Cele mai citite
 


Datoriile către farmacii şi spitale au ajuns la aproximativ 500 milioane de euro
vineri, 5 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Farmaciştii se declară nemulţumiţi de prevederile noului contract-cadru privind întocmirea unor liste cu asiguraţi, modul de prescriere a medicamentelor şi decontarea reţetelor compensate, gratuite şi din programele naţionale.
Farmacistul Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România, a calificat, joi, într-o declaraţie acordată AGERPRES, drept 'aberante' prevederile privind întocmirea unor liste cu asiguraţii care optează pentru eliberarea dintr-o farmacie a medicamentelor din programele naţionale de sănătate, precum şi pentru bolile cronice, aprobate prin comisiile de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar şi pentru epilepsie, Parkinson, demenţă.
Clara Popescu a amintit că pacientul poate opta pentru o nouă farmacie care să îi elibereze medicamentele în minimum şase luni de la data înscrierii iniţiale, explicând că farmaciştii nu pot să alerge după pacienţi.
O altă prevedere din noul contract-cadru care îi nemulţumeşte pe farmacişti este legată de prescrierea medicamentelor, în continuare, pe Denumirea Comună Internaţională, dar şi pe denumirea comercială pentru cazurile justificate medical. În acest ultim caz, medicul trebuie să completeze un referat cu justificare, pe care îl depune la Casa de Asigurări.
Potrivit farmacistului, există o nemulţumire şi în ceea ce priveşte decontarea reţetelor compensate, gratuite şi eliberate în baza programelor naţionale, care se face la 210 de zile - 180 de zile plus 30 de validare a facturilor -, în condiţiile în care, în prezent, reglementările actuale prevăd decontarea la 180 de zile pentru medicamente compensate şi gratuite şi la 90 de zile pentru programele naţionale.
'Practic, s-a dublat perioada de decontare pentru programele naţionale', a spus vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor.
Clara Popescu s-a referit şi la reglementările legate de suspendarea decontării medicamentelor, măsură introdusă în cazul în care a intervenit un litigiu între părţile contractante care nu a putut fi soluţionat pe cale amiabilă şi atunci când furnizorul nu îşi plăteşte la zi contribuţiile la Fondul de asigurări de sănătate.
'Orice întârziere în plata asigurărilor de sănătate poate duce la suspendarea contractului', a adăugat Clara Popescu.
În opinia sa, aceste prevederi nu vor face decât să agraveze situaţia pentru că sunt farmacii care au intrat deja în insolvenţă.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor susţine că la farmaciile din spitale situaţia este disperată pentru că nu sunt medicamente, ceea ce face ca, pe de o parte, pacienţii să fie nevoiţi să îşi cumpere, iar pe de altă parte medicii sunt nevoiţi să schimbe medicamentaţia în funcţie de ce se găseşte în farmacii, neexistând o continuitate în tratament.
Colegiul Farmaciştilor a solicitat o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, dar nu a primit vreun răspuns şi, dacă situaţia continuă, farmaciştii vor fi nevoiţi să protesteze, a spus Clara Popescu.
La rândul său, dr. Viorel Vasile, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente, a declarat, pentru AGERPRES, că situaţia este cât se poate de proastă şi în rândul distribuitorilor. El a anunţat şi primul faliment al unui membru al Asociaţiei - firma Montero.
Potrivit lui Viorel Vasile, datoriile acumulate de stat la distribuitori, farmacii şi spitale în ceea ce priveşte medicamentele au ajuns la 500 de milioane de euro, iar suma se schimbă de la o zi la alta. Din această sumă, 400 de milioane de euro sunt pentru farmacii şi distribuitori, iar 100 de milioane sunt acumulate de spitale.
Viorel Vasile a adăugat că acumularea şi a altor datorii a determinat ajungerea într-o situaţie de blocaj.
Şi Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente a cerut o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, dar fără succes, după cum susţine Viorel Vasile.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mircovici: Cheltuielile cu tratamentul de cancer în prima fază să fie compensate de Casa de Asigurări de Sănătate Statul ar trebui să compenseze cheltuielile pe care bolnavul de cancer le suportă în momentul în care începe tratamentul, a declarat luni deputatul Niculae Mircovici, din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, în plenul Camerei Deputaţilor la "Ora Guvernului", unde a fost invitat ministrul...
Gorj: Casa de Asigurări de Sănătate are datorii de 36 de milioane de lei la farmaciile din judeţ Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Daniel Bondoc, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia pe care o conduce trebuie să achite suma de 36 de milioane de lei către farmaciile din judeţ, reprezentând restanţe din anii 2009 şi 2010.
Ministrul Sănătăţii a discutat despre noua listă de medicamente compensate cu reprezentanţii industriei farmaceutice Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a discutat sâmbătă cu reprezentanţii industriei farmaceutice despre noua listă de medicamente compensate, taxa clawback, preţurile de decontare şi referinţă la medicamente, marjele de distribuţie la farmacii şi distribuitori şi exporturile paralele, se arată într-un...
Sălaj: S-au epuizat fondurile pentru medicamente compensate Fondurile pentru medicamente compensate şi gratuite s-au epuizat pentru judeţul Sălaj, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj notificând în acest sens toate cele 54 de farmacii din judeţ ce au contract cu instituţia amintită.
Timiş: Casa de Asigurări de Sănătate a primit bani la rectificarea bugetară Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş va folosi banii primiţi la rectificarea bugetară pentru plata furnizorilor de servicii medicale, pentru onorarea reţetelor gratuite şi compensate, dar şi pentru spitale.
Harghita: CJAS a primit fonduri pentru eliberarea de medicamente compensate şi pentru programele naţionale Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita a primit fonduri suficiente pentru eliberarea de medicamente compensate pentru următoarele două luni şi pentru terapia bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate.