Cele mai citite
 


COPAC: Sistemul de sănătate se află în cea mai profundă criză
duminică, 7 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM) a atras atenţia, vineri, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România, că practic, în acest an, nu există bani pentru medicamente.
Directorul executiv al ARPIM, dr. Dan Zaharescu, a declarat în cadrul forumului, că în general s-a practicat o politică de bugetare pentru numai trei trimestre până acum, iar în al IV-lea se făcea rectificare, dar anul trecut ''nu au mai existat bani pentru al IV-lea trimestru şi datoriile s-au rostogolit în 2010''.

''Cele 2,8 miliarde care reprezentau cheltuieli din anul trecut vor fi asigurate din bugetul pe anul acesta şi bugetul pentru medicamente compensate şi gratuite practic nu va putea fi acoperit, pentru că în 2010, pentru medicamente compensate şi gratuie s-au alocat doar 2 miliarde lei, ceea ce reprezintă datoria de anul trecut. Pentru anul acesta, CNAS nu va mai avea bani pentru compensate şi gratuite. Mai mult, au apărut o serie de prevederi în contractul-cadru care afectează pe pacienţi'', a susţinut Dan Zaharescu.

Directorul executiv al ARPIM a evidenţiat faptul că România, cu procentul alocat sănătăţii de numai 2,6% din PIB, faţă de minima europeană de 6% şi media de 8%, se află sub media ţărilor africane, care au un buget de 4,5% din PIB.

Potrivit acestuia, co-plata se introduce pentru că, potrivit contractului-cadru, pentru compensare nu se mai ia în calcul cel mai ieftin DCI (Denumirea Comercială Internaţională), ci o clasă terapeutică. De pildă, pentru hipertensiune unde pacienţii se tratează cu insipitori ai enzimei de conversie, un bolnav poate să scoată din buzunar de 4-5 ori mai mult. Pentru Parkinson - compensarea se face 90%, un pacient ar trebui să scoată în plus de 500-600 de lei, a spus Dan Zaharescu.

Dacă pacientul nu poate să plătească această diferenţă, medicul este nevoit să-i schimbe schema de tratament cu una mai ieftină, ceea ce presupune un tratament mai îndelungat sau chiar o agravare a bolii.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.dr. Vasile Astărăstoaie, a evidenţiat că sistemul de sănătate nu poate să supravieţuiască doar cu 2,6 din PIB.

'Anumite cheltuieli sunt fixe, nu pot fi reduse şi cu 2,6% din PIB se acoperă doar o parte dintre acestea', a afirmat profesorul Astărăstoaie.

În opinia sa, trebuie ca societatea civilă să reacţioneze şi să existe posibilitatea să se facă o politică de sănătate pentru pacienţi. Prof. Astărăstoaie apreciază că ''este necesar ca asociaţiile şi societatea românească să se unească pentru a reacţiona la această situaţie, pentru că numai uniţi pot face ceva''.

Iniţiativa de a avea 6% din PIB lansată în 2009 a fost, din păcate, respinsă de Curtea Constituţională pentru vicii de procedură. În acest an s-a reluat iniţiativa şi asociaţiile de pacienţi sunt invitate să se implice pentru a avea acoperire teritorială cât mai mare.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Cezar Irima, a reliefat şi el în prezent se manifestă cea mai puternică criză din sistemul de sănătate, care afectează pacienţii.

''Sunt deja probleme în continuitatea asigurării tratamentelor, a crescut numărul pacienţilor care se află pe liste de aşteptare. Astfel, la bolnavii oncologi se află în aşteptare 2.500 de pacienţi pentru terapie de linia a II-a, iar la pacienţii cu hepatită - peste 7.000. În plus, sunt dosare care sunt oprite la casele judeţene pentru a nu ajunge la Casa Naţională, ceea ce nu este corectH, a spus preşedintele COPAC.

Cezar Irimia a mai subliniat că dacă lucrurile nu se rezolvă şi dacă nu vor fi primiţi în audienţă aşa cum au cerut, în mod sigur vor ajunge la proteste, împreună cu sindicatele.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
Vasile Astărăstoaie: Incapacitatea decidenţilor de a gestiona sistemul de sănătate a fost acoperită de blamarea medicilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a criticat, miercuri, la Suceava, clasa politică din România, pe care o acuză pentru incapacitatea factorilor de decizie de a gestiona sistemul de sănătate şi ''blamarea constantă'' a cadrelor medicale.
Asociaţiile pacienţilor atrag atenţia asupra lor prin 'Proclamaţia durerii' Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a elaborat, după încheierea Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, un document cu titlul 'Proclamaţia durerii', în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de situaţia actuală din sistemul de sănătate, potrivit preşedintelui COPAC...
CMR şi COPAC au lansat broşura 'Drepturile pacienţilor' şi site-ul www.pacienti.ro Colegiul Mediciilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au lansat joi, în cadrul campaniei 'Ignoranţa afectează grav sănătatea', broşura 'Drepturile pacienţilor' şi site-ul www.pacienti.ro.
ARPIM solicită autorităţilor intrarea imediată în vigoare a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite ARPIM a solicitat marţi publicarea "imediată" a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite, în contextul în care în data de 27 martie "procesul de transparenţă decizională s-a încheiat".
Radu Gănescu (preşedinte COPAC): Dorim acordarea a 6% din PIB către sănătate Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a afirmat, vineri, la Iaşi, într-o dezbatere pe tema finanţării sistemului sanitar, că pacienţii îşi doresc să existe condiţii decente în sănătate iar primul pas trebuie să fie acordarea a 6 la sută...