Cele mai citite
 


Tulcea: Măsuri extinse în cazul focarului de gripă aviară din Letea
joi, 18 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii veterinari supraveghează populaţiile de păsări domestice din toate gospodăriile particulare din comuna tulceană C.A. Rosetti, ca o măsură suplimentară de prevenire a apariţiei unor noi probleme, după ce s-a confirmat suspiciunea de gripă aviară apărută în satul Letea.
Prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu, a declarat miercuri pentru AGERPRES că medicii veterinari verifică şi starea de sănătate a păsărilor domestice din localităţile Cardon, C.A. Rosetti şi Sfiştofca, până în prezent neapărând noi suspiciuni cu virusul gripei aviare H5N1.
'În continuare se execută dezinfecţia celor două gospodării din Letea în care s-au găsit păsările ce purtau virusul gripei aviare, procedurile vizând trei etape. Acestea vor fi urmate, la un interval de trei săptămâni, de aducerea puilor santinelă, iar dacă probele care se vor preleva de la aceştia vor confirma faptul că nu mai sunt probleme, focarul din Letea va fi declarat închis', a afirmat Vasile Gudu.
El a spus că poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră monitorizează traficul de persoane în zonă, traficul animalelor vii sau sacrificate în zonă fiind interzis.
'Astăzi, primăria din comuna C.A. Rosetti va pune covoare dezinfectante la fiecare instituţie publică şi societate comercială din zonă', a precizat prefectul Gudu.
În ceea ce priveşte starea de sănătate a celor şase persoane din cele două gospodării în care s-au descoperit păsările infectate cu virusul H5N1, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), Adriana Argetoianu, a declarat că doar una dintre ele, un copil de 10 ani, nu avea vaccinul antigripal făcut.
'Vom monitoriza membrii celor două familii timp de zece zile, în urma controalelor efectuate deja stabilindu-se că nu există antecedente de stare virală. Niciuna dintre cele şase persoane nu prezintă semne de afectare virală, iar atunci când acestea vor apărea medicii vor prelua exudate care vor fi analizate', a afirmat Adriana Argetoianu.
Conform planului de supraveghere şi măsuri, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Tulcea a fost amenajat circuitul special în secţia de boli infecţioase încă de la apariţia virusului gripei noi A/H1N1, ASP deţinând în stocuri 1.000 de cutii de Oseltamivir şi 500 de flacoane de Relenza pentru persoanele care ar putea fi afectate.
La sfârşitul săptămânii trecute, patru păsări domestice din două gospodării particulare din satul Letea au murit, proprietarii acestora anunţând medicul veterinar din oraşul Sulina. Acesta a prelevat probe de la păsările domestice, în urma analizelor efectuate în Laboratorul Sanitar-Veterinar din Tulcea semnalându-se prezenţa virusului H5N1. Analizele au fost reconfirmate luni de laboratorul de specialitate din Bucureşti, autorităţile tulcene demarând punerea în practică a procedurilor prevăzute în planul antiepizootic.
Primul focar de gripă aviară din România a fost înregistrat pe 7 octombrie 2005, în localitatea tulceană Ceamurlia de Jos, virusul H5N1 răspândindu-se apoi în întreaga ţară.
În noiembrie 2007, un nou focar de gripă aviară a apărut în localitatea Murighiol din judeţul Tulcea, acest focar fiind stins în decembrie 2007. În 2008, medicii veterinari au continuat monitorizarea stării de sănătate a păsărilor domestice, prelevând probe şi de la păsările migratoare, în primăvara lui 2009, conform Direcţiei Sanitar-Veterinare fiind confirmat un caz de gripă aviară slab patogenă la o pasăre sălbatică din Deltă.
Comisia Europeană a confirmat marţi zonele de risc semnalate de autorităţile române în legătură cu izbucnirea gripei aviare H5N1, cu grad ridicat de patogenie, în localitatea Letea.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANSVSA: Toate păsările din gospodăriile depistate cu virusul gripei aviare au fost distruse Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a depistat prezenţa virusului gripei aviare la două găini din două gospodării alăturate din localitatea Letea, judeţul Tulcea, toate păsările din gospodăriile respective fiind ucise şi distruse, informează un comunicat al ANSVSA.
Prof.dr.Geza Molnar: Ministerul Sănătăţii monitorizează situaţia de la Letea Situaţia de la Letea, judeţul Tulcea, unde a fost confirmat un focar de gripă aviară, este în supraveghere, OMS nu a ridicat alerta de gradul 6 şi, prin Direcţia de Sănătate Publică, se monitorizează focarul, a declarat, marţi, pentru AGERPRES prof. dr. Geza Molnar, consilier al ministrului sănătăţii...
Tulcea: Continuă monitorizarea stării de sănătate a populaţiei în zona Letea Medicii de la Autoritatea de Sănătate Publică Tulcea continuă să monitorizeze starea de sănătate a populaţiei din localitatea Letea, după ce în urmă cu 10 zile aici a fost depistat virusul gripei aviare la câteva găini din două gospodării.
Tulcea: Focar de gripă aviară, confirmat în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării Peste 100 de leşuri de pelicani creţi descoperiţi în zona constănţeană Ceaplace din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au fost ridicate în ultimele zile de către angajaţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ai Administraţiei Rezervaţiei, probele prelevate de la acestea relevând prezenţa tulpinei de virus...
Virusul H5N1 circulă din nou prin Europa, după ce România anunţă apariţia unui focar România a identificat un focar de gripă aviară la o crescătorie de păsări în Delta Dunării, în apropiere de Ucraina, şi a dispus organizarea unui perimetru de control de 20 de kilometri în jurul acesteia, potrivit executivului comunitar, anunţă Reuters America Latina şi EFE. Virusul H5N1, detectat în...
Gripa aviară: Virusul extrem de contagios H5N1 confirmat în România Comisia Europeană a confirmat marţi zonele de risc semnalate de autorităţile române în legătură cu izbucnirea gripei aviare H5N1 cu grad ridicat de patogenie într-o fermă localizată în comuna Letea, din judeţul Tulcea.