Cele mai citite
 


Cseke Attila: Ar fi un lucru foarte bun dacă maghiara ar deveni limbă oficială
marţi, 16 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, susţine că pentru comunitatea maghiară din România este foarte importantă folosirea limbii materne şi că ar fi un lucru foarte bun dacă maghiara ar deveni limbă oficială.
'Pentru comunitatea maghiară folosirea limbii materne este foarte importantă. Soluţia juridică care trebuie găsită urmează să fie stabilită, dar oricum pentru noi este foarte important să putem folosi limba noastră maternă', a declarat, luni, pentru AGERPRES, Cseke Attila.

Cseke Attila nu a dorit să comenteze declaraţiile consilierului prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, care a spus că există argumente plauzibile pentru ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă oficială regională, însă a subliniat că acesta este un punct de vedere personal, care nu reprezintă poziţia Administraţiei Prezidenţiale.

'Practic, dacă vă duceţi în HarCov (judeţele Harghita şi Covasna - n.r.), majoritatea oamenilor, inclusiv din administraţie, dar şi cetăţenii, vorbesc ambele limbi. Ar însemna că s-ar oficializa obligativitatea ca funcţionarii publici, cei care au tangenţă cu publicul, să cunoască ambele limbi', a precizat Peter Eckstein-Kovacs.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a fost prezent, luni, la Cluj-Napoca, la manifestările dedicate zilei de 15 martie 1848, când a început Revoluţia Ungară.

El a participat, alături de peste 400 de tineri din nouă organizaţii maghiare, la un marş pe străzile oraşului şi a susţinut un discurs în limba maghiară în faţa a circa 1.500 de persoane care au fost prezente în faţa clădirii fostului hotel Biasini, unde a locuit Petofi Sandor.

La manifestări au fost prezenţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor extremiste 'Noua Gardă Maghiară' şi '64 de comitate', care, îmbărcaţi în uniforme de culoare negră, au purtat pancarte pe care scria în limba maghiară 'Ţinutul Secuiesc nu-i România'. De asemenea, în timpul manifestărilor oficiale, ei au depus, alături de reprezentanţii statului şi ai partidelor politice, coroane de flori pe clădirea fostului hotel Biasini.

Unul dintre reprezentanţii celor două organizaţii a fost reţinut de poliţiştii clujeni pentru port de însemne fasciste.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Ministrul Sănătăţii a vizitat toate spitalele din judeţ Miercurea Ciuc, 10 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a vizitat vineri şi sâmbătă toate spitalele din judeţ şi le-a prezentat cadrelor medicale proiectele importante ale mandatului său.
Colaborare româno-iordaniană în domeniul oncologic Ministrul Sănătăţii din România, Cseke Attila, a anunţat, luni, la Cluj-Napoca (centru-vest), că ministerul pe care îl conduce şi Ministerul Sănătăţii din Iordania vor încheia un nou acord de cooperare în domeniul medical.
Covasna: Posibilă întâlnire între sindicatul Sanitas şi ministrul Sănătăţii pe tema spitalelor restructurate Situaţia Spitalului de Patologie Neuromusculară din Vâlcele, propus spre relocare la Întorsura Buzăului, va fi discutată joi în cadrul unei întâlniri pe care reprezentanţii Sindicatului Sanitas preconizează să o aibă la Bucureşti cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pe tema spitalelor restructurate...
Noi reglementări pentru funcţionarea farmaciilor anunţate de ministrul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat joi, în conferinţă de presă, că vor apărea noi reglementări privind funcţionarea farmaciilor.
Cseke Attila: Eu nu văd nicio problemă în deschiderea reprezentanţei la Bruxelles a 'Ţinutului Secuiesc' Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat miercuri seară, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că nu vede nicio problemă cu privire la deschiderea la Bruxelles a reprezentanţei Ţinutului Secuiesc, găzduită gratuit de Casa Regiunilor din Ungaria.
Ministrul Cseke Attila: Proiect pentru liberă practică limitată a rezidenţilor Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a anunţat sâmbătă, la Oradea, un proiect important privind instituirea unui drept de liberă practică limitată pentru rezidenţii şi absolvenţii de medicină.