Cele mai citite
 


Dr. Vasile Astărăstoaie: Cu 2,6% din PIB niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui
duminică, 7 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr.Vasile Astărăstoaie, a atras atenţia, vineri, în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România, că niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui cu 2,6% din PIB, oricât de bun ar fi managerul.
'În prezent, politica de construcţie a bugetului în România este greşită. Se spune că managerii sunt incompetenţi, că există risipă, corupţie, dar de fapt nu se analizează adevăratele cauze. Cu 2,6% din PIB niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui, indiferent de cine ar fi condus', a spus Astărăstoaie.

Totodată, el a subliniat că este obligaţia oricărui decident să respecte drepturile pacienţilor, menţionând că în ultimul timp s-au înregistrat tot felul de ''manipulări statistice''.

Preşedintele CMR s-a referit şi la avizele privind acordarea concediilor medicale, afirmând că în condiţiile în care România, pe toţi indicatorii de morbiditate, ocupă un nefericit loc 1 sau 2, este normal să benefieze de indemnizaţii de incapacitate de muncă. În Uniunea Europeană, media pentru aceste indemnizaţii este de 10%, în timp ce în România este de 13%.

În opinia sa, mulţi bolnavi nici nu se mai duc să-şi ia concedii medicale, pentru că le e teamă că îşi vor pierde locul de muncă sau sunt ameninţaţi. În ceea ce priveşte personalul medical care trebuie să acorde concediile medicale sau pensionările pe caz de boală, acesta le face după nişte criterii foarte dure, a subliniat preşedintele CMR.

''Nu se poate să reduci numărul concediilor medicale sau al pensiilor pe caz de boală dacă cineva are nevoie de asta'', a afirmat prof. Astărăstoaie, exemplificând că sunt judeţe în care a scăzut numărul acestora, cum ar fi judeţele Satu Mare, Vâlcea.

El a subliniat că ''niciodată un medic nu-şi va încălca jurământul şi va respecta dreptul pacientului, iar Colegiul Medicilor îi susţine''.

Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România, care se desfăşoară sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României, în perioada 5-7 martie la Bucureşti, reuneşte reprezentanţi a 3,5 milioane de pacienţi cu boli cronice. Reprezentanţii acestora au subliniat, în cadrul conferinţei de presă de vineri, că există probleme pentru continuitatea asigurării tratamentului şi dacă acestea vor continua, costurile vor fi mai mari. De pildă, în cazul pacienţilor care au suferit un transplant, dacă nu le sunt asigurate medicamentele, grefa poate fi respinsă, tratamentul imunosupresor fiind vital pentru ei, altfel apariţia rejectului înseamnă spitalizare, schimbare de tratament, costuri mai mari.

Pentru scleroza multiplă ar fi tragic să nu se mai asigure tratament, pentru că 60% dintre pacienţi sunt activi, iar lipsa tratamentului ar duce la costuri mult mai mari.

În ceea ce-i priveşte pe diabetici, reprezentanţii acestora nici nu vor să accepte să le fie schimbate schemele terapeutice. Aceştia susţin că dacă le vor fi afectate schemele terapeutice sau nu li se va asigura tratamentul, vor da statul român în judecată.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoaie: Incapacitatea decidenţilor de a gestiona sistemul de sănătate a fost acoperită de blamarea medicilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a criticat, miercuri, la Suceava, clasa politică din România, pe care o acuză pentru incapacitatea factorilor de decizie de a gestiona sistemul de sănătate şi ''blamarea constantă'' a cadrelor medicale.
V. Astărăstoaie: Colegiul Medicilor a fost înfiinţat în toate ţările pentru a proteja siguranţa pacientului - interviu Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care a subliniat, între altele, importanţa acestei instituţii atât pentru medici, dar şi pentru pacienţi. Prof. dr. Astărăstoaie a subliniat, totodată, că reînfiinţarea...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Braşov: Astărăstoaie - Colegiul Medicilor va susţine logistic medicii amendaţi Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Poiana Braşov, că amenzile primite de medici în urma controalelor efectuate de Casele de Asigurări de Sănătate vor fi contestate iar CMR va susţine logistic toate...
Vasile Astărăstoaie:Doctorii ar putea să-şi dea demisia în bloc, iar medicii de familie să rezilieze contractele cu CAS Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a declarat, miercuri, la Suceava, că se impune încheierea un acord între guvernanţi şi CMR, în baza căruia să se rezolve cele nouă revendicări incluse în declaraţia Adunării Generale a CMR din martie 2012.
Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor: Trebuie introduse cursuri de non-discriminare în sistemul de sănătate Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, este de părere că ar trebui introduse cursuri de non-discriminare în sănătate, la toate nivelele, după ce, în opinia sa, sistemul românesc de sănătate este unul care a creat mari inechităţi.