Cele mai citite
 


MS propune un nou sistem de acordare a concediilor medicale
duminică, 14 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii a semnat vineri proiectul de ordonanţă care modifică OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, introducând un nou sistem de acordare a concediilor medicale.
Potrivit unui comunicat remis vineri de Ministerul Sănătăţii, noul sistem prevede introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale şi dublarea cuantumului amenzilor pentru medicii prescriptori care eliberează certificate de concediu medical în afara condiţiilor legale.
De asemenea, sunt prevăzute măsuri prin care se reduc termenele după care se pot prelungi concediile medicale.
Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale, se arată în comunicat.
În premieră, proiectul de act normativ prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, casa de asigurări de sănătate poate să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. Verificările la domiciliu se vor face de reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei.
În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferentă concediului medical.
De asemenea, în noul sistem creşte cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, dublu faţă de cuantumul prezent. Eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei.
O altă noutate o reprezintă prelungirea concediului, care se va putea face începând cu a 61-a zi, faţă de cea de-a 91 zi, cum era prevăzut în legislaţia veche. Concediul va putea fi prelungit de medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate şi la economii la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate în valoare de aproximativ 142.304,6 mii lei în acest an şi peste 189.739,5 mii lei anual în următorii patru ani.
Proiectul de act normativ prevede şi excepţii. Sunt o serie de afecţiuni exceptate pentru care se acordă certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decât cele care se încadrează la afecţiunile comune. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
Proiectul de ordonanţă va fi postat vineri pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la adresa www.ms.ro, pentru a demara procesul de dezbatere publică şi va fi transmis la Colegiul Medicilor din România pentru consultări şi punct de vedere.
După aprobarea actului normativ de către Guvern şi publicarea în Monitorul Oficial, MS va emite ordinul de ministru cu normele metodologice de aplicare, se mai menţionează în comunicat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Concedii medicale doar pentru cei bolnavi Ministerul Sănătăţii va modifica sistemul de acordare a concediilor medicale începând de luna viitoare, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
MS: Reglementările privind concediile medicale ar putea intra în vigoare în mai Noile reglementări privind concediile medicale ar putea intra în vigoare în luna mai, susţin reprezentanţii Ministerul Sănătăţii (MS).
Premierul a solicitat Ministerului Sănătăţii să urgenteze actul normativ privind concediile medicale Premierul Emil Boc i-a solicitat, miercuri, ministrului Sănătăţii să urgenteze elaborarea actului normativ privind acordarea concediilor medicale, care urmează să conţină mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a acestora.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
MS: Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru 2014 - 2015, aprobate de Guvern Executivul a aprobat marţi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, a anunţat ministerul...
Ministerul Sănătăţii: Numărul concediilor medicale a scăzut în 2010 cu 45% faţă de anul precedent Bucureşti, 13 ian /Agerpres/ - Numărul concediilor medicale acordate în 2010 a scăzut cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, ca urmare a noului sistem de acordare a concediilor medicale introdus de Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, informează un comunicat al...