Cele mai citite
 


O expertă în combaterea holerei câştigă Premiul Apei la Stockholm
marţi, 23 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O expertă americană în sănătate publică, profesorul Rita Colwell, a câştigat luni Premiul Apei la Stockholm, pentru lupta dusă împotriva bolilor care au legătură cu apa, îndeosebi holera, a anunţat juriul, citat de AFP.
Cercetătoarea americană de 76 de ani a primit premiul pentru 'numeroasele sale contribuţii importante la rezolvarea problemelor mondiale de sănătate publică legate de apă', a explicat juriul Institutului Internaţional al Apei de la Stockholm.

În anii 1960, Rita Colwell a descoperit că bacteria răspunzătoare de holeră putea intra in stadiu latent şi relua apoi activitatea infecţioasă - chiar în absenţa epidemiei, râurile, lacurile şi oceanele continuă să adăpostească bacteria ucigaşă. 'Aceste descoperiri se opuneau ideii general admise după care holera se poate introduce în mediu doar prin apele uzate. Datorită cercetărilor sale, oamenii de ştiinţă au putut pune în relaţie schimbările ce se petrec în mediu şi răspândirea bolii', precizează juriul.

Lucrările sale 'au pus bazele evaluării riscurilor de mediu şi infecţioase în lume', fiind de 'o importanţă crucială', adaugă juriul.

Rita Colwell a spus, la o videoconferinţă, că se bucură de premiul primit, acesta confirmând 'o viaţă de cercetare consacrată siguranţei apei şi sănătăţii, mai ales unele lucrări, controversate iniţial, care s-au dovedit juste', cum ar fi studiul asupra holerei.

Profesoara de la Universitatea Maryland şi de la Universitatea 'John Hopkins' va primi din mâinile regelui Carl XVI Gustaf, pe 9 septembrie, în cursul Săptămânii Apei, organizate la Stockholm, premiul, însoţit de un cec de 150.000 dolari (111.000 euro). Creat în 1991, premiul este acordat în fiecare an unor persoane, instituţii sau organizaţii a căror activitate contribuie la păstrarea resurselor de apă, îmbunătăţirea sănătăţii locuitorilor planetei şi protejarea ecosistemelor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Haiti: Holera se extinde în Port-au-Prince, pe fondul lipsei măsurilor de luptă împotriva bolii Epidemia de holeră care afectează statul Haiti se face deja simţită cu putere în capitala Port-au-Prince, unde sunt deja peste o sută de morţi. La fel ca şi în alte zone din ţară, în capitală lipsesc măsurile necesare de luptă împotriva acestei boli, transmite joi EFE.
Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului aşteaptă mari contribuţii la Conferinţa de la Montreal Comunitatea internaţională doreşte să strângă miliarde de dolari pentru a accelera lupta împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului şi să reafirme la sfârşitul acestei săptămâni, la Montreal, obiectivul privind eradicarea acestor epidemii până în anul 2030, semnalează AFP.
ISTORII ALE COMPETIŢIILOR: Hideyo Noguchi Africa Prize Guvernul Japoniei a lansat, în iulie 2006, competiţia Hideyo Noguchi Africa Prize, în memoria doctorului Hideyo Noguchi, ale cărui contribuţii la evoluţia medicală din Africa au rămas un model de profesionalism. Având în vedere ameninţările pentru sănătatea umană în regiunea care se confruntă cu cele...
Mulţi bolnavi de holeră din Haiti susţin că au băut apă potabilă Multe dintre persoanele spitalizate în Haiti după ce au fost diagnosticate cu holeră susţin că au băut apă tratată, o informaţie care suscită îngrijorarea autorităţilor ce gestionează maladia care a provocat moartea a 284 de persoane până în prezent, relatează AFP.
Cuba: Autorităţile se confruntă cu o epidemie de holeră la Havana Autorităţile din Cuba încearcă să ţină sub control o epidemie de holeră care a îmbolnăvit zeci de persoane la Havana, capitala cubaneză cu 2,2 milioane de locuitori şi o destinaţie turistică populară, relatează Reuters.
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...