Cele mai citite
 


China: Primul proces legat de transplanturile ilegale de organe, judecat în aprilie
joi, 18 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
China, ţară care a interzis traficul de organe în 2007, va organiza în luna aprilie primul proces împotriva unei reţele specializate pe acest tip de comerţ, considerat acum clandestin, a informat miercuri cotidianul oficial 'Ziarul Poporului', citat de Efe.
Procesul, care aşează pe banca acuzaţilor patru persoane, implică patru donări ilegale de ficat şi rinichi şi va fi judecat în instanţa din districtul Haidian din Beijing, se precizează în articol.

Unul dintre donatori, Liu, va fi şi el judecat ca făcând parte din reţeaua de traficanţi de organe - dezmembrată, din câte se pare, în momentul în care o altă persoană care şi-a donat unele organe a denunţat cazul la poliţie, după ce reţeaua nu i-a plătit banii promişi.

Legea chineză împotriva traficului de organe, în vigoare de la 1 mai 2007, prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele implicate pe piaţa neagră a traficului de organe, care - după cum susţine miercuri presa oficială chineză - 'a înflorit în ultimii ani'.

Un procent semnificativ din cei 3.000 de donatori vii de organe din China, din anul 2008, au utilizat acte de identitate false, deoarece legea dată în 2007 permite doar transplantul de organe provenite de la persoane aflate în viaţă către rudele lor.

Cu o simplă căutare pe Internet, semnalează ziarul, este uşor de găsit vânzători de organe care falsifică datele donatorilor pentru ca transplanturile să fie posibile. De asemenea, vânzătorii au legături cu spitalele, pentru ca medicii să poată realiza operaţiile fără niciun fel de probleme din partea justiţiei.

'Din cauza unei cereri ridicate, a lipsei unui sistem adecvat de donaţii şi a unei aplicări necorespunzătoare a legii, piaţa neagră a traficului de organe a devenit foarte mare', a denunţat preşedintele Spitalului Youan din Beijing, Li Ning, chirurg expert în transplantul de ficat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mobilizare internaţională împotriva turismului vizând grefa de organe Turismul pentru grefa de organe, care-i împinge pe unii bolnavi din ţări bogate să plătească o avere pentru a obţine un transplant de rinichi sau de ficat într-o ţară săracă, face obiectul unei mobilizări internaţionale crescânde, în fruntea căreia se află Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Uniunea...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Trafic de organe: A fost arestat 'Doctorul Frankenstein' turc Un medic turc căutat pentru presupusa sa implicare în traficul de organe în Kosovo şi supranumit 'Doctor Frankenstein' a fost arestat la Istanbul, relatează miercuri media turce, monitorizate de AFP.
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
Un rinichi pentru un iPhone: Atunci când organismul devină marfă /Die Presse/ Un scandal legat de transplantul de organe a 'zguduit' Germania la începutul acestui an: medici dintr-o clinică din Leipzig le puneau pacienţilor diagnostice mai grave pentru ca aceştia să avanseze pe lista de aşteptare pentru obţinerea unui rinichi de la donatori. Nu se cunoaşte ce a constituit un imbold...
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.