptul că nu a fost rezolvată situaţia centrului în care se tratează din cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională.