Cele mai citite
 


Republica Irlanda: un nou organism de monitorizare a transplanturilor de organe /presă/
miercuri, 24 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul Republicii Irlanda urmează să înfiinţeze o nouă autoritate naţională de monitorizare a calităţii şi siguranţei transplanturilor de organe, demers ce survine ca răspuns la o directivă a Uniunii Europene /UE/ privind donaţiile de organe, susţinută de o importantă comisie din Parlamentul European /PE/ şi care se aşteaptă să fie aprobată formal de către forul legislativ luna viitoare, în condiţiile în care rata donării de organe în UE variază mult de la o ţară la alta, ea fiind în România de numai un donator la un milion de persoane, scrie în ediţia sa de marţi cotidianul Irish Times.
Pe cuprinsul Uniunii Europene este în curs de instaurare o nouă direcţie de impulsionare a donaţiilor de organe, ameliorare a siguranţei şi stopare a traficului ilegal cu organe, odată cu votarea de către Comisia pentru sănătate publică a PE a noii directive, împreună cu un plan privind transplantul.

Guvernele ţărilor din cadrul UE se străduiesc să facă faţă cererii crescânde în domeniul transplantului de organe, în condiţiile în care 12 persoane mor zilnic în aşteptarea unui organ compatibil.

Rata donării de organe în UE variază mult de la o ţară la alta, ea fiind de 34 de donatori la un milion de locuitori în Spania, care se situează pe primul loc la acest capitol în Uniune, în timp ce în România ea este de numai unu la un milion. În Republica Irlanda, rata donării de organe este circa 20 de donatori decedaţi la un milion de locuitori.

Potrivit unor oficiali europeni, disparităţile din cadrul UE la acest capitol se datorează modului în care sunt organizate sistemele de sănătate. Spania, de exemplu, a investit mult în formarea unei reţele de coordonatori privind transplantul, care intră direct în legătură cu familiile decedaţilor pentru a discuta despre donarea de organe, contribuind astfel la atenuarea penuriei de organe pentru transplant.

Unul din elementele cheie ale noului plan de acţiune al UE este încurajarea guvernelor statelor membre să înveţe din experienţa Spaniei şi să formeze mai mulţi coordonatori în domeniul transplantului de organe.

Conform Irish Times, Departamentul irlandez al Sănătăţii a afirmat că există deja coordonatori de transplant în spitalele irlandeze şi că Republica Irlanda susţine în totalitate noile măsuri prevăzute în directiva UE privind transplantul de organe.

Directorul Irish Kidney Association, Mark Murphy, a descris noua lege ca fiind ''un plan solid pentru ameliorarea situaţiei din domeniul transplantului de organe în întreaga Europă''. El a precizat că simte o uşurare că o schimbare de ultim moment în modul de formulare a textului va face ca donaţiile de organe de la persoane în viaţă să fie considerate o metodă complementară la transplantul de organe provenite de la persoane decedate, în pofida faptului că unii europarlamentari intenţionează să facă din donaţiile de organe de la persoane în viaţă ultima variantă la care trebuie să se recurgă.

Rata donaţiilor de organe provenite de la persoane în viaţă este în creştere pe cuprinsul UE, acestea reprezentând în prezent 18 % din totalul transplanturilor din UE.

Se aşteaptă ca noua directivă a UE să fie aprobată în plenul Parlamentului European de la Strasbourg pe 20 aprilie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Dr. Irinel Popescu: Rata de consimţământ al populaţiei pentru donarea de organe este aproape la nivelul UE Profesorul Irinel Popescu, şeful Institutului Clinic Fundeni, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în România rata de consimţământ al populaţiei pentru donarea de organe este aproape la nivelul Uniunii Europene, însă potenţialul nu este exploatat corespunzător în...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Fiecare spital judeţean ar trebui să aibă un coordonator de transplant Activitatea de transplant de organe din România ar putea creşte semnificativ, astfel încât să se reducă discrepanţa dintre numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi cei care ajung să facă un transplant, dacă în fiecare spital judeţean ar exista un coordonator de transplant, a fost concluzia...
Asociaţia Transplantaţilor susţine că activitatea de transplant este afectată din cauza informaţiilor eronate din presă Doi donatori de organe aflaţi în moarte cerebrală au fost anul trecut, în Bucureşti, a declarat marţi Gheorghe Tache, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), care a subliniat că acest lucru a fost posibil din cauza informaţiilor eronate apărute în 2009 în presă referitoare...