Cele mai citite
 


Cancerul depistat în faze incipiente poate fi vindecat
marţi, 9 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cancerul descoperit în faze incipiente poate fi vindecat, a declarat, luni, prof. dr. Rodica Anghel, managerul Institutului de Oncologie Bucureşti, cu prilejul unei manifestări dedicate zilei de 8 Martie.
Ea a spus că, din păcate, pacienţii cu care se confruntă vin în stadii foarte avansate - stadiul trei sau patru, cu şanse de vindecare între 20-30%. Medicul a menţionat că, în cadrul institutului, anul trecut au fost 46.000 de cazuri de spitalizări de o zi şi 26.000 de cazuri cu spitalizare continuă.
Printre cele mai frecvente forme de cancer sunt cancerul bronhopulmonar, de sân, de col, colorectal, de prostată.
Dr. Rodica Anghel a făcut referire şi la recentele transformări din cadrul institutului şi la faptul că, în acest an, se aşteaptă să primească trei aparate de radioterapie, ceea ce va rezolva problema întreruperilor de tratament cauzate de defecţiunile tehnice ale aparatelor.
Privitor la computerul tomograf, managerul a spus că nu au un aparat al spitalului, ci există o firmă care asigură această investigaţie având contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Pe lună, institutul are 50 de investigaţii cu computerul tomograf gratuite, cu prioritate pentru copii. În ceea ce priveşte terapia, specialistul a evidenţiat faptul că în acest moment beneficiem şi noi de terapii moderne de ultimă generaţie, dar, din păcate, pentru acestea sunt formate liste de aşteptare, numărându-se în prezent 2.500 de persoane, potrivit CNAS.
De 8 martie pacientele de la institut au asistat la un moment festiv sub genericul 'Există viaţă dincolo de boală'.
Corina Drăgotescu, care a devenit o emblemă a luptei împotriva acestei boli, a recomandat femeilor să se îngrijească mai mult, iar la primele semne să meargă la medic. Ea a subliniat că are încredere în medicii români şi îşi va face tratamentele aici dacă va fi mai cazul.
O altă pacientă, Olga Căta, în vârstă de 61 de ani, din Curtea de Argeş, a povestit propria experienţă, una foarte tristă, după ce şi-a pierdut fiica, în urmă cu opt ani, de aceeaşi boală. Ea le recomandă femeilor să-şi găsescă un punct de sprijin în lupta cu cancerul, subliniind că, această boală este o boală a minţii, psihicul nu trebuie să se lase dominat de ea.
Dr. Rodica Anghel a spus că în spital se întâlnesc două situaţii: una în care se obţine vindecarea şi o alta în care nu se obţine vindecarea, dar în care trebuie să existe un echilibru între organism şi boală. Ea a recomandat pacientelor să nu renunţe la această luptă. Să ducă o viaţă aproximativ normală, atât la serviciu, cât şi în familie.
'Cea mai mare bucurie a unui medic este când, după un tratament, poate spune că un pacient s-a vindecat. Şi sunt multe asemenea cazuri', a subliniat prof. dr. Rodica Anghel.
În încheierea sărbătorii de 8 martie oferite femeilor, care nu s-au lăsat învinse de boală, le-au oferit încrederea, prietenia, bucuria, dar mai ales cuvinte de încurajare paciente care au fost încercate de această boală, iar în final doi actori, Violeta Sotir şi Dragoş Hulubă, membri ai trupei 'Passe-Partout Dan Puric', au oferit spectacolul 'Întâlniri'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
Vasile Cepoi: CNAS va trebui să îşi schimbe politica - să plătească pe rezultat, nu pe volum Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va trebui să îşi schimbe politica şi să plătească serviciile medicale în funcţie de rezultatul acestora, nu în funcţie de volum, astfel încât medicul de familie să se simtă motivat să descopere anumite afecţiuni în stadiu incipient, a declarat, sâmbătă, la Târgu...
PROVOCĂRILE SISTEMULUI ONCOLOGIC DIN ROMÂNIA ÎN 2014 Pentru al patrulea an consecutiv, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului printr-o dezbatere cu tema “Provocările Sistemului Oncologic din România în 2014”.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
CNAS va derula un subprogram de radioterapie în cadrul Programului naţional de oncologie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula un subprogram de radioterapie, parte integrantă a Programului naţional de oncologie, a anunţat marţi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Rodica Anghel: Tendinţă de creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi mortalităţii prin cancer În anul 2008, au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer la nivel mondial, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), a anunţat, joi, cu prilejul deschiderii Conferinţei Societăţii Române de Radioterapie, prof. dr. Rodica Anghel, manager al Institutului...