Cele mai citite
 


Deputatul Ciuhodaru: Susţin includerea Spitalului de Urgenţe în mapa şedinţei de Guvern de la Iaşi
duminică, 14 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul Tudor Ciuhodaru, membru al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, susţine includerea printre priorităţile agendei guvernamentale din 17 martie adoptarea unei Hotărâri de Guvern care să asigure finalizarea cât mai rapidă a Spitalului Clinic de Urgenţe din Copou pentru ca pacienţii aflaţi în stare gravă să nu mai fie plimbaţi între spitale.
'De peste şaisprezece ani pacienţii sunt plimbaţi între spitalele din Iaşi. Zi de zi şi noapte de noapte viaţa pacienţilor traumatizaţi în accidente?rutiere sau casnice este pusă în pericol pentru că nu avem un spital în care să existe toate specializările şi toate posibilităţile necesare evaluării şi terapiei acestor cazuri grave. Nu avem încă un centru în care aceşti pacienţi să fie preluaţi rapid într-un sistem monobloc şi numeroasele urgenţe îşi continuă marşul agonic prin curţile spitalelor ', afirmă deputatul Tudor Ciuhodaru.
Medic coordonator al Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, Tudor Ciuhodaru, susţine că în unitatea pe care o conduce anul trecut au fost tratate 31.260 persoane iar 26.260, adică 84.13 % dintre aceştia, au necesitat internarea pe unul din cele 200 de paturi ale clinicilor de profil unic ce deservesc majoritar patologia traumaticş a Moldovei, precum Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, Ortopedie - Traumatologie, Arsuri, Chirurgie de Urgenţă, Toxicologie.
Toate aceste clinici ale unui spital, universitar, de urgenţe care deserveşte zona de Nord Est a României, funcţionează în mai multe imobile pavilionare ce au aparţinut unui conac boieresc vechi de 123 de ani.
'Tot anul trecut din cauza lipsei unor specializări medicale, a locurilor necesare sau a condiţiilor de cazare improprii a fost necesară dirijarea spre alte spitale a 4,22% din cazurile ajunse în UPU. Asta în condiţiile în care s-au făcut eforturi supraomeneşti de asigurare cât mai aproape de normalitate a terapiei de urgenţă chiar dacă aceasta se desfăşoară într-o cutie de tablă. Iar dacă adăugăm restul spitalelor din Iaşi, de cele mai multe ori lipsite de specialităţile necesare rezolvării urgenţelor traumatice, vom avea cu adevărat imaginea înfricoşătoare a fenomenului Lăzărescu în centrul universitar medical Iaşi', a precizat medicul parlamentar.
Actualul Spital Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi funcţionează în mai multe clădiri ce au aparţinut unei vechi familii boiereşti, unde bucăţi din tavanele aflate în stare avansată de degradare cad din când în când peste pacienţii care sunt nevoiţi să doarmă şi câte trei în două paturi, în lipsa unor spaţii de cazare adecvate. În lipsa unui ascensor pacienţii care au fost operaţi sunt transportaţi cu targa, pe scări, de către secţia de Terapie Intensivă aflată la parterul imobilului.
În curtea Spitalului Clinic de Urgenţe se construieşte de aproximativ 14 ani o clădire care a avut iniţial destinaţia unui spital de urgenţe astfel încât pacienţii să nu mai fie plimbaţi de la un spital la altul pentru efectuarea de investigaţii medicale.
Parlamentarii democrat liberali locali au cerut încă din perioada 2004-2008 ca noua clădire din curtea Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi să rămână cu destinaţia şi denumirea de Institut Regional de Oncologie, ignorând că imobilul a fost proiectat şi construit după canoanele unui spital de urgenţe prevăzut chiar şi cu o pistă de aterizare a elicopterelor. Ca argument, democrat liberalii au folosit, la rândul lor, numărul mare de bolnavi de cancer nevoiţi să se trateze în alte clinici universitare din ţară în lipsa unei astfel de instituţii medicale.
La scurt timp după alegerile din 2008, s-a ajuns la consensul ca noua clădire să funcţioneze atât un Institut Regional de Oncologie cât şi un Spital Clinic de Urgenţe, urmând ca în 2010 să fie finalizate lucrările.
După mai bine de 14 ani de când un arhitect străin a început să proiecteze un spital de urgenţe după standardele europene, clădirea nu a fost finalizată.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Tudor Ciuhodaru cere sprijin pentru mutarea Spitalului de Urgenţe Doctorul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi solicită sprijinul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării pentru finalizarea lucrărilor la parterul clădirii în care ar trebui să fie mutat Spitalul Clinic de...
Iaşi: Număr mare de pacienţi la UPU Peste 190 de persoane au ajuns, în ultima gardă, la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi, numărul acestora fiind cu 30-40 % mai mult faţă de perioadele anterioare, a declarat vineri, pentru AGERPRES, dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul spitalului...
Iaşi: UPU, blocat din cauza numărului mare de traumatisme Iaşi, 27 nov/Agerpres/ - Specialiştii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi solicită Ministerului Sănătăţii emiterea unei dispoziţii care să le ofere posibilitatea să îşi desfăşoare activitatea medicală în noul imobil construit în curtea...
Iaşi: La Terapie Intensivă, după ce s-au dat cu sacul pe pârtie Trei studenţi au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi după ce s-au accidentat în timp ce alunecau cu folia?pe pârtie.
Iaşi: Campanie de strângere de semnături, la Spitalul de Urgenţe Iaşi, 18 mai /Agerpres/ - Reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi au demarat, luni, o campanie de strângere de semnături pentru mutarea departamentelor instituţiei sanitare în clădirea care se construieşte de aproximativ 15 ani.
Iaşi: Tânăr în stare gravă după ce a fumat 'vise' la preţ redus Un tânăr în vârstă de 18 ani a fost dus în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe din Iaşi, în noaptea de joi spre vineri, după ce timp de şase luni a fumat produse etnobotanice.