Cele mai citite
 


Iaşi: Deputatul Ciuhodaru vrea introducerea pe cardul de asigurat a opţiunii de donare de organe
duminică, 14 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul Tudor Ciuhodaru va depune, luni, un proiect legislativ de modificare a legii?privind îmbunătăţirea donării şi transplantului de organe,?în condiţiile creşterii numărului potenţialilor receptori şi a scăderii continue a numărului de potenţiali donatori, prin introducerea pe cardul de asigurat a opţiunii de donare de ţesuturi şi organe în urma consimţământului explicit a persoanei cu capacitate de decizie.
'Donarea de organe şi transplantarea pot fi îmbunătăţite. Asistăm la scăderea dramatică a numărului de potenţiali donatori în condiţiile în care numărul celor care au nevoie de un transplant este în continuă creştere.?Trebuie creat ?un sistem prin care fiecare să îşi poată da din timpul vieţii consimţământul legat de opţiunea donării de ţesuturi şi organe?întrucât,?în prezent, în România opţiunea 'pro' nu este facilitată', a declarat, sâmbătă, deputatul Tudor Ciuhodaru.
Potrivit statisticilor, la sfârşitul anului 2008, 2.085 de pacienţi români aşteptau ca cineva să le doneze un rinichi, alţi?350 de pacienţi aveau nevoie de un transplant de ficat iar alţii 107 pacienţi necesitau un transplant de cord. Pentru ei, în 2009, au fost doar 44 de donatori.
'Creşterea numărului de organe şi ţesuturi pentru transplant ar putea fi realizată prin introducerea acestei opţiuni pe cardul naţional de asigurat reflectând astfel cu fidelitate voinţa individuală cu privire la donarea de ţesuturi şi organe. Aceasta ar însemna ca?persoanele sănătoase, care au capacitate de decizie,?să îşi exprime din timpul vieţii voinţa de a fi donator. În această situaţie, ar exista un consimţământ explicit, pe care nici măcar familia, în momentul decesului persoanei, nu-l poate anula. Această opţiune înregistrată pe cardul naţional de asigurat?poate constitui baza registrului naţional de transplant', a precizat parlamentarul ieşean, care este şi medic de profesie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asociaţia Transplantaţilor susţine că activitatea de transplant este afectată din cauza informaţiilor eronate din presă Doi donatori de organe aflaţi în moarte cerebrală au fost anul trecut, în Bucureşti, a declarat marţi Gheorghe Tache, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), care a subliniat că acest lucru a fost posibil din cauza informaţiilor eronate apărute în 2009 în presă referitoare...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.
Dr. Victor Zota: România trebuie să aibă un număr mai mare de coordonatori de transplant În România s-au efectuat până în prezent peste 2.500 de transplanturi renale, în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Oradea, peste 350 de transplanturi hepatice în Institutul Clinic Fundeni, peste 500 de transplanturi medulare, peste 50 de transplanturi cardiace...
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
Iaşi: Deputatul Tudor Ciuhodaru vrea negociatori profesionişti pentru situaţiile atipice Deputatul PC Tudor Ciuhodaru vrea ca în fiecare secţie de poliţie să existe negociatori pentru situaţii atipice, precum suicidul, motiv pentru care săptămâna viitoare va iniţia un proiect legislativ.