Cele mai citite
 


Prof. dr. Constantin Popa: E necesar un program de prevenţie pentru stroke
duminică, 21 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Statul trebuie să instituie un program de prevenţie a accidentului vascular cerebral, pentru că numărul celor afectaţi este foarte mare, a declarat vineri pentru AGERPRES academician prof. dr. Constantin Popa, preşedintele Societăţii Române de Stroke.

Numărul exact al celor suferinzi de această boală nu este cunoscut şi nu există studii epidemiologice în acest sens, dar se estimează o prevalenţă de 290 la 100.000 de locuitori, a arătat Popa.

O altă problemă este înfiinţarea centrelor specializate pentru stroke, care iniţial trebuia să fie şase, în centrele universitare, dar funcţional este unul singur, cel de Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti, unde sunt 300 de paturi şi 600 de bolnavi, a precizat medicul.

Prof. dr. Constantin Popa a evidenţiat importanţa neurocardiologiei pentru tratarea bolilor trombotice, dar şi a noilor metode de utilizare a stenturilor în cadrul acestei patologii.

Conf. dr. Sorin Tuţă, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare, a declarat pentru AGERPRES că neurologii sunt beneficiarii direcţi ai celor de la cardiologia intervenţională.

'Noi ar trebui să stabilim modul de aplicare a terapiei cu stent, mai ales pentru cei cu accident ischemic tranzitoriu, care de obicei au o stenoză a carotidei. Din totalul pacienţilor cu accident vascular cerebral numai circa 10%- 20% au suferit un atac tranzitoriu, restul au accident vascular cerebral major' - a explicat medicul.

Dr. Tuţă apreciază că oamenii trebuie educaţi să recunoască un accident vascular cerebral de la primele semne, respectiv strâmbarea gurii, paralizia mâinii, vorbit greoi, nearticulat, tulburări vizuale, dezechilibre. Manifestarea acestor semne trebuie să-i determine pe cei din jur să cheme imediat medicul, lucru care ar reduce cu 80% riscul unui atac cerebral constituit.

În ceea ce priveşte beneficiarii de stenturi, dr. Tuţă spune că aceştia sunt cei depistaţi cu o stenoză de carotidă de peste 70%. Programele naţionale pentru stenturi nu acoperă necesităţile, în plus, sunt costisitoare şi pe de altă parte există o lipsă acută de specialişti, a adăugat specialistul.

Medicul atrage atenţia că pentru instituirea unui tratament antitrombotic pacientul trebuie să ajungă la spital în primele două ore de la debutul accidentului vascular cerebral.

Numărul cazurilor de boală aterotrombotică a crescut foarte mult, a declarat prof. dr. Eduard Apetrei, de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare 'Prof. Dr. C. C. Iliescu'. El a menţionat că cele mai frecvente boli cardiace sunt angina pectorală, infarctul de miocard, insuficienţa cardiacă, fibrilaţia atrială, până la moartea subită.

'Asistăm la o neconcordanţă, din păcate, astăzi între cunoştinţele medicilor şi mijloacele de tratament pe care le avem la dispoziţie. Asta face ca medicii să vină să se pregătească la conferinţe ştiinţifice de felul acesteia, care este la nivel european şi apoi să plece în altă parte' - a reliefat prof. dr. Apetrei.

În opinia sa, situaţia trebuie schimbată astfel încât specialiştii să nu mai plece din ţară.

Cea mai frecventă afecţiune de care suferă românii este hipertensiunea arterială, de care suferă 40% din populaţia până în 40 de ani, 50% din cea de peste 50 de ani şi procentele cresc cu vârsta, a subliniat prof. dr. Apetrei.

Medicul consideră că o importanţă foarte mare pentru a reduce numărul celor afectaţi o are schimbarea stilului de viaţă, renunţarea la fumat, mai multă mişcare şi o mai mare grijă de propria sănătate.

Conferinţa Naţională de Aterotromboză, care se desfăşoară în zilele de 19 şi 20 martie la Teatrul Naţional, urmăreşte să dezbată atât soluţiile de tratament, cât şi strategiile de prevenire a complicaţiilor afecţiunii aterotrombotice. Evenimentul se doreşte a fi un proces formativ cu consecinţe imediate în practica medicală.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Eduard Apetrei: Hipertensiunea arterială domină bolile de inimă Hipertensiunea arterială domină bolile de inimă, fiind o afecţiune răspândită, însă doar aproximativ 30% dintre cei care au această suferinţă ştiu despre ea, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Eduard Apetrei de la Institutul de Cardiologie şi Chirurgie Cardio-Vasculară "C.C. Iliescu".
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Cum poate afecta frigul sistemul cardiovascular? Frigul poate determina precipitarea apariţiei unor boli cardiovasculare majore precum infarctul miocardic acut, accidentele cerebrale vasculare, agravarea fenomenelor de angină pectorală, crize hipertensive şi decompensarea insuficienţei cardiace.
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Al zecelea transplant cardiac efectuat la IUBCvT Târgu Mureş în acest an Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu, a anunţat, joi, efectuarea celui de-al zecelea transplant de cord din acest an, la un pacient în vârstă de 46 de ani din Bucureşti.
Conferinţa Naţională de Aterotromboză, la Bucureşti Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Cea de-a IX-a Conferinţă Naţională de Aterotromboză începe vineri, la Bucureşti, sub patronajul ştiinţific al Societăţii Române de Cardiologie şi al Asociaţiei Naţionale Române de Stroke, în parteneriat cu Sanofi Aventis.