Cele mai citite
 


Legea nu mai permite de doi ani transplanturile în spitalul din China unde s-a operat spaniolul Oscar Garay
miercuri, 17 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul din Tianjin la care a fost operat pentru un transplant de ficat spaniolul Oscar Garay, al cărui caz a fost semnalat de cotidianul El Pais, a confirmat pentru EFE că legea nu mai permite efectuarea unor astfel de operaţii străinilor, limitând astfel aşa-numitul 'turism al transplanturilor'.
Potrivit surselor citate de agenţia spaniolă de presă, în spitalul numărul 1 din Tianjin nu se mai fac transplanturi decât chinezilor, cu preţuri cuprinse între 400.000 şi 500.000 de yuani (43.000-53.000 de euro). Ministerul chinez al Sănătăţii a refuzat să dea explicaţii cu privire la cazul spaniolului Garay, iar Ministerul chinez al Afacerilor Externe i-a îndrumat pe jurnaliştii spanioli către primul.

Astfel, potrivit noilor prevederi ale legislaţiei referitoare la transplanturi, în vigoare de la 1 mai 2007, un străin care ajunge aici cu viză de turist nu poate fi operat, iar China interzice şi medicilor săi să meargă în străinătate ca turişti, pentru a efectua astfel de operaţii. Ţara asiatică şi-a modificat legislaţia în vigoare din 2007, tocmai pentru a face faţă criticilor suscitate în afara graniţelor, referitoare la folosirea generalizată, în aceste operaţii de transplanturi, a organelor deţinuţilor executaţi.

Presa oficială chineză dezvăluia în 2009 că 65% dintre organele folosite (cifră neconfirmată de autorităţi) la transplanturi proveneau de la deţinuţii executaţi - deşi guvernul susţinea că aceştia îşi dăduseră consimţământul pentru a le fi folosite organele înainte de execuţie. De asemenea, încă din 2007, Asociaţia medicilor din China asigura de faptul că aceştia s-au angajat să facă transplanturi ale organelor celor executaţi numai pentru rudele care au nevoie de acestea. În ciuda acestor reglementări, atrage atenţia EFE, se pare că în unele spitale medicii chinezi au efectuat transplanturi străinilor, iar în unele cazuri, primii au fost chiar pedepsiţi.

În China, menţionează EFE, asigurările de sănătate se plătesc, atât în sistemul public, cât şi în cel cu plată - însă doar 20% din populaţie are asigurarea care acoperă o parte din operaţiile de transplant. Potrivit Ministerului chinez al Sănătăţii, aproape 1,5 milioane de persoane au nevoie de transplanturi în fiecare an în China, însă condiţiile actuale nu oferă decât 10.000 de organe anual, iar 80% dintre chinezii care au nevoie de un transplant mor fără a apuca să fie operaţi.

De aceea, autorităţile chineze au decis să acorde prioritate autohtonilor - lucru care sprijină însă şi extinderea pieţei negre. În China, donarea de organe este încă o practică foarte puţin extinsă, mai ales din cauza importanţei tradiţiilor religioase şi preceptelor sociale: chinezii consideră că este nepotrivit ca o persoană să fie 'incompletă' atunci când este incinerată ori îngropată, aminteşte Efe.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Mobilizare internaţională împotriva turismului vizând grefa de organe Turismul pentru grefa de organe, care-i împinge pe unii bolnavi din ţări bogate să plătească o avere pentru a obţine un transplant de rinichi sau de ficat într-o ţară săracă, face obiectul unei mobilizări internaţionale crescânde, în fruntea căreia se află Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Uniunea...
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
Metoda "split liver" folosită pentru transplant de ficat la doi adulţi, în premieră La Institutul Clinic Fundeni - Centrul pentru Chirurgie Generală şi Transplant de Ficat, echipa condusă de prof. dr. Irinel Popescu a efectuat, în premieră pentru România, două transplanturi de ficat utilizând tehnica "split liver" la doi adulţi.
Ziua Naţională a Transplantului: 11 ani de la primul transplant hepatic reuşit în România Vineri, de Ziua Naţională a Transplantului, s-au aniversat 11 ani de la primul transplant hepatic reuşit în România.
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.