Cele mai citite
 


Cluj: Reprezentantul UNICEF în România vizitează maternitatea din Câmpia Turzii
vineri, 5 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, vizitează, joi, Maternitatea din Câmpia Turzii, desemnată, în ianuarie 2010, drept ''Spital Prieten al Copilului'' de Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF).
Maternitatea Spitalului Municipal din Câmpia Turzii este singura din judeţul Cluj căreia UNICEF i-a acordat titlul de ''Spital Prieten al Copilului''.
Potrivit medicului primar neonatolog Monica Boldor, artizana acestui proiect şi cea care s-a ocupat de realizarea lui concretă, titlu conferit unităţii reprezintă un standard de calitate, atins în urma parcurgerii unei pregătiri riguroase şi a unei evaluări realizate de o echipă de specialişti din străinătate.
Dr. Monica Boldor a declarat, joi, pentru AGERPRES, că este mândră că primeşte vizita oaspeţilor de onoare Edmond McLoughney şi Anemona Munteanu, consultant pentru nutriţie al UNICEF România şi formator în programele destinate protecţiei copilului, care a sprijinit substanţial pregătirea personalului medical din maternitate.
''Unitatea sanitară şi-a anunţat în 2008 intenţia de a deveni spital cu acest statut şi a solicitat sprijinul UNICEF România. Organizaţia a alocat fondurile necesare, banii fiind obţinuţi cu prilejul Galei UNICEF desfăşurate la Bucureşti, pe 10 iunie 2008. Fondurile strânse au fost folosite pentru formarea specială a personalului medical din Maternitatea din Câmpia Turzii, pregătirea constând în însuşirea acelor cunoştinţe şi deprinderi care să o ajute pe mama să alăpteze la sân, la scurt timp după naşterea copilului şi în perioada următoare. Maternitatea a fost dotată cu paturi speciale pentru mamă şi nou-născut, cu mese de înfăşat bebeluşul, cântare, precum şi cu material documentar. De asemenea, din fondurile UNICEF a fost făcută şi ev aluarea maternităţii în vederea acordării acestui titlu'', a precizat dr. Monica Boldor.
Potrivit medicului neonatolog, unitatea sanitară a trebuit să parcurgă zece paşi obligatorii, meniţi să sprijine mama să deprindă abilitatea de îngrijire şi alimentare naturală a copilului. Toate saloanele maternităţii au fost transformate în rooming-in, adică în camere în care mama şi bebeluşul sunt îngrijiţi împreună, pe toată perioada de spitalizare. Mama este ajutată să alăpteze la o jumătate de oră de la naşterea copilului, iar nou-născutul stă 24 de ore din 24 cu mama sa. Alăptarea la sân exclude obligatoriu folosirea biberonului în hrănire. Un spital cu eticheta ''Prieten al Copilului'' sistează administrarea de substitute de lapte matern şi nu mai foloseşte biberoane sau tetine.
În lume sunt peste 19.000 de ''Spitale Prietene al Copilului'' din care 300 în Europa. În România sunt certificate de către UINICEF, 23 de astfel de maternităţi.
Studii efectuate de specialişti arată că o mamă care stă în aceeaşi cameră cu copilul nou-născut alăptează mai devreme şi mai des, comparativ cu cele care au contact limitat cu el. Mamele dorm mai liniştite ştiind că bebeluşul le este alături. Pe de altă parte, nou-născuţii care stau în aceeaşi cameră cu mamele lor plâng mai puţin şi petrec mai mult timp în somn liniştit, câştigă mai mult în greutate zi de zi şi au mai puţine şanse să facă icter. Studiile relevă, de asemenea, că ratele abuzului asupra copiilor, neglijarea lor şi separarea apar mai puţin frecvent la mamele care au un contact frecvent şi prelungit cu nou-născuţii lor în timpul perioadei de după naştere.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Maternitatea Spitalului Municipal din Câmpia Turzii - ''Spital Prieten al Copilului'' Cluj-Napoca, 13 ian /Agerpres/ - Maternitatea Spitalului Municipal din Câmpia Turzii este singura din judeţul Cluj căreia Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) i-a acordat titlul de ''Spital Prieten al Copilului'', în urma unei pregătiri riguroase şi unei evaluări...
Cluj: În România, sunt 35 de 'Spitale prietene ale copilului' Cluj-Napoca, 22 feb /Agerpres/ - Un număr de 35 din cele 204 maternităţi din România sunt active în reţeaua UNICEF 'Spital prieten al copilului', iar o treime din naşteri au loc în aceste unităţi sanitare.
Galaţi: Maternitatea Spitalului Judeţean a primit clasificarea 'Spital Prieten al Copilului' Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă ''Sfântul Andrei'' a fost desemnată, cu sprijinul ArcelorMittal Galaţi şi UNICEF România, 'Spital Prieten al Copilului', în conformitate cu standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul de imagine al...
Numărul Spitalelor Prieten al Copilului a ajuns în România la 31 Reprezentanţa UNICEF în România împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul maternităţilor certificate ca Spital Prieten al Copilului (SPC) a crescut cu nouă, ajungând la un total de 31 de unităţi certificate dintr-un total de 40 active...
Maternităţi certificate ca Spital prieten al copilului Bucureşti, 17 dec /Agerpres/ - Reprezentanţa UNICEF în România şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au anunţat joi certificarea a 23 de maternităţi ca 'Spital prieten al Copilului'.
Expoziţie de fotografie dedicată promovării alăptării în România Comisia pentru egalitatea de şanse din Senat în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF România a organizat miercuri, la Palatul Parlamentului, expoziţia de fotografie 'Dreptul meu la un start sănătos în viaţă!', dedicată protejării şi promovării alăptării în România.