Cele mai citite
 


Secvenţierea genomului bolnavilor dezvăluie cauza genetică a maladiei
vineri, 12 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Cercetători americani au secvenţiat în totalitate genomul unor bolnavi şi al familiei lor, descoperind cauza genetică specifică bolii lor, ceea ce deschide calea unei aplicări mai largi a genomicii pentru tratamente personalizate, informează AFP.

Prima cercetare, desfăşurată de dr James Lupski de la Baylor College of medecine (Texas, sud), cercetător şi, în acelaşi timp, obiect al studiului, a permis secvenţierea propriului său genom şi determinarea precisă a genei vinovate de maladia Charcot-Marie-Tooth (CMT) de care suferă. Este o afecţiune neurologică foarte rară, care determină tulburări de mers şi, adesea, deformarea picioarelor, dar care nu influenţează speranţa de viaţă. 'Este prima oară că încercăm să identificăm astfel o mutaţie genetică vinovată de o boală', spune doctorul. Rezultatele lucrărilor sale apar în numărul din 11 martie al New England Journal of Medecine. 'Acest lucru demonstrează că tehnologia genomică este destul de solidă pentru depistarea genelor care se află la originea bolilor, prin secv enţierea completă a genomului şi aflarea informaţiilor clinice care să permită aplicarea unor tratamente personalizate. Este scopul sau visul medicinei genomice personalizate', arată doctorul.

'Ştiu de 40 de ani că sufăr de această boală genetică, însă acum ştiu care este gena răspunzătoare', spune dr Lupski într-un comunicat.

Al doilea studiu, publicat joi în revista online Science Express şi desfăşurat de Institute for Systems Biology din Seattle, a permis secvenţierea genomului unei familii formate din patru membri, confirmând rolul jucat de patru gene în două boli rare de care sunt afectaţi cei doi copii. Ese vorba despre sindromul Miller, caracterizat prin malformaţii faciale şi ale membrelor şi dischinezie ciliară primitivă, ce afectează cilii vibratili din căile respiratorii. Părinţii n-aveau nicio anomalie genetică, dar erau purtători ai genelor recesive, care se manifestă doar când sunt sunt prezente pe fiecare din cei doi cromozomi omologi.

Aceste lucrări dau speranţe în introducerea unor vaste aplicaţii genomice clinice împotriva cancerului sau a bolii Alzheimer. La şapte ani de la prima secvenţiere completă a genomului uman, realizată în 2003, costurile rămân foarte ridicate. De atunci, mai puţin de zece genomuri au fost secvenţiate şi toate de la persoane sănătoase, regretă cercetătorii. Evoluţiile tehnologice arată că este posibil, de acum, să se efectueze o secvenţiere a genomului unei persoane bolnave la un preţ mai accesibil şi destul de precis pentru a desfăşura cercetări clinice. Secvenţierea unui singur subiect pentru aceste studii a costat 50.000 de dolari.

'Cunoaştem în prezent numai funcţia a 5%-10% din cele 25.000 de gene pe care le cuprinde ADN-ul fiecărui om, ADN-ul fiind softul vieţii', arată dr Lupski, citat de AFP.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
A fost descoperită o genă cheie, implicată în maladia canceroasă O anomalie a genei NRG1 ar exista în unul din două cazuri de cancer de sân. Este vorba de o genă implicată în jumătate din numărul cancerelor de sân şi, probabil în multe alte tumori maligne, cum sunt de exemplu cele depistate la colon, prostată, ovar sau la vezica urinară. Iată ce speră să fi descoperit...
Cercetători canadieni au descoperit o variantă genetică ce ar întârzia apariţia bolii Alzheimer O anumită genă ar putea întârzia cu cel puţin patru ani declanşarea bolii Alzheimer, afirmă o echipă de cercetători canadieni într-un studiu preluat de AFP.
Cercetătorii americani au descoperit o mutaţie genetică ce ar putea cauza obezitatea Cercetătorii Spitalului pentru copii din oraşul american Boston au identificat o cauză genetică a obezităţii severe care, deşi puţin frecventă, ridică noi întrebări asupra creşterii în greutate şi consumului de energie în cazul populaţiei obeze în general, scrie vineri publicaţia digitală spaniolă ABC...
Descoperirea unei noi mutaţii genetice care predispune la Alzheimer O mutaţie genetică rară, legată de sistemul imunitar, predispune la îmbolnăvirea de maladia Alzheimer, la persoanele în vârstă, conform unui studiu islandez publicat în SUA, transmite AFP.
Terapie genetică ce poate mări speranţa de viaţă a pacienţilor cu fibroză chistică Medicii care au înlocuit o genă mutantă a unor copii bolnavi de fibroză chistică cu versiunea normală a respectivei gene au remarcat o încetinire a evoluţiei bolii, dar au precizat că rezultatele sunt "modeste" fiind nevoie de rezultate mai bune pentru ca un astfel de tip de tratament să fie folosit...