Cele mai citite
 


"Ziua bolilor rare"
vineri, 27 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 27 feb /Agerpres/ - Alianţa Naţională pentru Boli Rare România- ANBRaRo, marchează sărbătorirea Zilei Internaţionale a Bolilor Rare în România, pe 28 februarie.

Bolile rare sunt cronice, progresive, degenerative şi deseori ameninţă viaţa, cu nivele ridicate de suferinţă.

În lume sunt cunoscute 5 863 de boli rare pentru care este posibilă o identificare clinică, 75% dintre acestea afectând copiii. Oamenii cu boli rare au deseori probleme similare, cum ar fi diagnosticul întârziat, lipsa calităţii informaţiei, lipsa unei îngrijiri adecvate şi inegalitate în accesul la tratament şi îngrijire.
Bolile rare sunt acum o prioritate de sănătate publică la nivelul Uniunii Europene. În România, majoritatea pacienţilor sunt în continuare nediagnosticaţi şi fără un tratament adecvat.
"Alianţa noastră lucrează în prezent la facilitarea unui cadru instituţional larg din care fac parte Ministerul Sănătăţii Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care au conlucrat la elaborarea Planului Naţional de Boli Rare, pentru care s-a încheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Sănătăţii Publice la 29 februarie 2008 şi ne propunem ca acesta să fie inclus în Strategia Naţională de Sănătate Publică din România, a declarat preşedinta asociaţiei, Dorica Dan.
"Considerăm că este o oportunitate pentru a celebra diversitatea comunităţii bolilor rare în România şi în lume şi pentru a face cunoscută prezenţa acestor pacienţi printre noi. Organizaţiile noastre vor celebra acest eveniment printr-o amplă cmpanie naţională de informare în toată ţara", a menţionat preşedinta ANBRaRO.
Comisia Europeană, în Cartea albă intitulată "Împreună pentru sănătate" precizează că "o abordare strategică pentru Uniunea Europeană în perioada 2008-2013 defineşte strategia Uniunii în materie de sănătate şi a înscris bolile rare printre domeniile de acţiune prioritare.
Pentru a îmbunătăţi coordonarea şi coerenţa între iniţiativele naţionale, regionale şi locale în ceea ce priveşte bolile rare, toate acţiunile naţionale pertinente în acest domeniu trebuie integrate în planuri naţionale de luptă împotriva bolilor rare. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.