Cele mai citite
 


Bazac: Sistemul sanitar a suferit de exces de reformă
sâmbătă, 28 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Miercurea Ciuc, 28 feb /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a pledat vineri seara, la Topliţa, pentru descentralizare şi o reformă reală în sistemul sanitar, despre care a spus că este birocratic şi extrem de centralizat.

Ion Bazac a precizat că sistemul sanitar moştenit este unul închistat, de tip sovietic, care nu poate funcţiona în Uniunea Europeană şi care a suferit de exces de reformă.

„Fiecare Guvern a făcut propria sa reformă în sănătate, din păcate, reformele nu au fost duse până la capăt. Cred că la momentul acesta avantajul unei coaliţii care are peste 70% în Parlament este posibilitatea de a împinge reforma până la sfârşit”, a declarat ministrul Sănătăţii, la întâlnirea cu reprezentanţii sistemului medical din Harghita.
El a subliniat că ţările care au avut sisteme similare s-au confruntat, după intrarea în Uniunea Europeană, cu un fenomen extrem de periculos - migraţia asiguraţilor în alte ţări pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. „Acest lucru este cu totul periculos pentru România, mai ales într-un an de criză financiară şi de aceea pledez pentru o reformă apăsată în sistemul sanitar”, a afirmat Ion Bazac.
Ministrul a adăugat că descentralizarea este un proces bun şi util şi care înseamnă, pe lângă mult mai multă libertate, şi mult mai multă responsabilitate.
„Cred că nu este normal ca 478 de spitale şi 478 de manageri să fie subordonaţi direct Ministerului Sănătăţii, cred că e un lucru unic în Uniunea Europeană”, a spus Bazac, care a adăugat că singura soluţie de progres în sistemul de sănătate este concurenţa.
„Dacă introducem co-plata, dacă introducem asigurările complementare atunci sistemele de sănătate, spitalele, ambulatoriile vor începe să alerge după aceste finanţări şi vor primi banii dacă vor face servicii medicale de calitate şi aşa începe să apară concurenţa. E unica soluţie ca sistemul să evolueze”, a declarat ministrul Sănătăţii. AGREPRES/(Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.