Cele mai citite
 


Cezar Irimia: Introducerea co-plăţii este importantă pentru sistemul de sănătate
joi, 11 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Cezar Irimia a prezentat, joi, strategia MS pentru 2010, în cadrul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, afirmând că introducerea co-plăţii este importantă pentru sistemul de sănătate, în sensul unei mai bune gestionări a fondului şi a creşterii calităţii serviciilor pentru pacienţi.
El a subliniat că introducerea tichetelor de sănătate în sistem din acest an este încă în discuţie, dar a adăugat că se intenţionează ca aceste tichete să fie deductibile.
Secretarul de stat a explicat că s-a făcut evaluarea celor 431 de spitale din România şi urmează să se realizeze descentralizarea. Sistemul de descentralizare funcţionează ca program-pilot în prezent, în Bucureşti, unde 18 spitale au fost trecute în administrarea Primăriei Generale şi patru în Oradea. În opinia sa, această descentralizare este menită să rentabilizeze cheltuielile din sistem şi să reorganizeze sistemul de sănătate.
Irimia a infirmat faptul că suma pentu medicametne pentru acest an ar fi fost redusă cu 50%, dar consideră că au crescut foarte mult cheltuielile din sistemul de sănătate şi că există dezechilibre în sistem.
Secretarul de stat a mai spus că MS lucrează în prezent la un program legat de bolile oncologice, care să eficientizeze modul de cheltuire a banilor.
În opinia prof. dr. Mircea Cinteză, fost ministru al Sănătăţii, pentru a acoperi şi necesităţile din schemele terapeutice în care sunt incluse medicamentele mai ieftine, dar foarte necesare terapiei şi care nu se mai găsesc în ţară, ar trebui să se înfiinţeze o instituţie care să fie a MS care să asigure aceste medicamente.
''Ministerul nu poate obliga comercianţii să aducă ce medicamente doresc'', a afirmat prof. Cinteză.
El susţine că ar fi necesară o listă de medicamente, pe specialităţi, care ar trebui să existe obligatoriu în ţară şi în acest sens ministerul ar trebui să facă un contract fie cu distribuitorii, fie să le importe printr-o instituţie proprie.
'În România nu există nicio obligativitate prin care să se aducă tehnicile noi care pot salva vieţi. Acest lucru se întâmplă cu suportul universităţilor, dar nu prin Ministerul Sănătăţii. Am un proiect de lege care prevede constituirea unei comisii academice care să recomande tehnicile ce s-au dovedit salvatoare de vieţi şi acestea să fie introduse şi în România', a menţionat prof. dr. Mircea Cinteză.
El a atras atenţia că în România, sănătatea este pe un loc codaş - 3,5% din PIB alocat sănătăţii, faţă de un minim de 8% cât alocă ţările europene - ceea ce face ca lucrurile să funcţioneze foarte greu.
Alocarea a numai 200 de euro pe cap de locuitor, faţă de 3.000 de euro cât alocă alte ţări, demonstrează că sănătatea nu este o preocupare pentru autorităţi.
la rândul său, prof. dr. Mircea beuran, fost ministru al Sănătăţii, a declarat că sănătatea este subfinanţată.
''Este neapărat necesară o eficientizare a sistemului, în continuare presiunea este pe spitale şi mai puţin pe asistenţa primară'', a evidenţiat prof. Beuran.
El şi-a exprimat nemulţumirea faţă de plata pe caz rezolvat, pentru că atâta vreme cât cazurile grave sunt plătie cu 1.800 de lei şi numai asistenţa în terapie intensivă costă între 2.000-2.400 de lei, este evidentă lipsa acută de bani.
În continuare, banii urmează serviciile medicale şi nu pacientul, a mai spus fostul ministru al Sănătăţii, adăugând că există şi multe categorii exceptate.
Prof. dr. Daniela Bartoş, un alt fost ministru al Sănătăţii, a adus în discuţie legea unică de salarizare, care prevede ''o salarizare de calitatea a doua pentru doctori şi care nu prevede plata pentru anumite categorii profesionale din sistem, respectiv bucătarii, farmaciştii din spitale, asistentele de pansamente, cei care fac gărzi la radiologie''.
În opinia sa, este un mare deficit de medici şcolari şi este foarte greu să-i reintroduci în cabinetele şcolare după ce s-a întrerupt acest tip de asistenţă. Dr. Daniela Bartoş susţine că mai este mult de lucru în domeniul educării populaţiei pentru propria ei sănătate şi apreciază că sunt o serie de determinanţi ai stării de sănătate din afara sistemului, aici incluzând un stil de viaţă nesănătos, mediul poluant.
Dr. Bartoş mai spus că nu există legi de suport pentru categorii defavorizate, pentru persoane cu dizabilităţi, îngrijiri la domiciliu. Fostul ministru al sănătăţii s-a referit şi la deficitul de medici şi la faptul că nu se pot face angajări în sistemul bugetar, ceea ce este grav, cu atât mai mult cu cât au plecat mulţi medici şi asistente şi presiunea cade pe cei care au rămas şi care oricând pot face greşeli din cauza oboselii.
''În prezent, avem doctori care nu sunt plătiţi după performanţă, ceea ce nu este corect'', a spus dr. Bartoş.
În opinia sa, trebuie făcut mai mult pentru profilaxie şi trebuie înlăturate sincopele în ceea ce priveşte asigurarea medicamentelor, cu atât mai mult cu cât consumul pe cap de locuitor în România este de numai 70 de euro, comparativ cu 300 de euro, cât există în celelalte ţări.
Coferinţa Naţională a Pacienţilor, care se desfăşoară între 11-13 martie, aduce împreună toţi actorii din domeniul medical în scopul de a identifica dificultăţile şi a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă pacientul român.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Terapia intensivă va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, la încheierea unui proiect de cooperare româno-elveţian Terapia intensivă din România va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, în urma pregătirii în cadrul unui program de cooperare româno-elveţian, ale cărui rezultate au fost prezentate miercuri, într-o conferinţă de presă.
Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
Serviciile de urgenţă şi terapie intensivă pediatrică primesc finanţare de aproximativ 1,5 milioane franci elveţieni Două proiecte menite să îmbunătăţească prin programe de formare calitatea serviciilor de urgenţă la nivel de prespital şi spital, precum şi calitatea serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică, primesc o finanţare în valoare de peste 1,5 milioane de franci elveţieni prin intermediul unui...