Cele mai citite
 


Dezbatere în PETI privind adopţiile internaţionale de copii în România
duminică, 21 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia pentru petiţii a Parlamentului European (PETI) organizează luni o dezbatere cu privire la adopţiile internaţionale de copii în România, în urma unei petiţii depuse de asociaţia 'Amici dei Bambini'.
Petiţia este adresată de Marco Griffini, în numele asociaţiei 'Amici dei Bambini', şi se referă la respectarea de către România a convenţiilor internaţionale privind drepturile copilului. Petiţionarul critică legislaţia română în materie de adopţii, considerând că aceasta nu respectă Convenţia ONU privind drepturile copilului şi Convenţia asupra protecţiei copilului şi cooperării în materie de adopţii internaţionale (semnată la Haga în 1993).

Petiţionarul afirmă că legea română permite adopţia internaţională doar în cazul rudelor de până la gradul trei rezidente în străinătate şi consideră că aceasta nu ar ţine cont de interesul minorilor. Se solicită Parlamentului European să ia toate măsurile necesare pentru a determina autorităţile române să recunoască adopţia internaţională ca un instrument legitim şi necesar pentru asigurarea unei familii copiilor abandonaţi care nu au putut fi adoptaţi în România. Petiţionarul solicită, totodată, iniţierea procedurii de suspendare împotriva României în temeiul articolului 7 Tratatului UE pentru încălcarea drepturilor minorilor fără familie.

Petiţia a fost declarată admisibilă la 23 noiembrie 2009, iar Comisia Europeană a fost invitată să furnizeze informaţii. La 19 februarie 2010, executivul UE a răspuns că este la curent cu situaţia descrisă de petiţionar. 'România reprezintă un caz aparte în cadrul UE, fiind singurul stat membru care a abolit de facto, prin Legea nr. 273/2004, adopţiile internaţionale, acestea fiind permise doar în situaţiile în care este vorba de bunicii rezidenţi în străinătate ai copilului. Prin Legea nr. 49/2009, această posibilitate a fost extinsă la rudele de până la gradul 3 (mătuşi, unchi). Politica adoptată este de responsabilitatea exclusivă a guvernului român. Această măsură restrictivă trebuie replasată în contextul practicilor abuzive din trecut în materie de adopţii in ternaţionale din România. După 5 ani în care actuala lege a fost în vigoare, pare a fi venit momentul ca România să îşi poată reconsidera poziţia faţă de adopţiile internaţionale, pe baza unor analize aprofundate şi fundamentate, cel puţin în ceea ce priveşte anumite categorii de copii care, având în vedere vârsta, starea de sănătate sau originea etnică, nu pot fi adoptaţi în România. Într-adevăr, încă din octombrie 2009, Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a trimis guvernului un memorandum referitor la reluarea adopţiilor internaţionale în cazurile în care adopţia internă eşuează în mod repetat. Propunerea a fost respinsă imediat de Emil Boc, prim-ministru la acea vreme', se menţionează în răspunsul Comisiei.

Comisia Europeană consideră că nu se justifică iniţierea procedurilor stipulate la articolul 7 al Tratatului UE în acest caz. Revine Parlamentului European sarcina de a decide dacă ar fi utilă o rezoluţie prin care să se solicite României să ia măsurile necesare pentru a se conforma recomandărilor Comisiei ONU pentru drepturile copilului. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Minodora Cliveti: Sunt european şi nimic din ceea ce este european nu mi-e străin Cunoaşterea profundă a interesului naţional, respectul faţă de ţara sa şi oamenii acesteia şi înţelegerea, aprofundarea şi aplicarea spiritului european sunt principalele calităţi pe care ar trebui să le deţină un parlamentar european, consideră europarlamentarul Minodora Cliveti (PSD). Într-un interviu...
(Corespondenţă)Compatibilitatea cu legea UE a modificărilor privind accesul la beneficii va fi evaluată de CE numai după ce Londra îşi clarifică intenţiile Bruxelles, 25 nov - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Comisia Europeană va evalua compatibilitatea cu legea UE a oricăror măsuri noi propuse de guvernul Marii Britanii privind accesul cetăţenilor UE la beneficii sociale atunci când acestea vor fi finalizate şi nu înainte, a declarat...
CE îndeamnă România să transpună pe deplin normele de recunoaştere a prescripţiilor medicale emise în alt stat membru Comisia Europeană a adresat joi o cerere oficială României de a asigura transpunerea deplină a Directivei de stabilire a unor măsuri pentru facilitarea recunoaşterii prescripţiilor medicale emise în alt stat membru, informează un comunicat al CE.
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, temă de dezbatere la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România prin dezbaterea publică "Incluziune, implicare, viaţă independentă - 3DecembrieALTfel", prilej cu care s-au evidenţiat o serie de probleme ale persoanelor aflate în dificultate.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.