Cele mai citite
 


Numărul pacienţilor care au nevoie de hemodializă, în creştere
joi, 26 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 26 feb /Agerpres/ - Anul trecut aproximativ 8.000 de pacienţi români au urmat tratamente de dializă (dializă peritoneală sau hemodializă), înregistrându-se o creştere a celor care au nevoie de această terapie cu 1.000 de pacienţi, a declarat, joi, Alexandru Ciolan, director general Fresenius NephroCare România.

El a precizat că dintre aceştia circa 50% au ales centrele private de dializă.

"Fenomenul dezvoltării pieţei private de servicii de dializă a înregistrat o evoluţie foarte accelerată în a doua parte a anului. Dacă în septembrie 2008 erau 18 centre private de dializă, în ianuarie 2009 erau 31. Deşi mai avem mult de recuperat comparativ cu alte ţări europene mult mai dezvoltate din perspectiva serviciilor medicale, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, semnele sunt bune. Pacienţii români au început să înţeleagă avantajele incontestabile ale tratării în centre private: condiţii moderne de tratament, materiale şi medicamente la standarde europene, neimplicând niciun fel de costuri suplimentare din partea sistemului sanitar şi nici a pacienţilor", a completat Dr. Ciolan.
Fresenius NephroCare România deţine în prezent şapte centre de dializă în Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Oradea, Bacău, Ştei şi Braşov. În 2008, 1.417 pacienţi au beneficiat de tratament conform standardelor europene şi standardelor reţelei internaţionale Fresenius. Investiţiile în 2008 s-au ridicat la o valoare de 22,5 milioane lei.
"Asistăm la un fenomen de creştere accelerată a ponderii segmentului privat de dializă în raport cu cel public. Estimările noastre sunt că în cel mult 2 ani acest proces se va finaliza. Astfel, iniţierea pacienţilor în tratamentul de dializă şi tratamentul complicaţiilor vor rămâne în atribuţiile secţiilor de nefrologie din spitalele publice, iar tratamentele de dializă se vor desfăşura, în cea mai mare parte, în centrele private asimilate ambulatoriilor de specialitate", a declarat Miruna Voicu, director de Operaţiuni Fresenius Medical Care România.
"Această tendinţă reprezintă singura soluţie pentru oferirea unui tratament modern şi de calitate pacienţilor şi este o situaţie de normalitate în toate ţările cu pieţe mature".
Dr.Ciolan a făcut referire şi la cursul valutar de 3,5 lei pentru 1 euro la care sunt decontate serviciile de dializă în România, curs care a adus pierderi de circa 2,7 milioane lei. El a spus că este însă totuşi optimist pentru 2009. În prezent o hemodializă este decontată la 118 euro, iar o dializă peritoneală la 12.700 lei/an/pacient, sume total insuficiente. Un nou curs de schimb va influenţa activitatea companiilor. Începând cu data de 1 aprilie se va deconta la 4 lei, dar dacă cursul va ajunge la 4,5 lei, toată lumea va avea o mare problemă", a evidenţiat dr.Ciolan.
În prezent, pe dializa peritoneală sunt circa 1.300 de bolnavi, restul pe hemodializă, dar cifrele se schimbă de la o lună la alta.
Un alt tip de dializă pe care NephroCare îl practică este hemodiafiltrarea, utilizată mai ales pentru diabetici şi bolnavii cardiovasculari şi care dispune de filtre mult mai bune. Aceasta costă peste 130 de euro şi în sistemul public se face doar în Bucureşti, la Centrul de diabet. Anul trecut pentru dializă au fost alocaţi 511 milioane lei, iar în acest an puţin peste 600 de milioane, diferenţa de curs reprezentând 15%.

Dr.Ciolan consideră că este necesar să se facă un registru al persoanelor care fac dializă, uşor de făcut pentru că există o situaţie clară a persoanelor care urmează acest tratament. El a spus că din acest motiv este şi uşor de calculat un buget faţă de alte afecţiuni. El mai susţine că este necesar şi un număr mai mare de medici şi de asistente specializate în dializă. El consideră că sunt necesari cel puţin 20 rezidenţi/an pentru a face faţă necesităţilor. AGERPRES/(Cornelia Stanciu

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.