Cele mai citite
 


ARPIM: Preţul celui mai utilizat medicament pentru boli cardiovasculare va creşte de patru ori
vineri, 12 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Noul contract-cadru care ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie va duce la creşterea contribuţiei pacienţilor pentru a-şi continua actuala schemă terapeutică, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Ei au spus că, potrivit noilor reglementări, contribuţia pacienţilor pentru medicamente, de pildă, pentru boli cardiovasculare, ar creşte cu 40 % decât în prezent.
Vicepreşedinte ARPIM Sorin Popescu a explicat că această creştere va fi provocată de faptul că nu se va mai compensa, ca până acum, cel mai ieftin DCI (Denumire Comună Internaţională) ci cel mai ieftin medicament dintr-o clasă terapeutică, ceea ce înseamnă că şi contribuţia pentru unele medicamente ar putea să crească până la de nouă ori faţă de prezent.
În România, majoritatea pacienţilor sunt trataţi cu scheme de tratamente. Schimbarea compensării ar presupune o reevaluare a acestora, pentru că se revine la tratamente de acum 40-50 de ani, adică medicamente descoperite în anii '50.
'Implicaţii mari se vor înregistra asupra pacienţilor schizofrenici, a celor cu boli cardiovasculare, şi nu numai', a declarat Sorin Popescu, adăugând că problemele se pun nu pentru producători, ci pentru pacienţi.
Dr. Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, a precizat că trebuie făcut un pact pentru sănătate în care să fie implicaţi toţi cei care iau decizii pentru sănătate - Colegilor Farmaciştilor, Colegiul Medicilor, producători, distribuitori - care să elaboreze o strategie pentru sistemul de sănătate.
'Este necesară o platformă de discuţie în acest sens, care să aibă nişte obiective clare de reducere a decalajului dintre România şi Uniunea Europenă, care are cel mai mic PIB, de 6%', a mai subliniat dr. Zaharescu.
Un studiu pe care ARPIM l-a făcut pentru 400 de medicamente, care ajung aproape la 4,5 milioane de pacienţi, a reliefat faptul că, în cazul medicamentului cel mai frecvent utilizat pentru bolile cardiovasculare, Infoprim, preţul va creşte de patru ori.
De asemenea, potrivit studiului, dintre cei opt milioane de bolnavi care fac tratament, 70% au boli cardiovasculare, aceştia urmând să plătească pentru medicamente cu 40% mai mult.
Reprezentanţii ARPIM au declarat că au susţinut sistemul până acum, suportând diferenţa de curs valutar, fără să perceapă dobânzi la nerespectarea termenelor de plată, dar este momentul ca şi autorităţile să se înscrie în aceste demersuri.
Potrivit lui Bojan Jagodic, director general Novartis, România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte finanţarea sistemului sanitar şi se impun măsuri la care să participe toţi cei implicaţi.
''Măsurile însă trebuie să fie independente de cine conduce, ar trebui să izvorască din necesităţile sistemului şi să amelioreze sistemul. Trebuie să se schimbe percepţia că sănătatea este o gaură neagră'', a mai opinat Jagodic.
Dr. Dan Zaharescu a spus că s-a propus o întâlnire în care să se discute o strategie pentru 3-5 ani în domeniu, care va trebui să fie respectată indiferent de cine conduce.
Reprezentanţii ARPIM mai susţin că aceste măsuri nu vor aduce economii în sistem şi nu vor rezolva situaţia. Pacienţii care nu-şi vor permite să plătească, de la 1 aprilie, acest procent în plus pentru medicamente vor reveni la tratamente cu Propranolol, Captopril şi Nifedipin.
Complicaţiile care vor apărea vor trebui tratate în spital, la costuri mult mai mari decât ale terapiei actuale, sau vor necesita consultaţii suplimentare. Medicilor li se va lua dreptul de prescriere a ceea ce se potriveşte mai bine pacienţilor şi se va reduce arsenalul terapeutic. În plus aceştia, şi aşa puţini la număr, vor trebui să consulte aproximativ opt milioane de pacienţi în mai puţin de o lună, pentru a schimba tratamentul, fapt care ar putea conduce la un blocaj în sistem.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARPIM: 60% dintre decesele înregistrate anual în România - cauzate de bolile cardiovasculare Bolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala cauză de deces atât în România, cât şi în Europa, potrivit ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie.
Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces la români România s-a situat, în 2009, pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte incidenţa bolilor cardiovasculare, fiind depăşită doar de Rusia şi Bulgaria, iar în 2010, după ultimele date, ţara noastră se află pe locul patru, înaintea sa fiind Ungaria, după cum a declarat prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, specialist...
COPAC: Sistemul de sănătate se află în cea mai profundă criză Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM) a atras atenţia, vineri, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România, că practic, în acest an, nu există bani pentru medicamente.
ARPIM: Implementarea ordinului privind preţurile medicamentelor va determina o scădere de 153 milioane de lei la bugetul statului Implementarea Ordinului 75/2009 în forma actuală referitor la calcularea preţului la medicamente nu va afecta doar viaţa pacienţilor, ci va determina şi o scădere de aproximativ 153 milioane lei la veniturile bugetului de stat, conform unui studiu de impact realizat de PwC România pentru Asociaţia Română...
ARPIM: Românii trăiesc cu 5 ani mai puţin decât ceilalţi europeni România se află la finalul clasamentului european privind speranţa de viaţă, românii trăind în prezent cu 5 ani mai puţin decât ceilalţi europeni, dar cu 13 ani mai mult decât în anii '70, potrivit ultimului raport OECD Health Data.
ARPIM: 800.000 de pacienţi - în pericol de a rămâne fără medicamente inovatoare În jur de 800.000 de pacienţi riscă să rămână fără tratamente inovatoare începând cu luna iulie prin dispariţia de pe piaţa din România a 123 de medicamente, cauzată de publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care determină coborârea preţului medicamentelor originale la nivelul celor generice, susţine...