Cele mai citite
 


Prof. Carmen Monica Pop: Incidenţa cazurilor de tuberculoză, în continuare mare în România în raport cu ţările din UE
vineri, 12 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Incidenţa cazurilor de tuberculoză (TBC) în România a înregistrat o uşoară scădere în ultimii ani, însă boala continuă să ne situeze pe ultimul loc în UE şi pe poziţia trei sau patru pe continent, înaintea unor ţări din fostul bloc comunist, a declarat pentru AGERPRES prof.dr. Carmen Monica Pop, şeful clinicii de Pneumoftiologie 'Leon Daniello' din Cluj-Napoca.
Potrivit acesteia, incidenţa cea mai mare a bolii este în judeţele din estul şi sudul ţării, în timp ce în Transilvania, judeţul Cluj are în jur de 40 de cazuri la suta de mii de locuitori, situându-se, ca frecvenţă a bolii, după Covasna şi Harghita.
Profesorul universitar spune că patologia pulmonară este tot atât de importantă precum cea cardiacă, iar anul 2010 - declarat 'Anul Plămânului' de către Forumul Internaţional al Societăţilor Respiratorii (FISR) - trebuie să readucă în atenţia întregii populaţii consecinţele grave pe care fumatul le are asupra sănătăţii, dar şi importanţa depistării unor afecţiuni în faza incipientă, în cancerul pulmonar, tuberculoză sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).
În Clinica universitară de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'', care este, în acelaşi timp, un for metodologic, vin pacienţi şi din judeţele limitrofe, cu cazuri dificile atât în ceea ce priveşte diagnosticul, cât şi tratamentul.
Tuberculoza este o boală contagioasă şi se transmite prin contact aerian cu persoana bolnavă. Continuă să fie şi în zilele noastre o boală a sărăciei. În prezent, spune prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, şi în ţările dezvoltate, precum Franţa, Germania, ţările nordice şi Marea Britanie, a început să crească incidenţa TBC-ului, ca urmare a imigraţiei clandestine - prin persoane bolnave de TBC -, a flagelului HIV/SIDA - care este un teren propice pentru dezvoltarea TBC-ului, iar în al treilea rând prin focarele de infecţie din marile oraşe, frecventate de persoane sărace şi bolnave.
Rolul clinicii universitare clujene este important în reducerea incidenţei tuberculozei în judeţul Cluj, după cum a evidenţiat universitarul. Aceasta aminteşte, totodată, că sunt şi alte boli grave ale plămânilor, precum cancerul bronho-pulmonar, care se situează pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea în rândul bărbaţilor, din cauza fumatului şi a poluării, şi pe locul al treilea în cazul femeilor, după cancerul de sân şi cel ovarian.
''La noi în clinică, există, de câţiva ani, cabinete pentru consilierea pacienţilor, pentru că, practic, cei bolnavi de tabacism cronic au nevoie de sprijin pentru a renunţa la fumat. După examenul clinic, se completează fişa medicală a pacientului, se face medicaţia şi, totodată, o consiliere psihologică, atunci când este nevoie de acest lucru. Toate acestea sunt gratuite, fiind incluse într-un program naţional al Ministerului Sănătăţii', a afirmat dr.Pop.
La serviciile clinicii apelează, pentru diagnostic, persoane din diferite zone ale Transilvaniei, iar în situaţia în care sunt diagnosticate cu cancer sunt imediat îndrumate, pentru tratament, la Institutul Oncologic.
''Dar, odată instalat un cancer pulmonar, problemele devin grave, sunt greu de controlat, iar şansele de supravieţuire sunt, în general, reduse. De aceea este bine ca persoanele cu risc, marii fumători şi cei care lucrează într-un mediu cu noxe profesionale, să se prezinte, periodic, la medic pentru o radiografie. Bronşiile ţin tot de plămâni, iar BPOC este, în majoritatea cazurilor, tot consecinţa expunerii la fumat. În clinica noastră se asigură tratamentul pentru BPOC şi se fac, periodic, reexaminări ale funcţiei respiratorii, pentru a vedea care este stadiul bolii. Cel mai important gest în BPOC este însă renunţarea la fumat'', afirmă şeful Clinicii de Pneumoftiziologie.
Clinica de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' a fost modernizată în 2009, cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Cluj. Saloanele foarte mari, cu peste zece paturi, au fost compartimentate, creându-se astfel micro-saloane cu o capacitate de maximum patru paturi. Înainte exista un singur grup sanitar pe etaj, acum este câte unul la două - trei saloane. Pe de altă parte, unitatea sanitară a fost dotată cu aparatură performantă, la radiologie şi la explorări funcţionale.
Spitalul dispune, la ora actuală, de necesarul de medici de specialitate, dar în schimb există un deficit de asistente medicale şi de infirmiere.
La nivel mondial, pe 24 martie va fi marcată Ziua contra Tuberculozei. La această dată, în 1882, bacteriologul german Robert Koch (1843 - 1910) a prezentat, la Berlin, rezultatele cercetărilor sale priind agentul patogen al tuberculozei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
Prof. dr. Carmen Monica Pop: 90% dintre pacienţii care dezvoltă BPOC sunt fumători Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) este legată indisolubil de fumat şi 90% din pacienţii care dezvoltă această boală gravă sunt fumători, susţine prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, şef de clinică la Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca.
Cluj: Campanie destinată prevenirii şi diagnosticării în fază incipientă a afecţiunilor pulmonare Peste 100 de persoane au venit, miercuri, în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, pentru lansarea oficială a campaniei naţionale ''Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!'' pentru a efectua teste gratuite ale capacităţii respiratorii, în marele cort în formă de plămân...
Cluj: Vârsta pacienţilor cu cancer pulmonar a coborât la 40 de ani - afirmă medicul primar Dan Nicolau Medicul primar Dan Nicolau, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică din Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, spune că a observat o scădere a grupei de vârstă la pacieţii cu cancer pulmonar şi dacă în urmă cu mai mulţi ani cei afectaţi de această boală grea aveau între 50 şi 70 de...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Dorin Vancea (SRP): Dacă interzicem fumatul în spaţiile publice, scădem numărul celor cu cancer pulmonar Preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar din Societatea Română de Pneumologie (SRP), prof.dr. Dorin Vancea, cere autorităţilor române să preia modelul din Vestul Europei şi să interzică cât mai repede fumatul în spaţiile publice, aceasta fiind principala cauză a cancerului bronhopulmonar, "cel mai rău...