Cele mai citite
 


Timiş: Carnea de miel, tot mai puţin solicitată
duminică, 14 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Solicitările timişenilor pentru carnea de miel scade de la an la an, cu toate acestea, în judeţ, crescătorii de oi şi capre estimează că vor fi sacrificaţi până la 40.000 de miei şi iezi pentru sărbătorile pascale, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, dr. vet. Pompiliu Smultea.
Cu toate acestea, ciobanii nu se plâng, iar afacerile lor merg bine tot timpul anului, mai ales de când în zonă a crescut numărul italienilor şi al arabilor care preferă carnea de oaie sau capră.
'Primăriile din judeţ îşi vor amenaja centrele în care vor putea fi sacrificaţi mieii şi iezii. Autorizaţiile de funcţionare vor fi acordate pe perioadă limitată, respectiv, până la Paşti, şi trebuie să fie avizate sanitar şi să îndeplinească condiţiile minime de sacrificare şi comercializare a cărnii - apă curentă, spaţii ce pot fi uşor curăţate, pubele de colectare a pieilor sau a organelor animalelor', a spus Smultea.
Şeful DSVSA Timiş a mai precizat că niciun animal nu va putea fi expus comercializării înainte de expertizarea carcasei şi recoltarea splinei, care va fi examinată în laborator pentru a vedea dacă animalul nu suferă de encefalopatie ovină (boala vacii nebune).
Pompiliu Smultea spune că în judeţ sunt autorizate două abatoare pentru tăierea mieilor (lângă Timişoara şi la Lugoj) şi că numărul asomatoarelor este suficient. Cu toate acestea, el a remarcat că ciobanii preferă metoda tradiţională de sacrificare a mieilor, mai ales când comerţul se face direct între cumpărător şi baci, la stână. Preţul este de 9-10 lei/kilogram de miel viu şi ajunge până la 18-20 de lei/kg de carne.
Inspectorii sanitar-veterinari au început verificările în pieţele şi halele agroalimentare din Timişoara, unde au şi apărut primii miei. Au fost confiscate 144 de kilograme de carne de miel, pentru că nu erau îndeplinite normele igienico-sanitare de sacrificare şi comercializare a cărnii şi s-au aplicat mai multe amenzi.
În anii precedenţi, carnea de miel era foarte căutată şi se sacrificau peste 50.000 de miei şi iezi în sezon.
Carnea de miel conţine foarte multă gelatină motiv pentru care persoanele care au colesterolul ridicat, afecţiuni hepatice şi digestive o evită şi preferă carnea de peşte sau de pasăre.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Un singur caz de trichineloză în acest sezon Comercianţii de carne de porc au devenit mult mai atenţi la starea de sănătate a animalelor sacrificate de Crăciun, astfel că inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş au aplicat doar trei amenzi în urma controalelor efectuate în teritoriu înainte de sărbătorile...
Timiş: DSVSA supraveghează frontierele pentru prevenirea răspândirii dermatozei nodulare la bovine Lucrătorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş supraveghează cele patru puncte de trecere a frontierei de stat de la graniţa cu Republica Serbia, altele decât Moraviţa, pentru prevenirea răspândirii în ţara noastră a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor.
DSVSA Bucureşti a aplicat 46 de amenzi în Piaţa Obor şi a retras de la comercializare peste 7 tone de alimente Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti au aplicat 46 de amenzi în valoare de 102.100 lei şi au retras de la comercializare o cantitate de 7.137 kilograme de produse alimentare, ca urmare a neconformităţilor înregistrate în urma unor controale efectuate...
ANSVSA: Inspectorii veterinari au descoperit prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate din brânză şi carne de pui Inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş şi în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în...
Consumatorii, sfătuiţi să cumpere carne şi organe de miel însoţite de certificatul de sănătate publică veterinară Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere carnea şi organele de miel numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, întrucât există pericolul substituirii acestor cărnuri cu cea de...
Amenzi de 36.000 de lei pentru operatorii bucureşteni din domeniul alimentar, în decembrie Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti (DSVSA) au aplicat, în luna decembrie, 25 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 35.950 lei, dar şi un număr de 53 avertismente pentru operatorii din domeniul alimentar de pe raza Capitalei, fiind dispusă şi...