Cele mai citite
 


Mureş: Studiu despre impactul emisiilor poluante de la AZOMUREŞ asupra populaţiei
marţi, 9 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful Clinicii de Sănătate a Muncii din Târgu Mureş, conf. univ. dr. Szasz Lorand Csaba, a anunţat, luni, că va efectua un studiu cu privire la impactul emisiilor de amoniac de la AZOMUREŞ Târgu Mureş asupra angajaţilor, dar şi a populaţiei din Târgu Mureş şi împrejurimi.
Potrivit doctorului Szasz, studiul va urmări starea de sănătate a angajaţilor pentru a se vedea în ce fel aparatul respirator al celor care lucrează în combinatul de îngrăşăminte chimice este afectat de înghiţirea poluanţilor.
În plus, studiul va urmări şi nivelul de poluare din oraşul Târgu Mureş, în special din Cartierul 1848, unde se înregistrează cea mai mare concentraţie de amoniac, dar şi din zonele periurbane.
Potrivit dr. Szasz Lorand Csaba, studiul va dura doi ani şi este parte a unui contract semnat de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş cu conducerea societăţii AZOMUREŞ.
'Toate rezultatele şi analizele vor fi comparate cu cele ale muncitorilor de la Mobila Sovata şi de la Praid, acolo unde este aer curat. Ideea nu este să mergem să închidem întreprinderea (AZOMUREŞ - n.r.), fiindcă 10.000 de oameni ajung fără venituri, dar nici partea cealaltă, să ne omoare. Iar noi trebuie să dovedim dacă este sau nu poluare. Dacă sunt modificări, atunci întreprinderea e obligată să ia măsuri şi mai ferme', a precizat şeful Clinicii de Sănătate a Muncii din Târgu Mureş.
Directorul economic al societăţii AZOMUREŞ Târgu Mureş, Angela Podină, a declarat că cea mai frecventă boală profesională în cadrul combinatului chimic este surditatea, în timp ce bolile cauzate de amoniac se situează pe ultimul loc, cu doar trei cazuri.
Reprezentanta AZOMUREŞ a spus că, în cazul bronşitelor înregistrate, s-a constatat că 90% dintre cei care se îmbolnăvesc sunt fumători, drept pentru care nu se poate stabili cu exactitate cauza reală a îmbolnăvirii.
În privinţa îmbolnăvirilor din cauza amoniacului, Podină a precizat că la AZOMUREŞ există doar trei persoane care manifestă boli profesionale generate de amoniac, toate trei fiind implicate în incidente tehnologice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
'Zilele inimii', sărbătorite la IUBCvT Târgu Mureş prin efectuarea unui transplant de cord Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a lansat vineri campania 'Adoptă o inimă de copil' în cadrul evenimentului 'Zilele inimii', concomitent cu efectuarea unui nou transplant de cord la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT).
Acord între Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Ştiinţe Medicale din Havana Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Ştiinţe Medicale din Havana au semnat, la Havana, un acord cadru de cooperare, informează un comunicat al Ambasadei României în Cuba.
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
UMF Târgu Mureş îşi adaptează curricula la standardele actuale ale învăţământului medical Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a adoptat, la ultima şedinţă, începerea procesului de reformă curriculară, care se va implementa progresiv până la finalul anului universitar 2018/2019, în sensul adaptării la cerinţele actuale ale învăţământului medical.
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...