Cele mai citite
 


Un ţânţar vaccinează împotriva malariei
marţi, 23 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oameni de ştiinţă au reuşit să transforme, prin manipulare genetică, un ţânţar într-un adevărat vaccin zburător. El ar putea contribui radical la lupta împotriva malariei, scrie site-ul maxisciences.com.
Oamenii de ştiinţă japonezi au pus la punct un ţânţar anofel care produce un vaccin natural împotriva malariei. Glandele salivare ale acestuia produc o proteină eficientă în stoparea dezvoltării malariei în organism. Când ţânţarul pişcă un om, saliva se injectează direct în sânge. Malaria face în fiecare an două milioane de victime în lume, mai ales printre copiii din Africa.

Ţânţarul 'prototip' mai poartă un vaccin, împotriva leishmaniozei, o boală ce poate fi mortală, transmisă de muştele de nisip. Infecţia în leishmanioză poate provoca răni dureroase, febră şi pierdere în greutate. Dacă nu se acordă la timp îngrijiri, poate distruge ficatul şi splina. Şoarecii pişcaţi de ţânţarul 'prototip' au produs anticorpi împotriva leishmaniozei, indicând astfel imunizarea.

'După pişcătură se declanşează răspunsurile protectoare, ca şi în cazul unei vaccinări convenţionale, dar gratuit şi fără durere', a afirmat profesorul Shigeto Yoshida de la Universitatea Medicală Jichi din Japonia. El a adăugat că 'o expunere permanentă la pişcături păstrează un nivel ridicat de imunitate, natural şi pentru toată viaţa'. 'Ţânţarul trece astfel de la starea de insectă dăunătoare la cea de insectă benefică pentru sănătate', a încheiat cercetătorul.

Rezultatele studiului ştiinţific au apărut în publicaţia Insect Molecular Biology.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA Lupta împotriva ţânţarului Aedes aegypti are nevoie de o strategie globală Ţânţarul Aedes aegypti, care transmite virusul Zika, Chikunguña, Dengue şi febra galbenă, este un adversar atât de puternic încât nu poate fi învins decât printr-o strategie globală, au avertizat experţii reuniţi la cea de-a VI-a Conferinţă asupra Sănătăţii Globale (6th International Conference on Global...
Aproape 500 de persoane muşcate de căpuşe în 2013 Aproape 500 de persoane au fost muşcate de căpuşe anul trecut, majoritatea fiind femei din mediul urban, a declarat luni directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), dr. Adriana Pistol.
VIRUSUL ZIKA/ÎNCÃLZIRE GLOBALÃ Dereglarea climatică, factor de răspândire Virusul Zika va ajunge curând, probabil în această vară, în Europa şi Statele Unite ale Americii, iar pentru oamenii de ştiinţă, un lucru este sigur: extinderea acestui tip de virus purtat de ţânţari este de aşteptat să se accelereze odată cu încălzirea globală, scrie agenţia France Presse.
Vaccin candidat împotriva malariei Primele rezultate ale studiului de fază III arată că vaccinul candidat împotriva malariei RTS,S* reduce la jumătate riscul de malarie în rândul copiilor din Africa cu vârsta de 5-17 luni, se arată într-un comunicat de presă al companiei producătoare.
Malarie: Noi piste pentru dezvoltarea unui vaccin O echipă de cercetători a identificat o serie de anticorpi până acum necunoscuţi care ar putea permite dezvoltarea unor noi vaccinuri împotriva parazitului Plasmodium falciparum, responsabil de forma cea mai gravă de malarie, conform unui studiu publicat miercuri, transmite AFP.
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.