Cele mai citite
 


SUA: Sarea discordiei şi hipertensiunea
joi, 18 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sarea a fost sursă de discordie şi motiv de lupte fratricide de-a lungul secolelor. A fost pentru populaţia maya, care o folosea ca monedă de schimb şi care au supus alte popoare pentru a le domina pieţele. A fost în anii 80 scânteia care a aprins focul independenţei Indiei, cu aşa-numitul Marş al Sării condus cu Gandhi. Iar acum a devenit scenariul unei lupte crâncene la New York, unde a fost lansată o campanie pentru a frâna consumul de sare, notează ziarul El Periodico.
La fel cum a făcut cu tutunul şi cu grăsimile saturate, primarul Michael Bloomberg a lansat în ianuarie o propunere vizând reducerea cu 25% a uzului clorurii de sodiu în următorii cinci ani, un program voluntar care are două fronturi. Pe de-o parte, industria alimentelor ambalate, care nu au întârziat să-şi exprime criticele şi, nu în ultimul rând ,restaurantele, care şi-au pus mâinile în cap faţă de o asemenea 'inmixiune' în bucătăriile lor.

Ultima idee a venit din partea legislatorului Felix Ortiz, un democrat din Brooklyn care a mers chiar mai departe, prezentând un proiect de lege care în cazul în care va fi aprobat va interzice tuturor restaurantele din New York să gătească cu condimentul alb prin excelenţă. Şi nu se merge cu jumătăţi de măsură. Proiectul de lege prevede amenzi de până la 1.000 de dolari (726 de euro) pentru acei bucătari prea îndrăzneţi cu sarea în preparatele lor.

Au fost în schimb multe vocile care au aplaudat ultima inţiativă sanitară promovată în Big Apple. Oricât de mică ar părea - spun cei care îl susţin pe primar - orice contribuţie este bună pentru a ajuta la reducerea nivelurile de hipertensiune arterială, problemele cardiace şi accidentelor cerebrale, pentru a menţiona doar câteva din bolile asociate consumului excesiv de sare.

Se estimează că în SUA există circa 73 de milioane de persoane cu probleme de hipertensiune şi alte 59 de milioane cu ris serioase de îmbolnăvire. Boala a devenit a doua cauză a morţii în ţară, iar anul trecut a costat fabuloasa sumă de 50 de miliarde de dolari pentru îngrijiri medicale, potrivit datelor Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor.

În aceste condiţii nimeni nu se mai îndoieşte de pericolul consumului excesiv de sare, dar mulţi cred că nu sunt măsurile cele mai potrivite pentru a combate problema. Principalii afectaţi, restaurantele, nu îşi revin din uimire. 'Cel care vrea să mănânce fără sare, să se ducă la spital', asigura recent unul din cei mai reputaţi bucătari din New York. Absurdă, ridicolă şi exagerată sunt câteva din calificativele asociate acestei propuneri.

O revistă a făcut însă un calcul al cantităţii de sare din anumite feluri de mâncare, iar rezultatele sunt dramatice. Pastele 'fettuccini Alfredo' depăşesc cu un gram cantitatea recomandată pentru întreaga zi, la fel ca un hamburger complet, în timp ce o porţie de salată Cezar are jumătate. Dacă legea va vedea lumina zile, ce se va întâmpla însă, cu renumiţii covrigei 'pretzels' ai mătuşii Annie, crenvurştii 'hot dogs' de la Yankee Stadium, sau sandvişurile de la Reuben?
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...
Autorităţile americane propun reducerea cantităţii de sare utilizată în industria alimentară Autorităţile americane au anunţat directive fără caracter obligatoriu pentru industria agroalimentară şi de catering referitoare la reducerea cantităţii de sare din produsele lor, o măsură solicitată de mult de autorităţile medicale şi de grupurile de consumatori, informează agenţia France Presse.
Sarea ascunsă din medicamente Pe lângă evitarea alimentelor care conţin sare, oamenii ar trebui să fie prevăzători şi în privinţa unor medicamente care conţin sodiu. Un studiu realizat de o echipă de cercetători britanici arată că unele tipuri de medicamente, mai ales cele solubile sau efervescente, au un conţinut ridicat de sodiu...
Becel întreabă specialiștii: Cum înţelegem corect eticheta nutriţională? Eticheta nutriţională a produselor alimentare îţi oferă informaţii esenţiale despre calitatea acestora. Dacă urmăreşti să ai o alimentaţie echilibrată, este bine să-ţi creezi un obicei din a citi eticheta nutriţională. Mai mult, trebuie să te asiguri că înţelegi corect informaţiile citite, iar...
Sfaturi de la specialiști privind prevenția și diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale Aproximativ 3 din 10 persoane trăiesc cu hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă că la nivel mondial există aproape 1,8 miliarde de hipertensivi. Din nefericire, aproape 50% din aceştia nu ştiu că au tensiune arterială crescută, arată statisticile furnizate de World Hypertension League (WHL). Mai...
Nouă din zece americani mănâncă prea multă sare Nouă din zece americani mănâncă prea multă sare, cei mai mulţi dintre aceştia consumând o cantitate de peste două ori mai mare decât limita recomandată, potrivit unui studiu realizat de cercetători guvernamentali din SUA, transmite vineri Reuters.