Cele mai citite
 


Depistarea sistematică a trisomiei
marţi, 23 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

În ultimii zece ani, naşterile de copii trisomici în Franţa au scăzut de trei ori. Depistarea prenatală a bolii ridică mai multe probleme de ordin etic. Potrivit unui studiu clinic, efectuat de Institutul J?r?me Lejeune, acidul folic - un derivat foarte apropiat al vitaminei B - are un efect pozitiv asupra dezvoltării psihomotorii a copiilor trisomici. Este vorba de o nouă pistă de tratament a manifestărilor bolii menţionată într-un studiu american, publicat în noiembrie 2009, care a arătat, pentru prima dată, că stimularea producerii de noradrenalină ameliorează capacităţile mintale, scrie Journal du dimanche (JDD).

Cercetătorii de la Facultatea de medicină din Stanford (California), autorii acestei descoperiri majore consideră că este posibil astfel să se amelioreze funcţionarea mintală a copiilor trisomici.

Trisomia 21 este o boală genetică gravă şi incurabilă. În Franţa, deşi numărul de sarcini depistate cu această anomalie cromozomică aproape că s-a dublat în ultimii ani, naşterile de copii trisomici au scăzut de trei ori: 96% din cazurile depistate înainte de naştere s-au soldat cu întreruperea medicală a sarcinii. 'Este pur şi simplu eugenism', afirmă Jean-Marie Le M?n?, preşedinte al Fundaţiei J?r?me Lejeune, care finanţează în mare parte cercetarea asupra trisomiei 21 în Franţa. 'Nu judec oamenii, ci sistemul', continuă acesta, care este tatăl a nouă copii. El adaugă că depistarea nu este obligatorie, dar că medicii sunt obligaţi să propună acest lucru.

Într-un aviz emis în luna octombrie 2009, Comitetul naţional consultativ pentru probleme de etică /CCNE/ a recunoscut că 'diferenţa între a obliga la a spune şi incitarea la a face este fragilă'.

Din 1997, depistarea prenatală a trisomiei 21 este propusă în mod sistematic tuturor femeilor, indiferent de vârstă. Peste 80% dintre ele acceptă să se supună acestor examene, fără a şti ce implică de fapt acest lucru.

Unii consideră că generalizarea depistării prenatale a trisomiei 21 este o politică de sănătate publică care costă aproape 100 de milioane de euro pe an. Depistarea în sine nu este pusă în discuţie, dar ea ridică numeroase probleme de ordin etic. Din iunie 2009, ea se face din primul trimestru de sarcină din cauza creşterii numărului de amniocenteze (11%), acest act medical provocând un avort în aproape unu din o mie de cazuri. 15% din cazurile de trisomie nu sunt depistate nici prin markeri serici nici prin ecografia din al doilea trimestru.

'Părinţii nu au la dispoziţie suficiente elemente pentru a lua ei înşişi decizia', subliniază vicepreşedinta asociaţiei Trisomie 21, Sylvia Gaymard. 'Medicii îi sfătuiesc în general să întrerupă sarcina şi prezintă avortul drept singura soluţie posibilă', afirmă aceasta.

La Paris, până în anii 1990, un copil din zece încredinţat spre adopţie era trisomic. Un copil trisomic din patru era abandonat la naştere din cauza handicapului.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Greţurile matinale au rol benefic în sarcină putând preveni riscul de avort spontan (studiu) Greţurile matinale şi vărsăturile, în cazul femeilor gravide, au fost asociate cu un risc mai mic de avort spontan, potrivit unui studiu publicat luni, informează AFP.
Anomaliile genetice pot fi depistate în primele luni de sarcină printr-un test noninvaziv Anomaliile genetice pot fi depistate în primele luni de sarcină cu ajutorul unui test noninvaziv care constă în prelevarea sângelui matern - PrenaTest.
Medicamentul anti-malarie Artemisinin nu are un efect dăunător în primul trimestru de sarcină (studiu) Medicamentul anti-malarie Artemisinin nu are un efect dăunător în primul trimestru de sarcină, comparativ cu alte tratamente folosite, susţine un studiu publicat marţi şi citat de DPA.
Sindromul Down Anomaliile cromozomiale survin la una din 200 nasteri si sunt responsabile de malformatii sau decese neonatale. Sindromul Down este cea mai des intalnita anomalie cromozomiala - una din trei anomalii la nastere.
Cuplurile concep copii tot mai târziu Vârsta medie a primei sarcini este astăzi în Franţa de 30 de ani. Un studiu citat de site-ul CareVox arată că, departe de a fi un fenomen recent, această vârstă record n-a mai fost înregistrată de un secol, cu excepţia primului război mondial.