Cele mai citite
 


Virusul H5N1 circulă din nou prin Europa, după ce România anunţă apariţia unui focar
joi, 18 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România a identificat un focar de gripă aviară la o crescătorie de păsări în Delta Dunării, în apropiere de Ucraina, şi a dispus organizarea unui perimetru de control de 20 de kilometri în jurul acesteia, potrivit executivului comunitar, anunţă Reuters America Latina şi EFE. Virusul H5N1, detectat în comuna Letea, circulă acum din nou prin Europa, după ce anul trecut, deşi presa i-a acordat puţină importanţă, au fost înregistrate decese din cauza sa în China, Egipt, Indonezia şi Vietnam.
Agenţiile de presă menţionate amintesc de asemenea că este vorba de primul caz apărut în Europa de anul trecut, când în Germania virusul a fost detectat la o raţă sălbatică, şi că România a fost şi prima ţară europeană care a anunţat prezenţa virusului H5N1 în septembrie 2005, după ce acesta se extinsese din Asia în toată Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

În ciuda faptului că transmiterea virusului gripei aviare între persoane se face destul de rar, experţii susţin că există în continuare riscuri, mai ales dacă acesta s-ar amesteca cu cel al gripei A, un hibrid format din tulpinile acestora putându-se transmite uşor între oameni. Geografia României, precizează sursa citată, sporeşte riscul propagării virusului - în condiţiile în care ţara se află pe o rută migratorie folosită de păsări primăvara, pentru a zbura spre nord, din Africa spre Peninsula Scandinavă şi Siberia.

Potrivit EFE, Comisia Europeană a făcut anunţul legat de apariţia focarului de gripă aviară în România şi a aprobat formal măsurile luate de executivul român pentru a evita extinderea virusului, în acord cu reglementările Uniunii Europene. Şi site-ul agrar Cooperativa.cl notează că executivul comunitar a aprobat măsurile luate în acest prim caz al gripei aviare de pe continent, amintind că au fost sacrificate toate păsările de la crescătoria afectată, iar în perimetrul stabilit se vor întări măsurile legate de biosiguranţă. La rândul său, Agrodigital.com anunţă că prezenţa virusului gripei aviare, înalt patogen, a fost confirmată în România, precizând care au fost măsurile luate de autorităţile române pentru menţinerea perimetrului de siguran ţă în jurul crescătoriei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nou focar de gripă aviară în Olanda Autorităţile olandeze au anunţat duminică descoperirea unui nou focar de gripă aviară într-o crescătorie de păsări din vestul Olandei, dar nu ştiu deocamdată dacă este vorba de aceeaşi tulpină extrem de patogenă depistată în alte părţi ale ţării, relatează AFP.
Germania: Gripă aviară H5N1 descoperită la o fermă de păsări din estul ţării Autorităţile germane au anunţat, vineri, descoperirea unui caz de gripă aviară H5N1 la o fermă de păsări din landul Brandenburg, în estul ţării, transmite Reuters.
INTERVIU/Dumitru Băiculescu(ANSVSA):România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani, a declarat noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, într-un interviu acordat AGERPRES...
Indonezia: Gripa aviară ucide doi copii în Bali Doi copii indonezieni au murit în urma infectării cu virusul H5N1 pe insula Bali, primele decese înregistrate din cauza gripei aviare în şapte luni în Indonezia, informează luni Associated Press.
Indonezia: Gripa aviară face încă o victimă O tânără de 24 de ani a decedat de gripă aviară în Indonezia ridicând la cinci numărul deceselor provocate de această boală de la începutul anului în ţara asiatică, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii indonezian, citat de AFP.
Canada: primul caz mortal de gripă aviară (H5N1) în America de Nord O canadiană ce s-a întors dintr-o excursie în China a murit la începutul anului de gripă aviară de tip H5N1, primul caz mortal în America de Nord, a anunţat miercuri ministrul sănătăţii, Rona Ambrose, citată de AFP.