Cele mai citite
 


Bărbaţii care muncesc în aer liber se confruntă cu un risc scăzut de cancer la rinichi
marţi, 9 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bărbaţii care-şi desfăşoară activitatea în aer liber, dând posibilitate organismului lor să producă vitamine prin expunerea la soare, se confruntă cu un risc scăzut de cancer la rinichi, indică un studiu, scrie în ediţia sa de luni cotidianul britanic The Guardian.
Potrivit studiului, cel mai amplu pe această temă, cercetătorii au descoperit că vitamina D - produsă de piele în timpul expunerii la raze ultraviolete - este asociată cu o rată redusă de cancer renal de până la 73 % în rândul bărbaţilor.

Studiul, publicat de American Cancer Society, arată însă că riscul redus de cancer este valabil doar în cazul bărbaţilor şi că nu s-a constatat o situaţie similară în cazul femeilor care au lucrat în aer liber, incluse în studiu.

Cercetătorii, de la National Cancer Institute din Statele Unite ale Americii /SUA/, au afirmat că studiul întreprins pe un lot de 2.500 de muncitori din Europa Centrală indică noi date conform cărora răspândirea cancerului, inclusiv de sân, ovarian şi de colon, este mai redusă atunci când persoanele au fost expuse la ultraviolete.

Ei afirmă că vitamina D, cunoscută ca fiind anticancerigenă, este transportată de organism către ficat şi rinichi. ''Cercetările ştiinţifice arată că vitamina D, care se produce în general în organism după expunerea la lumina soarelui, ar putea contribui la prevenirea unui anumit număr de boli, inclusiv a cancerului'', a afirmat autorul cercetărilor, Sara Karami.

''În studiul nostru, noi am folosit denumirile locurilor de muncă pentru a evalua expunerea la soare în timpul activităţii. Am observat că bărbaţii cu un grad mare de expunere la soare prezintă un risc mai scăzut de cancer la rinichi decât bărbaţii cu un grad mai scăzut de expunere la soare în timpul lucrului''.

''Cercetătorii au constatat o creştere a RCC /renal cell carcinoma/, forma principală de cancer la rinichi, în Statele Unite ale Americii /SUA/ şi pe plan global în ultimii 20 de ani. O reducere a vitaminei D, datorită probabil faptului că mult mai multe persoane au un mod de viaţă sedentar şi lucrează în spaţii închise, este considerată ca fiind un posibil factor contributor.

Cercetătorii au studiat peste 2.500 de muncitori, de rasă caucaziană, din Rusia, România, Polonia şi Republica Cehă, împărţindu-i în trei grupe, după expunerea la lumina zilei în timpul activităţii lor.

O scădere semnificativă de până la 38 % a riscului de RCC s-a constatat la grupul de bărbaţi cu expunere crescută la UV la locul de muncă, iar în regiunile în majoritate nordice - la 73 %. Dar nu s-au constatat scăderi similare la femei. ''Nu avem nicio explicaţie în legătură cu diferenţele aparente de risc între bărbaţi şi femei'', a afirmat Karami.

''Diferenţele biologice sau de comportament dintre bărbaţi şi femei ar putea avea un rol. De exemplu, diferenţele hormonale ar putea influenţa răspunsul organismului la expunerea luminii soarelui şi faptul că bărbaţii sunt tentaţi să lucreze la soare dezbrăcaţi până la brâu'', a estimat Karami.

Cu toate că unele alimente conţin vitamina D, majoritatea persoanelor primesc până la 90 % din substanţa chimică prin expunerea la lumina ultravioletă. Muncitorii agricoli şi cei care se expun la ultraviolete puternice la mare fac parte din categoria cea mai înaltă. Cei care muncesc în condiţii de lumină a soarelui puternică se presupune că primesc de două ori mai mult din intensitatea luminii soarelui decât cei care lucrează în locuri cu expunere solară slabă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.
O carenţă de vitamina D accelerează declinul cognitiv al persoanelor vârstnice (studiu) Persoanele în vârstă care suferă de deficit de vitamina D se confruntă cu un declin cognitiv mult mai rapid decât cele cu niveluri normale, conform unui studiu publicat luni în 'Journal of American Medical Association - Neurology', informează AFP.
Vitamina D creşte şansele de supravieţuire ale bolnavilor de cancer de colon (studiu) Bolnavii de cancer de colon care au un nivel ridicat de vitamina D în sânge au şanse mai mari de supravieţuire decât ceilalţi, potrivit unui studiu publicat miercuri, în Journal of Clinical Oncology, bazat pe studierea evoluţiei postoperatorii a aproape 1600 de pacienţi, informează Reuters.
Vitamina D, indicată pentru creierul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani Washington, 26 mai /Agerpres/ - Conţinutul mare de vitamina D, prezentă în peşte şi sintetizată în piele la expunerea la soare, ameliorează funcţionarea creierului într-o manieră mult mai bună la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, potrivit unui studiu publicat joi în Journal of Neurology, Neurosurgery...
Vitamina D poate trata astmul Timpul pe care pacienţii care suferă de astm şi-l petrec la soare ar putea avea un efect pozitiv asupra acestei boli, conform unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la King's College din Londra, informează BBC News.
O carenţă în vitamina D poate produce migrene (studiu) Copiii şi tinerii adulţi care prezintă carenţe ale vitaminelor D, B2, B9 şi în coenzima Q10 sunt mai susceptibili să sufere de migrene, arată un nou studiu prezentat la Congresul anual al American Headache Society desfăşurat în perioada 9-12 iunie la San Diego.