Cele mai citite
 


Asociaţiile pacienţilor atrag atenţia asupra lor prin 'Proclamaţia durerii'
duminică, 14 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a elaborat, după încheierea Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, un document cu titlul 'Proclamaţia durerii', în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de situaţia actuală din sistemul de sănătate, potrivit preşedintelui COPAC, Cezar Irimia.
'Am adoptat o rezoluţie comună în urma consultării a 118 reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, în numele a peste 4,5 milioane de pacienţi, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei dezastruoase din sănătate, subfinanţarea sistemului, reducerea accesului pacienţilor la serviciile de sănătate, lipsa de susţinere a autorităţilor faţă de pacienţii care au nevoie de unele medicamente salvatoare de vieţi, intrate în protocoalele de tratament, dar care nu se găsesc în ţară, politizarea instituţiilor de sănătate, disfuncţionalităţile existente în derularea programelor de sănătate', a declarat Cezar Irimia, într-o conferinţă organizată vineri de COPAC.
Prin această proclamaţie se cere ca sistemul de sănătate să fie centrat pe pacient, să respecte drepturile acestuia, să se facă o finanţare în interesul pacientului şi al sistemului de sănătate cu minimum 6% din PIB, conform directivelor europene. Se mai cere contract individual de asigurări de sănătate şi garantarea că sumele colectate pentru sănătate ajung integral la CNAS.
Rezoluţia adoptată de reprezentanţii pacienţilor solicită şi ca la conceperea contractului-cadru să se ţină cont de punctul de vedere al reprezentanţilor organizaţiilor de pacienţi, să se elaboreze strategii coerente şi consecvente în sistemul public de sănătate, cu participarea directă a reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi.
De asemenea, se solicită postarea pe site-ul CNAS, trimestrial, a situaţiei financiare, precum şi consultarea asociaţiilor în ceea ce priveşte realocarea fondurilor. Documentul mai include şi editarea reexporturilor de medicamente în situaţia în care necesarul României nu este acoperit.
Debirocratizarea sistemului prin desfiinţarea comisiilor de aprobare a tratamentelor la nivelul CNAS şi MS şi eliminarea listelor de aşteptare, adoptarea ghidurilor de diagnostic şi tratament pentru toate patologiile, neaplicarea coplăţilor în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice, înfiinţarea noilor centre de transplant, iniţierea registrelor de pacienţi, înfiinţarea Consiliului pentru Protecţia Drepturilor Pacientului - reprezintă alte solicitări ale Asociaţiilor de Pacienţi.
În ceea ce priveşte noile reglementări din contractul-cadru pentru 2010, reprezentanţii pacienţilor apreciază că acesta are prevederi care îi discriminează pe pacienţi şi că restrânge accesul pacientului la servicii medicale.
Ei solicită ca eliberarea medicamentelor să se facă de orice farmacie, fiind împotriva 'farmaciilor de familie'. Nu sunt de acord nici cu modul de compensare a medicamentelor, respectiv, eliberarea celui mai ieftin medicament dintr-o grupă terapeutică.
Atât reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, cât şi cei ai pacienţilor solicită o creştere a procentului din PIB alocat Sănătăţii, întrucât acesta este mai mic decât cel din ţările europene.
Prof. dr. Vlad Tica, vicepreşedintele CMR, susţine demersul COPAC şi consideră că medicul şi pacientul trebuie să fie parteneri şi să conlucreze.
La rândul său, Mirela Popa, de la Patronatul Farmaciştilor Braşov, a spus că cerinţa de a opta pentru o farmacie de unde pacienţii să-şi ridice medicamentele în regim compensat sau gratuit nu ia în considerare şi faptul că un pacient care se află în concediu sau este transferat nu-şi poate ridica medicamentele dacă are nevoie.
Cezar Irimia a menţionat că se doreşte elaborarea unei Proclamaţii pentru sănătate, în care să fie incluşi toţi cei implicaţi - MS, Casa de Sănătate, patronatele, Colegiile, pacienţii - sub umbrela Preşedinţiei, pentru a se rezolva problemele din sănătate. El a precizat că dacă nu vor fi luate în consideraţie propunerile din Proclamaţie, COPAC se va adresa forurilor europene, întrucât 'ieşitul în stradă este perimat'.
'Dorim să fim trataţi la fel ca ceilalţi cetăţeni din UE', a afirmat Cezar Irimia.
Proclamaţia este susţinută de toate asociaţiile de pacienţi, inclusiv de Asociaţia Pacienţilor cu Dizabilităţi Musculoscheletice, al cărei preşedinte este dr. Nicolae Vlad Popa, Acesta a spus, în intervenţia sa, că este nevoie de solidaritate şi de conlucrare, nu de confruntare.
Popa a subliniat că este necesar ca şi în România să se aplice standardele europene pentru sănătate şi pacienţii să aibă acces la tratamente civilizate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CMR şi COPAC vor organiza "Săptămâna pacienţilor" Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul medicilor din România vor organiza începând de luni şi până duminică cea de-a II-a ediţie a "Săptămânii pacienţilor", eveniment care îşi propune să aducă în spaţiul public problemele pacienţilor, să creeze...
COPAC şi CMR au lansat a doua ediţie a evenimentului "Săptămâna pacienţilor" Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul medicilor din România lansează miercuri cea de-a II-a ediţie a "Săptămânii pacienţilor", care îşi propune să aducă în spaţiul public problemele pacienţilor, să creeze un dialog constant şi constructiv între...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
CMR şi COPAC au demarat campania naţională de informare 'Săptămâna pacienţilor' Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Colegiul Medicilor din România au demarat, luni, campania naţională de informare ''Săptămâna pacienţilor'', realizată sub înaltul patronaj al Guvernului.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
COPAC cere CNAS o dezbatere publică pe tema noilor reglementări Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România(COPAC) solicită public Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să publice pe site-ul său listele de medicamente care vor fi afectate de măsura schimbării metodei de calcul a preţului de referinţă pe listele C1 şi C3, se arată...