Cele mai citite
 


Sistemul de sănătate al României se luptă să nu intre în colaps
sâmbătă, 20 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Montreal, 20 mar /Agerpres/ - România continuă să se afle mult în urma altor state europene în ceea ce priveşte sistemul de sănătate, o realitate pentru o ţară a Uniunii Europene din secolul al XXI-lea care a reuşit totuşi să facă progrese în multe alte sectoare ale economiei şi societăţii, scrie în ediţia de vineri Canadian Medical Association Journal.
'Condiţiile din spitalele româneşti - pe care canadienii nici măcar nu şi le pot imagina - sunt un permanent cal de bătaie pentru mass media. Imaginaţi-vă instrumentar medical şi paturi ruginite, pereţi crăpaţi şi cojiţi, toalete murdare şi, uneori, gândaci' - aşa schiţează publicaţia menţionată situaţia din spitalele româneşti.

La aceste probleme se adaugă şi 'fuga creierelor' cu care se confruntă medicina românească în condiţiile în care România are cel mai mic număr de medici la numărul de locuitori dintre statele din Europa. Colegiul Medicilor din România a anunţat că peste 4.000 de medici - majoritatea tineri - au emigrat din 2007, ceea ce reprezintă 10% din medicii ţării. Principalul motiv este de ordin financiar: salariile pentru medicii rezidenţi din România sunt de 10-15 ori mai mici decât în vestul Europei şi choiar comparativ cu salariul mediu din economia românească. Un medic rezident român câştigă echivalentul a 200 de euro, comparativ cu 320 de euro câştigaţi în medie de un muncitor.

Fuga creierelor a fost alimentată de cererea mare de medici în multe state din Europa occidentală, îndeosebi în Germania, Franţa şi naţiunile nordice. Iar aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, a uşurat mult 'importurile' de medici români în ţările menţionate, mai ales că medicii români sunt în general bine pregătiţi şi dispuşi să călătorească în alte ţări pentru un loc de muncă mai bine plătit. În octombrie 2009, în Bucureşti a avut loc cel mai mare târg de locuri de muncă în domeniul medical din Europa Centrală şi de Est, medicilor români fiindu-le oferite peste 2.000 de joburi în Europa occidentală, Orientul Mijlociu şi Austria.

Scăderea numărului de medici în România afectează cel mai mult zonele rurale şi oraşele mici, unde condiţiile de muncă sunt cele mai dure. În schimb, centrele universitare rămân supraaglomerate, cu doctori din majoritatea specialităţilor. 'Două treimi din medicii din ţară sunt concentraţi în şase centre', spune Vasile Astărâstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Canadian Medical Association Journal aminteşte şi de practica pacienţilor de a da mită în schimbul serviciilor medicale. Sursa citată atrage atenţia că, deşi unii medici consideră atractive aceste 'atenţii' pentru că reprezintă un ban în plus la salariile mici, mita are un impact dramatic asupra echităţii accesului la serviciile medicale şi asupra imaginii publice a breslei. Până a cum, guvernul român nu a luat nici o măsură pentru a descuraja aceste practici, menţionează sursa citată.

Canadian Medical Association Journal aminteşte totodată că, în paralel cu sistemul public de sănătate, s-a dezvoltat un sistem privat ale cărui servicii medicale sunt comparabile cu cele din ţările dezvoltate, dar, în acelaşi timp, tendinţa clinicilor particulare este de a se axa pe specialităţile profitabile şi cele mai căutate, precum ginecologia şi dermatologia, lăsând procedurile mai complexe şi mai costisitoare în grija sectorului public.

În toată această ecuaţie, pacienţii sunt prinşi la mijloc, comentează sursa citată, care aminteşte că în 2009 România s-a clasat pe penultimul loc - înaintea Bulgariei - într-un clasament care compară nivelul a 33 de sisteme de sănătate europene. România a înregistrat rezultate proaste la toate subcategoriile. Totuşi, unii sunt de părere că sistemul de sănătate românesc a înregistrat şi succese, îndeosebi în comparaţie cu nivelul de asistenţă de sănătate oferit în regimul comunist. Nu este încă foarte clar dacă sistemul public de sănătate va reuşi sau nu să continue aceste succese şi să supravieţuiască. Deocamdată, arată doar ca un pacient cu numeroase boli. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colegiul Medicilor din România califică drept 'superficială' ancheta de la Spitalul judeţean Buzău Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR) consideră ''superficială'' ancheta care s-a desfăşurat la secţia de pediatrie a Spitalului judeţean Buzău şi respinge ''cu fermitate'' încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Europa de Est se confruntă cu exodul medicilor şi asistentelor Salariile mici şi condiţiile de muncă proaste îi împing pe angajaţii din sectoarele sanitare est-europene să emigreze, fapt ce evidenţiază lipsa stabilităţii şi durabilităţii sectorului, transmite vineri agenţia de ştiri Inter Press Service (IPS), care susţine că situaţia este critică, şi pune în pericol...
Sistemul de sănătate din România, muribund din cauza reducerilor salariale şi de personal Sistemul de sănătate din România este muribund, clătinându-se sub presiunea reducerilor bugetare decise de guvern. Cazul de la maternitatea Giuleşti este emblematic pentru punctele slabe ale sistemului de sănătate românesc, notează Financial Times /FT/ în ediţia de luni.
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Românii sunt disperaţi că o Mare Britanie bogată le ia toţi medicii (Financial Times) În Marea Britanie, dezbaterea despre normele UE privind imigrarea a fost dominată de previziunile potrivit cărora mulţi lucrători necalificaţi din România şi Bulgaria vor putea invada Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, la 1 ianuarie acest an, însă până în prezent acest aflux...