Cele mai citite
 


Comunicat de presă Primăria sectorului 2
duminică, 14 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Seminar internaţional - Cooperare pentru dezvoltare în statele membre UE
Primarul Neculai Onţanu a prezidat vineri, 12 martie, lucrările seminarului Platforma, a cărei temă este: 'Cooperarea pentru dezvoltare în Statele Membre ale Uniunii Europene care au aderat după anul 2004: rolul autorităţilor locale şi regionale (ALR)', eveniment desfăşurat la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Bălcescu.
În calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, primarul Neculai Onţanu a fost gazda celui de-al patrulea seminar Platforma, finanţat de Comisia Europeană şi organizat în perioada 11 - 12 martie a.c., de Primăria Sectorului 2, Asociaţia Municipiilor din România şi Consiliu European al Municipalităţilor şi Regiunilor.
Scopul întâlnirii a fost de a asigura schimbul de idei între autorităţile locale şi regionale din Uniunea Europeană, autorităţi guvernamentale, asociaţii naţionale şi instituţii europene pe tema cooperării pentru dezvoltare în cadrul unei Europe extinse.
Alături de primarul Neculai Onţanu, la prezidiu s-au aşezat personalităţi implicate în programele de cooperare pentru dezvoltare: doamna Irina Alexe, Secretar de Stat pentru Relaţia cu Parlamentul şi Afaceri Europene, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, doamna Sulfina Barbu, Deputat în Parlamentul României şi Preşedinte al Comisiei pentru Administraţie Publică, Planificare Teritorială şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor, domnul Tudor Pendiuc, Preşedinte Executiv al AMR şi Primar al Municipiului Piteşti, domnul Frederic Vallier, Secretar General al Consiliului European al Municipalităţilor şi Regiunilor.
În cuvântul de salut adresat tuturor invitaţilor prezenţi la lucrările seminarului, primarul Neculai Onţanu e declarat:
'Este o onoare pentru mine sa am prilejul sa vă salut pe dumneavoastră, participanţi la acest important seminar, consacrat rolului autorităţilor locale şi regionale din ţările care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, în promovarea cooperării pentru dezvoltare.
Prezenţa la seminar a unor personalităţi de seamă, reprezentând autorităţi locale şi regionale din ţările membre şi ţări vecine, a reprezentanţilor Comisiei Europene, a Naţiunilor Unite, a Consiliului Europei, Guvernului şi Parlamentului României şi nu în ultimul rând, Consiliului European al Municipalităţilor şi Regiunilor, probează importanţa dezbaterii unei asemenea problematici.
Se ştie prea bine că, în ultima perioadă şi în prezent cooperarea pentru dezvoltare constituie o preocupare majoră a Uniunii Europene. Această cooperare este în prezent mai importantă decât oricând, având în vedere criza economică şi financiară care a afectat ţările membre ale Uniunii Europene, inclusiv sau poate mai ales ţările care au aderat la Uniune după mai 2004.
România, care a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, nu a fost ocolită de această criză. Dimpotrivă, criza s-a manifestat cu putere atât în sectorul financiar-bancar, cât şi în cel economic şi social. Scăderea numărului locurilor de muncă, diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei, reducerea resurselor pentru investiţii, educaţie şi sănătate sunt doar câteva expresii ale acestei crize care, potrivit analiştilor, se va manifesta cu putere şi în acest an.
Criza s-a manifestat şi la nivelul comunităţilor locale şi regionale, îndeosebi prin diminuarea resurselor. Descentralizarea şi transferul multor competenţe spre autorităţile locale şi regionale este o măsură benefică pentru dezvoltare pentru că aceasta înseamnă o implicare mai directă şi conştientă a cetăţeanului în susţinerea intereselor comunităţii, dar ea nu poate ajuta, poate chiar dimpotrivă, să le împovăreze dacă nu este însoţită şi de o descentralizare şi a resurselor financiare.
România dispune de o strategie naţională privind politica de cooperare internaţională pentru dezvoltare. De aceea, noi sprijinim Platforma europeană a autorităţilor locale şi regionale de dezvoltare - ca voce reprezentativă a acestor autorităţi implicate în cooperare pentru dezvoltare şi ne dorim ca autorităţile locale din România să participe pe deplin la acţiuni de cooperare descentralizată pentru dezvoltare.
Faptul că noi înşine suntem într-un proces de dezvoltare şi modernizare nu înseamnă că nu ne vom îndeplini obligaţiile asumate prin Tratatul de aderare la Uniune şi ca membri ai familiei europene.
Ne preocupă sprijinirea statelor aflate la frontiera de Răsărit a Uniunii Europene şi mă refer, mai ales, la sprijinirea comunităţilor locale din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, ale căror aspiraţii pro-europene sunt cunoscute. Vom promova, pe mai departe, o cooperare activă pentru dezvoltare cu aceste ţări.
În numele Asociaţiei Municipiilor din România şi al Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti, vă urez 'Bun venit' şi doresc succes deplin Seminarului nostru.
Chiar dacă primăvara soseşte în acest an cu întârziere, sper ca ospitalitatea Parlamentului României, care găzduieşte acest seminar, să însufleţească şi să încălzească dezbaterile noastre, care sunt încredinţat că vor fi fructuoase.
Vă mulţumesc şi ne dorim mult succes!'
Prezentarea pe larg a sesiunilor de comunicări şi imagini de la lucrările de la Palatul Parlamentului găsiţi pe site-ul Primăriei sectorului 2 - www.ps2.ro, rubrica Ultimele ştiri.

DIRECTOR, ŞEF SERVICIU,
Anatol Albu
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
Previziuni economice Actualitatea economică internă şi externă în date:
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.