Cele mai citite
 


Cancerul la plămâni la nefumători: descoperirea unei predispoziţii genetice
marţi, 23 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Unele variaţii genetice ar putea contribui la creşterea în mod semnificativ a riscului de a dezvolta un cancer la plămâni la persoane care n-au fumat niciodată, indică un studiu publicat online luni de revista The Lancet Oncology, relatează AFP.
Tabagismul rămâne prima cauză a cancerului la plămâni, deoarece fumătorii au un risc de 15-20 de ori mai mare de a dezvolta acest tip de cancer, comparativ cu nefumătorii.

Totodată, 15 % dintre bărbaţi şi 53 % dintre femeile care dezvoltă cancer la plămâni n-au fumat niciodată /respectiv mai puţin de 100 de ţigări în întreaga lor viaţă/. Aceasta înseamnă că un sfert din cazurile de cancer la plămâni din lume survin la nefumători.

Unul dintre factorii de risc cunoscut la nefumători este tabagismul pozitiv /fumul fumătorilor/.

Recent, mai multe studii de genomică au identificat variaţii genetice care ar putea avea un efect moderat asupra riscului de cancer la plămâni. Dar, până în prezent, nici un studiu n-a fost realizat doar pe un eşantion de nefumători.

Ping Yang, de la Mayo Clinic of Medicine din Rochester, în SUA, şi o echipă internaţională de cercetători au efectuat un studiu în patru etape în încercarea de a identifica variaţiile genetice responsabile de creşterea riscului de cancer la nefumători.

Ei au identificat două variaţii ale cromozomului 13 care sporeşte cu aproape 60 % la nefumători riscul de a dezvolta un cancer la plămâni.

Potrivit cercetătorilor, aceste variaţii genetice ar altera expresia genei GPC5, care ar contribui la dezvoltarea cancerului la plămâni la nefumători. Ei au estimat însă că sunt necesare studii complementare pentru a determina rolul funcţional al genei GPC5.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Mulţi bolnavi de cancer nu renunţă la fumat, deşi pot suferi complicaţii (studiu) Fumatul poate produce noi mutaţii şi chiar forme secundare de cancer în cazul persoanelor care au supravieţuit după ce au fost diagnosticate cu cancer şi, cu toate acestea, 9,3 % dintre acestea nu renunţă la ţigări, arată un studiu realizat pe 2.938 de pacienţi din SUA cărora le-a fost depistată boala...
Ceaiul băut fierbinte creşte riscul cancerului de esofag - studiu Persoanele cărora le place să-şi bea ceaiul sau cafeaua foarte fierbinte se expun unui risc crescut de cancer la esofag, conform unui nou studiu preluat de The Times.
Câinii depistează nu doar cancerul pulmonar, ci şi pe cel al prostatei Capacităţile olfactive ale câinilor par inepuizabile: un studiu realizat de cercetători germani arată că aceste animale pot depista un cancer pulmonar, iar alte cercetări efectuate recent demonstrează că acelaşi lucru este valabil şi în privinţa cancerului de prostată, scrie passionsante.be.
'Top 10 întrebări despre cancerul pulmonar', un ghid disponibil de marţi la chioşcurile de presă şi online Un ghid destinat persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar, intitulat "Top 10 întrebări despre cancerul pulmonar", care cuprinde şi un dicţionar explicativ al termenilor folosiţi în practica medicală, va fi lansat în această săptămână.
Vaccin experimental împotriva melanomului, în curs de cercetare în SUA Un vaccin foarte personalizat, care poate stimula un răspuns imun din partea persoanelor cu melanom avansat, a fost descoperit de un grup de cercetători americani, care au publicat un studiu preliminar pe această temă în revista Science, informează online health.usnews.com.