Cele mai citite
 


Mureş: PC susţine moţiunea PNL pe tema sănătăţii
marţi, 23 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Partidul Conservator susţine moţiunea simplă depusă de PNL pe tema sănătăţii, a anunţat luni, la Târgu Mureş, coordonatorul Departamentului de Sănătate al Partidului Conservator, dr. Silviu Morariu.
'Ansamblul de măsuri preconizate de Ministerul Sănătăţii se constituie într-un atac grav şi periculos la sănătatea poporului român. Dintre aceste măsuri, trebuie amintită intenţia de a reduce cu 10% numărul de paturi de spital, nu ca o consecinţă firească a dezvoltării reţelei primare şi secundare, ci ca o limitare a accesului la servicii medicale de calitate. Această reducere va determina o reducere şi a personalului iar segmentul principal afectat va fi cu siguranţă forţa de muncă tânără şi specializată' - a declarat Morariu.
Un alt motiv pentru care conservatorii susţin moţiunea liberalilor este intenţia MS de a introduce coplata în sistemul sanitar, care, potrivit celor mai optimiste calcule, aduce un beneficiu de maximum 50 de milioane de euro, echivalentul a câţiva kilometri de autostradă, susţine Morariu.
În opinia sa, aceste sume suplimentare nu se vor regăsi într-o creştere a calităţii serviciilor medicale, în salarizarea mai bună a personalului medical, ci se vor regăsi în intenţia de creştere a preţului la medicamente cu 6,5%, 'prin aplicarea unui curs halucinant al cursului de schimb leu-euro, de 4,25, când toată lumea ştie că e 4,08 la ora actuală, iar anul trecut, când era 4,34, medicamentele se tranzacţionau la 4,00'.
'Iată căile. Plus elementele care ţin de aplicarea acestei măsuri:?redactarea taloanelor, distribuirea lor, încasarea taloanelor, care vor greva bugetul ministerului şi al Casei de sume mult mai mari decât cele din venituri. În concluzie, această intenţie este, practic, o prostie. În altă ordine de idei, atacul dur dus la adresa reţelei de medicină şcolar, unde se vor reduce 1.776 de posturi medii. Ar trebui la ora actuală să se responsabilizeze reţeaua de medicină şcolară şi să i se acorde importanţa cuvenită, nu să fie distrusă' - a accentuat Silviu Morariu.
Reprezentantul PC a mai arătat că un alt motiv pentru susţinerea moţiunii PNL este intenţia de a se introduce suprataxarea unor anumite categorii de alimente.
'Se poate realiza un comportament alimentar sănătos printr-o reducere, eventual, a taxelor pentru alimentele sănătoase, alimentele bio. De menţionat şi lipsa în acest an a oricărui program de depistare a bolilor grave, a tumorilor maligne, unde, din păcate, deţinem un loc întâi nerâvnit la multe dintre acestea' - a spus dr. Silviu Morariu.
Deputaţii vor dezbate marţi moţiunea simplă a grupului parlamentar PNL intitulată 'La sănătate nimic nu e sănătos'. Documentul va fi supus votului în aceeaşi zi, pentru adoptarea acestuia fiind necesare voturile majorităţii deputaţilor prezenţi.
În moţiunea liberalilor, care a fost depusă pe 17 martie, se apreciază că situaţia actuală a sistemului sanitar românesc este cea mai grea din ultimii 20 de ani. Documentul solicită, între altele, alocarea a minimum 6% din PIB pentru acest domeniu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
UPDATE Ministerul Sănătăţii va sesiza DNA după controlul de la Spitalul Judeţean Târgu Mureş Ministerul Sănătăţii va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie după controlul de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, informează MS într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.
Conducerea SCJU Târgu Mureş: Aşteptăm ancheta DNA în cazul achiziţiei de dezinfectanţi Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat marţi, după anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală în privinţa unor constatări ale Corpului de control...
SCJU Târgu Mureş a beneficiat de o donaţie de 1 milion de lei pentru achiziţionarea de paturi speciale pentru ATI Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat, marţi, că a beneficiat de o sponsorizare în valoare de 1.000.000 lei pentru achiziţionarea unor paturi pentru ATI cu dotarea specială necesară pentru desfăşurarea activităţii de anestezie şi terapie intensivă.
Săndesc(MS): Propunem o nouă clasă de salarizare pentru studiile superioare cu durată mare şi specializare postuniversitară obligatorie Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a anunţat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că ministerul a propus introducerea celei de-a şasea clase de salarizare, în care să fie cuprinşi cei cu studii superioare cu durată...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.