Cele mai citite
 


Comunicat de presă - Federaţia TESA din Sănătate
vineri, 12 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

COMUNICAT:  REZULTATELE INTALNIRII FEDERATIA TESA - MINISTRUL ATTILA CSEKE din 10 martie 2010

In data de 10 martie 2010 a avut loc la sediul MINISTERULUI SANATATII prima intrunire intre reprezentantii Federatiei TESA si ministrul santatii dl. Cseke Attila.Intrunirea a avut loc la solicitarea Federatiei Tesa si s-a axat in primul rand pe probleme legate de posibile disponibilizari de personal in sistemul sanitar precum si pe probleme legate de aplicarea noii legislatii de salarizare unitara.
Mai jos aveti sintetizat -rezultatul acestui prim dialog ,cu rosu fiind evidentiate revendicarile sau solicitarile Federatiei Tesa prezentate d-lui ministru ,iar cu albastru -concluziile in urma discutiilor.
1.Încetarea disponibilizărilor de personal TESA în sistemul sanitar ?i deblocarea posturilor vacante.
Concluzie: Dl. Cseke Attila a confirmat conducerii Federatiei TESA că Ministerul Sanatatii nu si-a propus sa facă disponibilizari în sistem şi că în acest moment se desfăşoară, la nivel naţional, un control în urma căruia în unităţile în care se constată creşteri nejustificate de personal sunt posibile măsuri de reducere a acestuia, dar numai după consultări cu partenerii sociali.
2.Aplicarea corectă a legii 330/2009 ?i a OUG nr. 1/2010, prin stabilirea unei metodologii unitare în tot sistemul sanitar. Acordarea tuturor drepturilor salariale restante.
Concluzie: Federatia TESA a solicitat Ministerului Sănătăţii să se pună de acord cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul de Finanţe asupra unei metodologii unitare de aplicare a legii salarizării unitare nr. 330/2009, în sistemul sanitar. De asemenea, am stabilit să continuăm întânirile pe această temă.
În privinţa drepturilor neacordate dl. ministru Cseke Attila a adus în discuţie problema datoriilor foarte mari ale unor unităţilor şi a crizei financiare, motiv pentru care apar astfel de situaţii.
3.Suspendarea trecerii unităţilor sanitare către primării şi a externalizărilor serviciilor medicale şi nemedicale.
Concluzie: Federaţia TESA consideră că principala problemă generată de acest transfer de autoritate va apărea în cazul numirii managerilor, principalul criteriu după care aceştia vor fi numiţi în funcţie fiind cel politic şi nu cel de competenţă profesională astfel cum ar fi normal şi corect. Dl ministru a precizat că Ministerul Sănătăţii va modifica criteriile pentru ocuparea posturilor de manager, care se va face prin concurs
4.Participarea Federaţiei TESA la toate şedinţele Comisiei de Dialog Social la nivelul Ministerului Sănătăţii, având în vedere calitatea organizaţiei noastre de federaţie reprezentativă la nivel de ramură sanitară. Participarea tuturor liderilor de sindicat TESA, la nivelul unităţilor, la şedinţele Comitetului Director şi DSP-urilor.
Concluzie: Federaţia TESA din Sănătate va participa, prin intermediul confederaţiei 'Cartel ALFA', la şedinţele Comisiei de Dialog Social organizate la nivelul Ministerului Sănătăţii, conform regulamentului în vigoare.
5.Informarea Federaţiei TESA cu privire la orice intenţie a Ministerului Sănătăţii de a reduce numărul personalului din unităţile sanitare.
Concluzie: S-a stabilit un program de consultări şi dialog între Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii Federaţiei TESA, în privinţa măsurilor care vor fi luate.
6.Legiferarea funcţiei de director administrativ, prin includerea distinctă a acesteia în cadrul Comitetului Director al spitalelor.
Concluzie: Cu privire la legiferarea funcţiei de director administrativ, dl. Cseke Attila a spus că va analiza propunerea federaţiei şi că ne va comunica decizia.
7.Susţinerea financiară, de către Ministerul Sănătăţii, a cursurilor de perfecţionare şi recalificare conform art. 6 din Ordinul MS 665/2007: 'Angajatorul va suporta cheltuielile pentru formarea profesională a tuturor categoriilor de salariaţi, in limita bugetului de venituri şi cheltuieli al unităţii sanitare publice'.
Concluzie: Cursurile de perfecţionare şi recalificare se pot organiza conform legii însă plata este suportată de conducerile unităţilor în raport de buget, nefiind plătite de minister.
De asemenea va comunicam ca FEDERATIA TESA va participa alături de confederaţia 'Cartel ALFA' la pichetarea organizată în judeţele Vrancea, Satu Mare şi în municipiul Bucureşti în data de 12 martie 2010, în faţa sediului Guvernului, între orele 10.30 - 12.30, precum şi la pichetările organizate în teritoriu pe parcursul lunii martie.
DEPARTAMENT COMUNICARE
FEDERATIA TES
DEPARTAMENT COMUNICARE
FEDERATIA TESA
***

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Federaţia TESA va participa la pichetările Cartelului Alfa Federaţia TESA a anunţat că vineri va participa alături de confederaţia 'Cartel ALFA' la pichetarea organizată în judeţele Vrancea, Satu Mare şi în municipiul Bucureşti, în faţa sediului Guvernului, între orele 10.30 - 12.30, precum şi la pichetările organizate în teritoriu pe parcursul lunii martie...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Rotilă: MS intenţionează să blocheze avansarea salariaţilor din sănătate Comitetul Director al Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România protestează faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a forţa salariaţii din sectorul sanitar să obţină gradele şi treptele profesionale numai prin concurs, a declarat liderul sindical Viorel Rotilă.
Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' contestă decizia de reducere a numărului de paturi din spitale Comitetul Director al Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România contestă Ordinul ministrului Sănătăţii de reducere a numărului de paturi din spitale pe motiv că documentul nu respectă condiţiile legale şi contractuale.
Viorel Rotilă: Ministerul Sănătăţii intenţionează să blocheze avansarea salariaţilor Comitetul Director al Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România protestează faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a forţa salariaţii din sectorul sanitar să obţină gradele şi treptele profesionale numai prin concurs.
Sindicatele TESA din sănătate se pregătesc de grevă Bucureşti, 29 iun /Agerpres/ -Consiliul Naţional al Federaţiei TESA se va întruni în regim de urgenţă pentru declanşarea grevei generale în sistemul sanitar, în urma intenţiei Ministerului Sănătăţii, exprimată printr-un comunicat de presă, de a disponibilza personal TESA din sănătate.