Cele mai citite
 


Riscul cardiovascular poate fi redus cu 31% la pacienţii cu diabet tip 2
marţi, 23 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Riscul cardiovascular poate fi redus cu încă 31% la pacienţii cu diabet de tip 2 cu dislipidemie aterogenă, potrivit unui studiu publicat de Revista de medicină din New England.

Această reducere se realizează prin adăugarea de fenofibrat la simvastatină. Potrivit studiului, tratamentul a 20 de pacienţi cu dislipidemie aterogenă pe cinci ani reuşeşte să evite un eveniment cardiovascular major.

Pe parcursul studiului asupra lipidelor 'Acţiune pentru Controlul Riscului Cardiovascular la Diabet' (ACCORD) publicat on-line în 'New England Journal of Medicine' (Revista de medicină din New England), grupul cu dislipidemie aterogenă a înregistrat cu 70% mai multe accidente vasculare (deces cardiovascular, infarcte şi atacuri cerebrale) decât pacienţii fără această afecţiune.

De fapt, riscul asociat cu dislipidemia aterogenă a fost comparabil cu acela al persoanelor cu manifestări anterioare ale bolilor cardiovasculare (17,3% faţă de 18,1%).

Profesorul Jean-Charles Fruchart, preşedintele Residual Risk Reduction Initiative (R3i) (Iniţiativa pentru Reducerea Riscului Rezidual), o fundaţie universitară elveţiană independentă, subliniază că în ultimii doi ani, R3i s-a concentrat asupra ipotezei conform căreia riscul cardiovascular rezidual la pacienţii trataţi cu statine este asociat cu dislipidemia aterogenă 2.

Studiul ACCORD asupra lipidelor confirmă atât ipoteza, cât şi valoarea adăugării de fenofibrat la o statină pentru a reduce acest risc cardiovascular rezidual ridicat.

În cadrul studiului ACCORD Lipid, fenofibratul a redus de asemenea micro- şi macroalbuminuria, indicatoare ale bolii renale diabetice.

'Nefropatia diabetică este o problemă majoră, care trebuie gestionată. De aceea este important de ştiut că fenofibratul constituie un avantaj pentru aceşti pacienţi' - susţine profesorul Michel Hermans, de la Cliniques Universitaires Saint-Luc, Bruxelles, Belgia, şi secretar general al R3i.

De asemenea, studiul a confirmat că adăugarea de fenofibrat la simvastatină nu a avut ca rezultat un risc excesiv de miopatie (probleme musculare), tromboză venoasă sau pancreatită. De fapt, s-au înregistrat mai puţine decese din toate aceste cauze şi decese cardiovasculare la pacienţii trataţi cu fenofibrat decât la pacienţii trataţi numai cu simvastatină.

Dislipidemia aterogenă este o afecţiune obişnuită, prevalenţa sa crescând în mod semnificativ ca rezultat al epidemiei globale de diabet de tip 2, obezitate şi sindrom metabolic. Astfel, în SUA aproximativ jumătate dintre pacienţii cu grad mare de risc care încep terapia cu statine pot necesita tratament suplimentar pentru a le scădea trigliceridele şi/sau a le ridica HDL.

'Având în vedere amploarea epidemiei globale de diabet de tip 2 - mai ales în regiunile în curs de dezvoltare - îndreptarea atenţiei către dislipidemia aterogenă este de o importanţă crucială. Fiind singura fundaţie independentă de cercetare globală care are ca obiect principal această problemă, R3i va întocmi de urgenţă un set de recomandări pentru strategii documentate pentru reducerea riscului vascular rezidual. În prezent, efectuăm primul studiu epidemiologic la scară mondială, REALIST, pentru a stabili prevalenţa dislipidemiei aterogene şi a consecinţei sale, riscul rezidual de accidente cardiovasculare. Acum, ca urmare a ACCORD Lipid, vom iniţia şi o meta-analiză a subgrupelor de pacienţi cu dislipidemie aterogenă (TG ridicate şi/sau HDL-C scăzut) din studiile precedente asupra fibraţilor' - susţine profesorul Fruchart.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ateroscleroza provoacă în prezent, în România, un deces la aproximativ 10 minute Ateroscleroza provoacă, în prezent, în România, un deces la aproximativ 10 minute. Această afecţiune este progresivă, severă şi impredictibilă, fiind cauza a 52% din decesele de pe glob.
O substanţă reduce cu 30% mortalitatea din cauza diabetului de tip 2 (studiu) Un studiu de mare importanţă pentru cercetările în domeniul diabetului, prezentat joi la Stockholm (Suedia) la Congresul anual de diabetologie şi publicat simultan în New England Journal of Medicine, demonstrează pentru prima oară efectul benefic al unui produs antidiabetic asupra sistemului cardiovascular...
Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile 2016 - Bilanțul unui eveniment care și-a atins obiectivele: lideri importanți din domeniul medical, informații științifice de actualitate și demararea unor noi inițiative de prevenție Prevenția bolilor cronice netransmisibile, creșterea nivelului de educație medicală, precum și sporirea gradului de informare la nivel populațional în România, au reprezentat câteva dintre cele mai importante obiective pe care profesioniștii prezenți la cel de-al V-lea Congres Național Bolile...
Uleiurile vegetale reduc colesterolul, dar nu şi riscul cardiovascular (studiu) Înlocuirea grăsimilor animale cu uleiuri vegetale reduce nivelul colesterolului, dar nu diminuează şi rata mortalităţii, inclusiv a celei cardiovasculare, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost întâmpinate cu scepticism de unii experţi, relatează agenţia France Presse (AFP).
Statinele, un beneficiu pe termen lung în privinţa riscului cardiovascular (studiu) Potrivit unui studiu realizat recent, statinele, medicamente împotriva colesterolului, ar continua să scadă riscul de accidente cardiovasculare chiar şi după încetarea tratamentului, scrie maxisciences.com.
Spitalizarea pentru pneumonie creşte riscul cardiovascular Internarea în spital cu pneumonie creşte mai târziu foarte mult riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral, relevă o cercetare canadiană publicată marţi în Journal of American Medical Association (JAMA), informează AFP.