Cele mai citite
 


Diskinezia biliara
vineri, 9 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Gastroenterologie, Au, ma doare!
 

Intreg tractul digestiv este in esenta un tub cu fibre musculare in peretii sai, care se contracta si se relaxeaza ritmic intr -o succesiune menita sa mentina un flux constant de la intrare - cavitatea bucala -pana la iesire - anusul.

Sosirea alimentelor, in cantitate mare sau doar sub forma unei gustari, din timp in timp, determina variatii in viteza de tranzit pentru a permite digestia. Aceasta presupune o corelare precisa a contractiilor musculare .


Dupa stomac, in
duoden se deschide o alta ramura a tractului digestiv -sistemul biliar , care include vezica biliara si ductele biliare . Vezica biliara contine o cantitate substantiala de muschi in peretii sai, iar acestia se contracta cel mai viguros dupa o masa, in special daca contine suficiente grasimi . Un mesager chimic in sange — hormonul colecistokinina, este produs ca raspuns la prezenta alimentelor si la randul sau declanseaza contractia vezicii biliare , cu evacuarea bilei depozitate. Contractia colecistului este sincrona cu deschiderea sfincterului Oddi, un inel muscular ce inconjoara terminatia ductului biliar comun in duoden . Scopul este de a elibera bila in duoden atunci cand acolo sunt prezente alimente ce trebuie digerate, indeosebi grasimi .
Dezordinile functionale ale tractului digestiv sunt cele in care
apar simptome, dar nu exista anormalitati ale organelor digestive: esofagul, stomacul,sistemul biliar , duodenul si restul intestinelor, subtire si gros. O alta cauza majora este o tulburare in sincronizarea activitatii musculare , astfel incat segmente particulare, incluzand muschiul unui sfincter, se contracta si intra in spasm , anormal, in loc sa se contracte usor, armonios si sincron. Aceasta activitate musculara anormala si nociva este numita diskinezie (dis -rau, kinezie - miscare).

Asa-numita diskinezie biliara se poate datora contractiiitatii deficitare sau lipsei de contractilitate ce afecteaza insasi vezica biliara sau duce la nesincronizarea deschiderii sau inchiderii unuia din cele doua sfinctere. Ele sunt sfincterul piloric, unde esofagul se continua cu stomacul si sfincterul Oddi, ce se afla la jonctiunea dintre stomac si duoden . Daca sfincterul piloric se relaxeaza inadecvat, cand stomacul este plin, arsurile rezultate din continutul acid al stomacului irita delicata mucoasa a esofagului.


Cand exista
spasm muscular , apare durere la nivelul muschiului respectiv, ne mai vorbind de materialul adunat in amonte care ar trebui impins in jos prin tractul alimentar. Acesta poate include si mici calcul.

Apare tensiune in fluidele a caror circulatie este impiedicata, spre exemplu in bila din vezica biliara si din ductele biliare . Din nefericire, durerea sau disconfortul care sunt resimtite de pacient si relatate doctorului reprezinta un ghid slab pentru a distinge durerea biliara de alte cauze de durere abdominala.

Testul de provocare la colecistokinina ajuta. Acesta consta in observarea rezultatelor unei injectii cu colecistokinina. Daca vezica
biliara este sediul durerii datorita unei contractilitati defectuoase, injectia va determina aparitia unei dureri identice cu cea traita de acea persoana — un rezultat pozitiv. Aceasta arata diskinezia vezicii biliare si indica necesitatea unei colecistectomii — indepartarea chirurgicala a vezicii biliare . Exista apoi o sansa buna ca durerea sa dispara pentru totdeauna. Cand dispepsia se insoteste de un test negativ la colecistokinina, operatia este contraindicata. Ar presupune trauma si riscurile unei operatii majore cu o redusa perspectiva a unui succes ulterior.


Daca activitatea excesiva - hiperkinezia -a musculaturii
vezicii biliare poate produce durere, la fel se poate intampla si cu contractiile slabe, deficitare - hipokine-zia. Aceasta permite vezicii biliare sa se umple cu mucus si bila , producand iritatia membranei mucoase si tensiune la nivelul intregului organ . Testul la colecistokinina va fi negativ in aceste cazuri, dar examinarea ecografica va arata modificari ale dimensiunii vezicii biliare in timp ce se goleste corespunzator sau nu, iar un test cu radionuclizi stabileste cantitatea de bila care trece in duoden . Se poate intampla ca un duet cistic foarte ingust sa impiedice evacuarea bilei din vezica biliara si astfel sa produca tensiune . Indepartarea vezicii biliare
va determina incetarea simptomelor.

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stomacul Stomacul – este un organ cavitar mobil, in forma de cimpoi sau litera „J”, reprezentand portiunea cea mai dilatata a tubului digestiv, cu rol de depozitare si digestie a alimentelor.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Litiaza biliară - cauze şi tratament Litiaza biliară ţine de simptomatologia ce afectează vezica biliară (colecistul sau, popular, "fierea"). Vezica biliară este un sac de mici dimensiuni, lung de aproximativ 9 cm, în formă de pară, poziţionat imediat sub ficat.
Aparatul digestiv - descriere Aparatul digestiv (canalul alimentar sau tractul gastrointestinal), reprezinta ansamblul de organe cu rol de a transforma fizic si chimic alimentele, in scopul asimilarii lor si de a elimina reziduurile ce nu au putut fi digerate.
Ce este indigestia ? Sub aceasta denumire generoasa se ascund o suita de afectiuni foarte polimorfe cu cauze variate, cu manifestari diverse, cu evolutie si grad de gravitate diferite si cu o larga paleta de remedii terapeutice, ce au in comun degradarea actului fiziologic complex reprezentat de digestie si suferinta...
3 metode de purificare a vezicii biliare Majoritatea problemelor vezicii biliare nu necesita vizita la un medic specialist si pot fi rezolvate cu ajutorul unei curatiri a acesteia. Si din ce in ce mai multe persoane apeleaza la tehnici naturiste pentru a se pune pe picioare.