Cele mai citite
 


Galaţi: Colegiul Farmaciştilor contestă iniţiativa 'farmaciei de familie'
joi, 11 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Galaţi, 11 mar /Agerpres/ - Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Galaţi, Maria Stratulat, a declarat, joi, că informaţiile vehiculate în ultima vreme pe canalele media, referitoare la schimbarea statutului farmaciei comunitare în ''farmacie de familie'', sunt ''total incorecte, inexacte şi alarmiste şi aduc grave prejudicii pacienţilor''.
Colegiului Farmaciştilor din Galaţi şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de modificările propuse la Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010. Practic, farmaciştii gălăţeni sunt împotriva iniţiativei ca oamenii să se înscrie pe listele unei singure farmacii pentru a-şi procura medicamentele.
'În primul rând, intenţionat sau nu, interpretarea dată textului din art.98, aliniat (1), lit. i din Hotărârea de aprobare a Contractului-cadru este incorectă şi transmisă astfel către public. Numeroasele apariţii în presă şi la posturi de televiziune, chiar a unor reprezentanţi ai CNAS, cărora le revine obligaţia să clarifice lucrurile şi nu să creeze confuzii - au acreditat ideea farmaciei de familie, conform căreia pacienţii trebuie să se înscrie pe listele unei farmacii. Nu s-a făcut, însă, precizarea clară că acest lucru este prevăzut a fi aplicat doar pentru câteva categorii de pacienţi şi anume: pacienţi înscrişi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ cum ar fi diabet, oncologie, posttransplant; pacienţi cu boli cronice al căror tratament s e aprobă la nivelul CNAS cum ar fi: hepatite, poliartrită reumatoida; pacienţi care beneficiază de medicamente gratuite pentru anumite boli cronice, cum ar fi: epilepsie, Parkinson, demenţă'', a spus Stratulat.
Pe de altă parte, farmaciştii spun că dacă această măsură va fi adoptată se încalcă dreptul pacientului de a-şi alege furnizorul de servicii farmaceutice.
În plus, spun aceştia, se creează şi un grav precedent care poate ascunde intenţia unei mişcări ulterioare, prin care toţi asiguraţii să fie obligaţi să se înscrie pe liste la farmacii, indiferent de tipul prescripţiei medicale.
'Nu există niciun motiv logic de ordin moral, social, profesional sau economic, care să oblige CNAS la adoptarea unei astfel de măsuri şi includerea ei în noile prevederi ale contractului cadru. Farmaciile odată autorizate de Ministerul Sănătăţii şi aflate în relaţii contractuale cu CNAS, înseamnă că întrunesc toate condiţiile pentru a se achita cu profesionalism şi responsabilitate de toate obligaţiile ce-i revin prin acest contract. Aşadar, până la apariţia Contractului-cadru informăm pacienţii că au dreptul legal de a-şi ridica medicamentele de la orice farmacie', a afirmat Stratulat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS: Cele patru noi molecule incluse în poliartrita reumatoidă pot genera costuri suplimentare Directorul Direcţiei Farmaceutice, Dispozitive şi Clawback din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Oana Ingrid Mocanu, a afirmat joi, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că cele patru noi molecule incluse în poliartrita reumatoidă...
Galaţi: 200 de furnizori de servicii medicale, sancţionaţi de CJAS de la începutul anului Galaţi, 27 oct/Agerpres/- Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate(CJAS) Galaţi au aplicat de la începutul anului sancţiuni unui număr de 200 de furnizori de servicii medicale, se arată într-un raport prezentat marţi de preşedintele instituţiei, Mihaela Oana Docan, în şedinţa Comisiei de Dialog...
Medicul şef al CNAS: Este greu să gestionezi bani puţini când nevoile sunt mari Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Marius Filip, a declarat, vineri, în deschiderea Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, că din punct de vedere financiar este greu să gestionezi banii puţini care se strâng când nevoile sunt foarte...
Galaţi: Peste 200.000 de persoane neasigurate vor beneficia de controale medicale preventive gratuite Peste 200.000 de persoane din judeţul Galaţi, neasigurate medical prin casele judeţene de asigurări de sănătate, pot beneficia gratuit şi de serviciile medicale de prevenţie, în afara celor de urgenţă, a anunţat, joi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, Elena Vrabie.
Galaţi: Zeci de farmacii sancţionate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Peste 30 de farmacii din judeţul Galaţi au fost sancţionate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi în urma unor controale la cele care au contracte cu statul pentru furnizarea de medicamente, a anunţat miercuri directorul instituţiei, Elena Vrabie.
Galaţi: Medicii de familie vor funcţiona în sistem privat Patronatul Medicilor de Familie (PMF) şi Societatea Medicilor de Familie din judeţul Galaţi, care îi reprezintă pe cei 254 de medici de familie din judeţ, au decis să nu semneze contractul-cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dacă aceasta nu va ţine cont şi de obiecţiile ridicate...