Cele mai citite
 


Guvernul ajunge la un acord pentru economisirea a 1,5 miliarde de euro în cheltuielile farmaceutice (revista presei spaniole)
duminică, 21 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul spaniol al Sănătăţii a ajuns la un acord cu reprezentanţii comunităţilor autonome spaniole, privitor la economisirea a 1,5 miliarde de euro în cheltuielile farmaceutice, pentru a asigura durabilitatea sistemului sanitar spaniol, transmite vineri presa centrală.
Ministerul Sănătăţii ajunge la primul pact de austeritate cu comunităţile autonome spaniole, transmite cotidianul El Pais, apreciind că neliniştea creată de criză şi dificultăţile financiare au favorizat încheierea acordului cu responsabilii departamentelor de sănătate ale celor 17 comunităţi autonome spaniole. Guvernul pregăteşte un decret de lege destinat economisirii a 1,5 miliarde de euro la medicamente, scrie şi El Mundo, care notează de asemenea că executivul a ajuns la acest acord cu reprezentanţii autorităţilor sanitare regionale pentru a garanta viitorul actualului sistem sanitar spaniol.

Ministerul Sănătăţii propune reducerea cheltuielilor farmaceutice ca să economisească 1,5 miliarde de euro în fiecare an, adaugă ABC, în vreme ce cotidianul La Razon dezvăluie că ministrul spaniol al Sănătăţii, Trinidad Jimenez, a decis, alături de consilierii pentru sănătate ai comunităţilor autonome spaniole, să elimine din planul de finanţare medicamentele puţin folosite. Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Popular, acceptă planul de şoc al Ministerului Sănătăţii, însă critică faptul că măsurile adoptate sunt parţiale şi nu le-a fost evaluat impactul, mai notează cotidianul spaniol.

Situaţia economică a Greciei ocupă atenţia presei spaniole de vineri, care notează poziţia premierului grec Giorgios Papandreu. Grecia ameninţă că apelează la FMI dacă salvarea europeană nu ajunge curând, scrie cotidianul El Pais, precizând că premierul elen a dat un termen până săptămâna viitoare ca Uniunea să-şi concretizeze planul de sprijin financiar pentru ţara sa. Papandreu vrea ca UE să aprobe ajutoarele pentru Grecia până joia viitoare, scrie la rândul său şi El Mundo, care aminteşte că anunţul a venit cu asigurarea guvernului elen potrivit căreia, deocamdată, acesta nu vrea banii europenilor, ci doar ca şefii de stat şi de guvern să aprobe pachetul de posibile împrumuturi.

Berlinul împinge Grecia în braţele FMI, comentează situaţia cotidianul ABC, potrivit căruia executivul german, condus de cancelarul Angela Merkel, sugerează faptul că Fondul Monetar Internaţional ar fi locul potrivit pentru însănătoşirea finanţelor elene. Grecia dă un ultimatum UE pentru ca aceasta să-şi anunţe planul de salvare economică şi ameninţă că va apela la FMI dacă Uniunea tot nu aplică un plan coerent, scrie şi La Razon. La rândul său, cotidianul catalan El Periodico notează de asemenea că premierul Papandreu le cere liderilor europeni să ia o decizie în decurs de o săptămână, până la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Tot în plan extern, cotidienele spaniole scriu despre vizita Înaltului reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate, Catherine Ashton, care a cerut Israelului să ridice blocada asupra Gazei. Potrivit El Mundo, baroneasa Ashton s-a pronunţat, astfel, în timpul primei sale vizite într-o zonă de conflict, cu privire la cel din Orientul Apropiat. De asemenea, notează şi cotidianul ABC, dna Ashton a cerut şi o soluţie pentru 'problema Ierusalimului', după ce a indicat chiar faptul că Europa s-ar putea folosi de legăturile comerciale cu Israelul pentru a face presiuni pentru revenirea la negocieri cu palestinienii - un avertisment, apreciază cotidianul spaniol, interpretat la Tel Aviv drept un pas înapoi în relaţiile şi aşa tensionate dintre cele două părţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului o notă privind "criza'"medicamentelor oncologice Ministerul Sănătăţii, a prezentat, vineri, Guvernului o notă privind "criza" medicamentelor oncologice.
Acord de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Biroul Regional pentru Europa al OMS Acordul de Colaborare pentru următorii 2 ani între Ministerul Sănătăţii din România şi Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vizează politica europeană de sănătate pe termen lung privind bolile netransmisibile, promovarea sănătăţii şi a unui stil de viaţă sănătos, bolile...
Tulcea: Acord inter-instituţional pentru acoperirea deficitului de specialişti din domeniul sănătăţii Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Iulian Chiriac şi reprezentanţi ai unor instituţii din Tulcea, Constanţa şi Bucureşti au semnat, vineri, la Tulcea, un acord de colaborare inter-instituţional pentru derularea unui program cu scopul acoperirii deficitului de medici cu care se confruntă judeţul...
Neamţ: Preşedintele CJ Neamţ nu este de acord cu trecerea spitalului judeţean în subordinea Ministerului Sănătăţii Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, nu este de acord cu propunerea ministrului Sănătăţii de a trece spitalele judeţene din subordinea autorităţilor locale în cea a ministerului.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...