Cele mai citite
 


Asociaţie pentru transplant hepatic pentru zona Balcanică şi Asia
duminică, 14 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România, Turcia, Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Ungaria, Bosnia - Herţegovina, Azerbaidjan şi Uzbekistan se află printre ţările care vor pune bazele unei Asociaţii pentru Transplant Hepatic pentru zona Balcanică şi Asia.
Prof. dr. Irinel Popescu, directorul Institutului de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că asociaţia este o iniţiativă a Turciei, care are scop ştiinţific, dar a fost înfiinţată şi pentru a împărtăşi experienţa specialiştilor din zonă în domeniul transplantului.
El a afirmat că este nevoie de cooperare regională în domeniul transplantului.
'Avem cam aceleaşi probleme (ţările din regiune - n.r.). Ar fi foarte important să facem schimb de organe (prelevate - n.r.) în situaţii de foarte mare urgenţă în care bolnavul, dacă nu primeşte la timp un organ, poate muri', a explicat prof. dr. Irinel Popescu, potrivit căruia trebuie avut în vedere modelul Europei Occidentale, unde se practică schimbul de organe, fapt care reprezintă un ajutor pentru bolnavi.
În aceste zile, la Bucureşti, are loc a doua întâlnire preliminară în vederea constituirii Asociaţiei pentru Transplant Hepatic pentru zona Balcanică şi Asia, după cea desfăşurată în Turcia.
Potrivit prof. dr. Yaman Tokat din Turcia, asociaţia va lua fiinţă în luna octombrie. Ea are în vedere dezvoltarea tehnicii transplantului în regiune, schimbul de experienţă în domeniu, asigurarea suportului şi pregătirea specialiştilor.
Domeniul transplantului se dezvoltă foarte rapid şi este necesară o cooperare în domeniul informaţie, în cel ştiinţific, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.
El a menţionat că în România s-au efectuat 220 de transplanturi, iar anul acesta 15. Potrivit specialistului, pe lista de aşteptare se află alte 300 de persoane.
În Turcia se utilizează mai mult transplantul hepatic cu donator în viaţă şi au fost efectuate 4.000 de astfel de intervenţii chirurgicale, în condiţiile în care există 6 - 7 centre de transplant. Specialiştii susţin că ar avea nevoie de transplant, în prezent, 3.500 de pacienţi, dar că se pot face numai 500 de transplanturi.
Cât priveşte rata de donare, la început în Turcia a fost de 0,7%, ajungând în prezent la 3%. România are o rată de donare de organe de 2,5%, în timp ce Ungaria - 10%, iar Spania - 33%.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
Transplantul hepatic cu numărul 400, la Centrul de la Institutul Clinic Fundeni La Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost efectuat miercuri transplantul hepatic cu numărul 400.
Transplant de celule pancreatice, în premieră în România, miercuri la Fundeni Medicii vor testa miercuri un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent, a anunţat marţi profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.